Dakar

Bernhard ten Brinke en Tom Colsoul pakken ritzege en blijven Nasser Al-Attiyah en Stephane Peterhansel voor

Uitgegeven door Bas Kaligis • 2 juni 2019 11:02

Samen met zijn Belgische navigator Tom Colsoul heeft Bernhard ten Brinke de laatste special stage van de Rally Kazakhstan gewonnen. In de slotetappe bleef de Nederlandse fabriekscoureur van Toyota Gazoo Racing onder meer teamgenoot Nasser Al-Attiyah, de winnaar van deze rally, en veelvoudig Dakar-winnaar Stephane Peterhansel voor.

Bernhard ten Brinke en Tom Colsoul pakken ritzege en blijven Nasser Al-Attiyah en Stephane Peterhansel voor

De gemiddelde snelheid lag zeer hoog tijdens de vierde ronde van de FIA World Cup for Cross-Country Rallies. “We hebben hier in Kazachstan heel vaak 185 km/u op onze snelheidsmeter zien staan.” Tijdens de laatste etappe van 149 kilometer tekenden Bernhard en Tom in hun Toyota Hilux voor een gemiddelde snelheid over het onverhard van 118.8 km/u.

Het Toyota duo uit de lage landen was daarmee 1:39 min sneller dan Dakar-legende Peterhansel en 1:56 min rapper dan teamgenoot Al-Attiyah. “We hadden voor vandaag een plan en we zijn heel trots dat het is geslaagd. Na de technische problemen van gisteren waren we gebrand om de Rally Kazakhstan te eindigen met een goed resultaat”, vertelt Bernhard.

Fantastische job
Gisteren tijdens de vijfde etappe kregen Bernhard en Tom te kampen met technische problemen in de duinen. Na een gebroken aandrijfas en opspelende versnellingsbak werd de auto naar het team teruggebracht voor reparatie. “Het team heeft gisteren keihard gewerkt om de Toyota weer te herstellen. Ze hebben een fantastische job geleverd, want de Hilux ging vandaag fantastisch.”

Het mislopen van de finish van de vijfde special stage kwam het Toyota duo te staan op een tijdstraf van 100 uur. Een grote teleurstelling omdat Bernhard en Tom vanaf de derde dag op een tweede plaats stonden in het algemeen klassement. “Ja, dat was even stevig balen, want we lagen op koers voor een podiumfinish. Maar het blijft een mechanische sport, dus is het ‘all-in-the-game’.”

Blij met etappezege
Met vijf top 5 resultaten in zes etappes heeft het Nederlands-Belgische Toyota duo opnieuw laten zien bij de snelste equipes van de wereld te horen. Bernhard ten Brinke: “Met een etappezege en twee keer een tweede plaats zijn we heel blij. Zeker omdat dit een verraderlijke rally is. Tijdens de technische en duinen secties moesten we qua sturen en navigatie vol aan de bak. Al met al hebben we een zeer goede rally gehad, op gisteren na uiteraard.”

De volgende wedstrijd van Bernhard ten Brinke en Tom Colsoul met Toyota Gazoo Racing is de Rallye OiLibya du Maroc. De vijfde ronde van de de FIA World Cup for Cross-Country Rallies wordt verreden van 4 tot en met 8 oktober 2019.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS