Dakar

Carlos Sainz bezorgt Peugeot derde Dakar overwinning; Peter van Merksteijn verdiend beste Nederlander!

Uitgegeven door Peter Vader • 21 januari 2018 12:02 • Print artikel

Carlos Sainz heeft op overtuigende wijze de Dakar Rally 2018 gewonnen. In het laatste deel maakte de 55-jarige Spanjaard geen enekele fout en bracht zijn Peugeot met een degelijke voorsprong op naaste belager Nasser Al-Attiyah (Toyota) naar de finish in Cordoba.

De veertiende etappe 14 rondom Cordoba, had een afstand van 286 kilometer van waarvan 120 kilometer aan 'special stage'. Sainz leverde op Al-Attiyah slechts twee minuten in en bewees daarmee zijn solide rijstijl. De twee kemphanen kwamen echter niet voor in het gevecht om de kop in het dagklassement. Uiteindelijk kwam de Zuid-Afrikaan Gilles De Villiers (Toyota) als eerste binnen, met een voorsprong van 40 seconden op Stephane Peterhansel (Peugeot).

Carlos Sainz

Hiermee verzekerde De Villiers zich van een derde plaats in het algemeen klassement met een achterstand van één uur en zestien minuten op Sainz. De winnaar wist zijn voorsprong op nummer twee te handhaven en Sainz eindigde met een ruime voorsprong van 43 minuten op Al-Attiyah. De recordhouder van het aantal Dakar overwinningen, Stephane Peterhansel, moest genoegen nemen met de vierde plaats, nadat hij vorige week tegen een aantal problemen was aangelopen en te veel tijd verloor om zich nog te mengen in de strijd om de kop.

Mijlpaal voor Sainz
Voor Carlos Sainz is deze overwinning een mijlpaal in zijn loopbaan. Zijn eerste overwinning dateert van 2010, toen hij met een Vw Touareg met diesel motor de overwinning behaalde. Een jaar later behaalde hij de derde plaats en daarna viel hij maar liefst vijf keer uit. Het bewijs van de zware omstandigheden van de rally en ook de reden dat Sainz zich in de 2018-uitgave vaak moest inhouden. De malheur ligt constant op de loer. Of hij in 2019 opnieuw zal starten is onzeker. De 55-jarige liet een paar weken geleden doorschemeren dat dit zijn laatste optreden in deze rally klassieker kon zijn geweest. Peugeot trekt zich na deze derde triomf terug uit de Dakar en met zijn leeftijd van midden vijftig is Sainz ook niet meer de jongste.

Peterhansel blijft een legende
Stephane Peterhansel behaalde zeven overwinningen in de auto en zes op de motorfiets. In totaal wist de Dakar legende dertien overwinningen te behalen, maar dit jaar zat er niet meer in. Even leek het erop dat hij halverwege de rally naar voren reed, maar door te veel technische problemen kwam hij uiteindelijk niet verder dan de vierde plaats overall. Naast de Fransman hebben tot nu toe slechts twee coureurs de eindoverwinning bij zowel de auto's als de motoren behaald. Hubert Auriol realiseerde één auto-overwinning en twee bij de motoren. Nani Roma realiseerde ook één auto-overwinning en één motor-overwinning.

null

Peter van Merksteijn beste Nederlander!
Peter van Merksteijn bewees deze Dakar rally nog steeds uit het juiste rallyhout te zijn gesneden. Publicitair stond hij een beetje in de schaduw van de succesvolle Bernard Ten Brinke, maar na diens gedwongen opgave werd Van Merksteijn de best scorende Nederlander. Hij had zich tot doel gesteld om de Dakar deze keer toch echt uit te rijden en dat deed hij! Na enige tijd sloop hij ietwat geruisloos de Top 10 binnen en maakte hij geen fouten en ook de techniek van zijn Toyota liet hem niet in de steek. Dit resulteerde in een welverdiende achtste plaats in het algemeen klassement. Tevens bewees hij ook nog eens gewoon erg hard te kunnen rijden, want op zaterdag veroverde hij de vijfde plaats in het dagklassement achter De Villiers, Peterhansel, Al-Attiyah en Alvarez. Met veel voldoening kan Peter van Merksteijn terugkijken op een geslaagde Dakar 2018!

Ook de andere Nederlanders presteerden niet onverdienstelijk. Maik Willems en Robert van Pelt eindigden op een 24e plaats, Tim en Tom Coronel werden 35e en Erik Wevers en Anton van Limpt behaalden de 37e plaats.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS