Dakar

Dakar 2019: Al-Attiyah neemt voorschot op eindzege, Peterhansel out, Van Loon in top 10 + UITSLAG

Uitgegeven door Bart • 16 januari 2019 20:05 • Print artikel

Nasser Al-Attiyah heeft woensdag geprofiteerd van fouten van anderen en zo de negende etappe van de Dakar Rally gewonnen. De Qatarese leider van het klassement kon vanwege zijn ruime voorsprong op safe rijden. De Toyota-coureur gaf onderweg een tiental minuten toe op Sebastien Loeb, maar de Fransman ging in de fout en verloor veel tijd. Landgenoot Stephane Peterhansel haalde de finish niet. Bij een crash liep navigator David Castera een rugblessure op en het tweetal moest de strijd staken.

Sebastien Loeb


De negende etappe was er één met start en finish in Pisco. De special over 313 kilometer zou een desastreus verloop kennen voor de Mini-coureurs. Peterhansel moest de strijd na een crash staken, zijn navigator werd afgevoerd naar het ziekenhuis. De Mini van Carlos Sainz kende veel schade en de Spanjaard meldde zich veel te laat voor de start. Tot overmaat van ramp ging Cyril Despres in de slotfase over de kop. Met veel schade haalde hij wel de finish, maar zijn achterstand was fors.

Door alle problemen onderweg leek de weg vrij voor Sebastien Loeb. De Peugeot-coureur stond kort achter Nani Roma in het klassement en was ook lange tijd veruit de snelste, maar een gebroken tussenas gooide roet in het eten. Het tijdverlies liep uiteindelijk nog op tot 1 uur en 15 minuten.

Met nog een etappe te gaan op donderdag is het niet meer spannend om de eindoverwinning. Al-Attiyah mag meer dan 51 minuten verspelen op Nani Roma, de rest staat al op minimaal twee uur. Mocht de Qatarees geen pech krijgen in de etappe naar Lima wint hij voor de derde keer de legendarische rally.

Ook bij de Nederlandse autocoureurs ging het niet allemaal vlekkeloos. Eerst was er de officiële opgave van Bernhard ten Brinke na de schade van dinsdag. Vervolgens kwam het nieuws dat de gebroeders Coronel stil stonden met elektronische problemen. Dat gebeurde met nog 70 kilometer te rijden. Erik van Loon presteerde wel naar behoren. De Toyota-coureur lag lange tijd op de 15e plaats, maar klom in de slotfase nog naar de top 10. Op 45 minuten was er een negende plaats voor Van Loon.

Uitslag negende etappe Pisco – Pisco:
1	Nasser Al-Attiyah (Toyota) 3.53:22
2 Nani Roma (Mini) + 4:58
3 Giniel de Villiers (Toyota) + 7:15
4 Jakub Przygonski (Mini) + 14:01
5 Benediktas Vanagas () + 15:45
6 Martin Prokop (Ford) + 32:59

9 Erik van Loon (Toyota) + 45:56
18 Sebastien Loeb (Peugeot) + 1.15:52


Algemeen klassement na de negende etappe:
1	Nasser Al-Attiyah 33.09:12
2 Nani Roma (Mini) + 51:27
3 Sebastien Loeb (Peugeot) + 2.02:37
4 Jakub Przygonski (Mini) + 2.33:51
5 Cyril Despres (Mini) + 2.55:13

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS