Dakar

Dakar 2019: Al-Attiyah wint eerste etappe, Loeb verliest terrein, Bernhard ten Brinke achtste + UITSLAG

Uitgegeven door Bart • 7 januari 2019 20:54 • Print artikel

Nasser Al-Attiyah heeft bij de Dakar Rally in Peru de eerste etappe op zijn naam geschreven. De Qatarees had voor de special over 84 kilometer tussen Lima en Pisco iets meer dan een uur nodig. De Mini's van Carlos Sainz en Jakub Przygonski volgden op twee minuten op de tweede en derde plaats. Van de Nederlanders presteerde Bernhard ten Brinke het sterkst. In zijn Toyota verloor de coureur uit Dinxperlo ruim drie minuten op Al-Attiyah en dat was goed voor de achtste tijd.

Bernhard ten Brinke


De auto's vertrokken later dan gepland door problemen met de GPS bij de motoren en de quads. In tegenstelling tot beide andere categorieŽn vertrokken de auto's wel in de startvolgorde op sterkte. Titelverdediger Carlos Sainz ging als eerste van start, met twee minuten achter hem Al-Attiyah. Het verschil werd onderling ingelopen door de Toyota-coureur en bijna gelijktijdig kwamen beide kemphanen over de finish.

Zoals een Dakar-gezegde luidt, kun je in de eerste etappes de rally niet winnen, maar wel verliezen. Ten Brinke reed keurig en verloor iets meer dan drie minuten. Een plaats lager op de negende positie eindigde de Brit Harry Hunt met de Nederlandse navigator Wouter Rosegaar.

Ten Brinke liet met zijn tijd grote namen als Sebastien Loeb, Cyril Depres en Nani Roma achter zich. Peugeot-rijder Loeb verloor al zes minuten en moet direct in de achtervolging. Erik van Loon gaf ruim zeven minuten toe, Tim en Tom Coronel haalden de finish op 16 minuten van etappewinnaar Al-Attiyah.

Uitslag eerste etappe Lima - Pisco (special over 84 km):

1	Nasser Al-Attiyah (Toyota) 1.01:41
2 Carlos Sainz (Mini) + 1:59
3 Jakub Przygonski (Mini) + 2:00
4 Vladimir Vasilyev (Toyota) + 2:18
5 Yazeed Al Rajhi (Mini) + 2:28
6 Giniel de Villiers (Toyota) + 2:40
7 Stephane Peterhansel (Mini) + 2:57
8 Bernhard ten Brinke (Toyota) + 3:19
13 Sebastien Loeb (Peugeot) + 6:07
19 Erik van Loon (Toyota) + 7:19
32 Erik Wevers (Borgward) + 13:58
36 Tim Coronel (Jefferies) + 16:23
52 Maik Willems (Toyota) + 23:07

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS