Dakar

Bijltjesdag in autoklassement: Nasser Al-Attiyah en Yazeed Al Rahji exit! Despres wint vierde etappe

Uitgegeven door Johan Vis • 5 januari 2017 20:41 • Print artikel

TUPIZA – Peugeot rijder Cyril Despres heeft de vierde etappe van San Salvador de Jujuy naar het Boliviaanse Tupiza over 416 kilometer aan special stage op zijn naam geschreven. Voor de Fransman, die eerder al vijf keer de Dakar Rally op zijn naam schreef, was het zijn eerste winst in het autoklassement nadat hij in 2015 overstapte naar vier wielen. Er waren ook een aantal uitvallers te melden waaronder Nasser Al-Attiyah. De Qatari startte niet meer in de vierde etappe nadat zijn Toyota Hilux hevige schade opliep in de etappe van gisteren. Ook Yazeed Al Rahji gaf de pijp aan Maarten en is uit de rally.

Cyril Despres

De dag begon uitstekend voor de Peugeot armada, echter bij het tweede waypoint verloren zowel Stephane Peterhansel als klassementsleider Sebastien Loeb veel tijd door verkeerde navigatie. Uiteindelijk profiteerden Mikko Hirvonen en Nani Roma van de problemen bij de Franse equipe door als tweede en derde te finishen in de vierde etappe.

Het grote tijdsverlies van Peterhansel als Loeb werd enigszins goed gemaakt op de meer dan 400 kilometer lange special stage, echter finishten beide teamgenoten op dik vijftien en twintig minuten achterstand van Cyril Despres.

Door het tijdsverlies van 22 minuten en 13 seconden verloor Sebastien Loeb ook de leiding in het algemeen klassement aan zijn Franse landgenoot en etappewinnaar Cyril Despres.

Grotere problemen waren er voor Carlos Sainz en Yazeed Al Rahji. In de slotfase van de etappe in Bolivia crashte de Spanjaard in een ravijn en kwam vast te zitten. Door de problemen verliest Sainz veel tijd en lijkt een goed resultaat in het eindklassement te kunnen vergeten.

De nummer zes uit het autoklassement, Yazeed Al Rahji in de X-Raid Mini, is echter uitgevallen en start niet meer in de zwaarste rally ter wereld.

Erik van Loon rekende af met zijn tegenvallende resultaat in de derde etappe. De Nederlander kwam vanaf achteren naar een schitterende achtste positie op 27 minuten en 2 seconden achterstand van Despres.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS