Dakar

Bernhard ten Brinke naar Kazachstan: "De ervaring van Tom Colsoul zal ons absoluut gaan helpen"

Uitgegeven door Johan Vis • 27 mei 2019 09:02

Bernhard ten Brinke, de Nederlandse fabriekscoureur van Toyota Gazoo Racing, begint morgen aan de Rally Kazakhstan. De zesdaagse wedstrijd over ruim 2500 kilometer wordt een compleet nieuwe ervaring. “Van Tom (Colsoul, zijn navigator, red.) heb ik begrepen dat het één van de mooiste wedstrijden van de kalender is, met heel veel verschillend terrein.”

Bernhard ten Brinke wacht serieuze uitdaging in Kazachstan

Tijdens een geslaagde test heeft Bernhard ten Brinke alvast een idee gekregen wat hem en zijn Belgische navigator te wachten staat tijdens de vierde ronde van de FIA World Cup for Cross-Country Rallies. In een adembenemend landschap moet de Toyota Hilux tot en met zaterdag worden gestuurd over ruige paden met grote stenen, snelle rally paden en ook over listige duinen mét begroeiing.

“De organisatie heeft laten weten dat editie 2019 meer duinen zal bevatten. Toch verwacht ik dat de gemiddelde snelheid hoog zal liggen. Ook komen we op één dag zeer verschillende ondergronden tegen, dus de bandenkeuze en bandenspanning is belangrijk”, legt de Toyota fabriekscoureur uit. De special stages van de Rally Kazakhstan worden in de zuidwestelijke Mangystau regio verreden, waarbij ook de kustlijn langs de Kaspische zee wordt aangedaan.

In tegenstelling tot veel andere off road rallies begint deze wedstrijd niet met een proloog of showproef, maar wacht meteen een special stage van 280 km. “De Rally Kazakhstan zal zwaar worden, maar die uitdaging gaan we graag aan. De tweede en de vierde dag wachten ons special stages van meer dan 400 kilometer. Precies de beproevingen die we zoeken op weg naar de Dakar 2020.”

Bernhard ten Brinke krijgt bij zijn debuut in centraal Azië gezelschap van twee andere rijders van Toyota Gazoo Racing: Nasser Al-Attiyah en Yazeed Al-Rajhi. Ook de andere toonaangevende teams uit de Dakar Rally komen met snelle rijders aan de start. “Er zijn zomaar tien equipes die aanspraak kunnen maken op de overwinning. De ervaring van Tom Colsoul met deze wedstrijd zal ons absoluut gaan helpen. We kijken uit naar de eerste etappe. We zijn gebrand om een goed resultaat neer te zetten.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS