Karting • CIK-FIA

Uitstekend slot voor strijdende Kas Haverkort in EK OK Junior: "Op heel hoog niveau steeds voorin"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 11 augustus 2017 12:12 • Print artikel

KRISTIANSTAD – Tijdens de laatste wedstrijd om het Europees kampioenschap OK Junior liet Kas Haverkort andermaal zien bij de Europese top te horen. De dertienjarige karter uit Rheezerveen eindigde in het Zweedse Kristianstad tijdens een moeilijk weekeinde knap als vijfde en sloot daarmee het EK op fraaie wijze af.

Kas Haverkort EK Zweden

De vijfde plaats in een internationaal topveld is sowieso al knap, laat staan als je van achteren moet komen. Precies dat deed Kas op de Zweedse baan, waar hij in 2016 nog grote successen kende, toen het Overijsselse racetalent de EK-race op dezelfde baan won in de Academy Trophy. Een mindere kwalificatie waarin hij als 28ste eindigde, zorgde ervoor dat hij hard moest knokken om tot zijn fraaie resultaat te komen. “De karakteristiek van de baan veranderde op de dag van de kwalificatie veel. We hadden de kart afgesteld zoals tijdens de trainingen”, aldus Kas. “Daarna hadden we drie groepen voor de kwalificatie en ik zat in de laatste. De eerste groep was gemiddeld zo’n tweee tienden van een seconde sneller dan de tweede groep en drie tienden sneller dan mijn groep.”

Daardoor kwam Kas niet verder dan de 28ste tijd. “Heel jammer.” Zeker ook omdat hij in de trainingen tot twee keer toe de snelste was geweest. Maar de sympathieke Overijsselnaar liet het hoofd niet hangen en was vastbesloten zich tijdens de heats, waarvan de uitslagen de startplaats voor de finale bepalen, flink naar voren te rijden. Daarin eindigde hij achtereenvolgens als vijfde, negende (na een aanvaring met een andere rijder), vijfde en tweede. “Ja, die laatste manche ging goed”, toonde Kas zich tevreden.

Die uitslagen betekenden dat de getalenteerde jongeling van Keijzer Racing als achtste mocht starten in de finale. Kas kwam daarin als zesde door de eerste bocht. “Door de regen ontstonden meteen grote gaten in het veld. De nummers één tot en met vier waren al snel ver weg.” Hoewel hij nog wel de nummer vijf verschalkte, bleek de nummer vier net buiten zijn bereik. “Ik kon er niet meer naartoe rijden omdat de bandenspanning te hoog was. Maar op vrijdag was ik nog 28ste, dus ik heb me heel goed naar voren gereden.”

kas Haverkort

Het was een welverdiend resultaat voor Nederlands enige deelnemer op dit topniveau tijdens de laatste EK-race van het seizoen. Terugblikkend noemde hij het EK ‘leerzaam’. “Ik heb beter leren inhalen op een heel hoog niveau. Door dat niveau is het ook moeilijk om voorin te blijven rijden, maar dat is me wel steeds gelukt.”

Hoewel het EK er dus op zit voor Kas, is zijn seizoen zeker nog niet voorbij. Hij heeft nog twee races in het DKM op het programma alsook het WK van de CIK-FIA. Bovendien hoopt hij ook nog een aantal races van het WSK te rijden. “Maar dat is nog niet zeker.” Zijn eerstvolgende race is de vierde ronde van het DKM in Wackersdorf. Bekend terrein voor Kas die de baan ‘heel leuk’ noemt. “Hij ligt me wel. Ik heb daar pasgeleden nog een race gehad, ook voor het DKM, en die ging goed. In de eerste race werd ik toen derde en in de tweede race vijfde. Dat heeft me veel vertrouwen gegeven!”

Kas Haverkort wordt in zijn raceactiviteiten gesteund door:
Vrieling adviesgroep
Aveco
Inno Air
M&L Techniek
Auto Combi
Webstores
Alfabet Reclame
Haverkort Eten & Drinken
Kendis
Habe Afbouw
Xeramic

Facebook Kas Haverkort

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS