Karting • CIK-FIA

Racetalent Kas Haverkort wint in Zweden op briljante wijze EK-race: "Superblij"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 6 september 2016 06:52 • Print artikel

KRISTIANSTAD – Eindelijk was Kas Haverkort weer daar waar hij zo vaak te zien was de afgelopen jaren, op de bovenste trede van het erepodium! En ditmaal ook nog eens op het internationale platform van de prestigieuze Karting Academy in het Zweedse Kristianstad. Ten overstaan van het vele publiek rekende het pas twaalfjarige racetalent uit Rheezerveen definitief af met een pechvolle periode door de laatste ronde van het Europees kampioenschap te winnen!

Kas Haverkort wint Academy Trophy

Bovendien eindigde Kas, die uitkomt namens de KNAF Academy voor Nederland, als derde in de eindstand van het EK waar hij tegen de beste van de besten strijd in zijn leeftijdscategorie. Dat betekent dat hij in december bij de jaarlijkse huldigingen van het CIK FIA in Parijs een grote trofee in ontvangst mag nemen.

“Ik ben echt heel erg blij”, zei een opgetogen Kas, die afgelopen al snel in de gaten had dat hij weleens vooraan zou kunnen meedoen op de baan in het zuiden van Zweden. “Het was een heel leuke technische baan en in de trainingen was ik meteen één van de snelsten. Ik dacht: als ik zo doorga, kan ik misschien wel in de top drie eindigen. Van tevoren wist ik niet goed wat ik kon, omdat het niveau er heel erg hoog was. Er waren wel vijftig deelnemers.”

Wat hij kon in Zweden? Nou ja, winnen dus! “Dat was echt een opluchting”, zei Kas, die één van de jongste rijders is in het internationale veld van de CIK-FIA Karting Academy Trophy, een competitie voor karttalent in de leeftijd van 13 tot en met 15 jaar waarin gestreden wordt met identiek materiaal. “Ik heb dit seizoen al zo vaak pech gehad. Maar ik ben wel altijd in mezelf blijven geloven en gewoon blijven trainen. Jammer dat ik tijdens de vorige EK-race in Portimao wat technische problemen had, maar nu ging het perfect.”

Academy Start Zweden

En dat wilde wat zeggen, want het niveau bij de Academy-wedstrijden is niet misselijk. Kas weet het inmiddels uit ervaring. “Om goed mee te kunnen doen, moet je heel veel trainen. Als je ook maar een klein gaatje laat vallen, word je al ingehaald. Dat is heel lastig, maar vind ik het wel heel leuk. Je moet soms veel verdedigen, maar dat gaat steeds beter. Ook heb ik beter leren inhalen en geleerd hoe ik met de banden moet omgaan. Deze banden hebben veel meer grip dan bijvoorbeeld in het NK van de Chrono vorig jaar. Ze worden daardoor tijdens de race steeds slechter, maar dat geldt voor iedereen, dus iedereen heeft hetzelfde probleem.”

Kas bracht het in ieder geval niet van de wijs. Nadat hij tijdens de kwalificatie al brutaal de snelste tijd had genoteerd in zijn groep (en de vijfde tijd van beide groepen samen), snelde hij tijdens de twee heats op zaterdag naar de respectievelijk derde en eerste plek. Vooral de manier waarop hij de overwinning pakte in de tweede heat viel op. Zoals de jonge racer vorig seizoen ook al zo vaak bewees, slaagde hij er ook nu in toe te slaan op het moment dat het moet. De sympathieke Overijsselaar klopte in de laatste ronde de man op kop en pakte zo in extremis alsnog de overwinning.

Dat verschafte hem natuurlijk een superuitgangspositie voor de prefinale op zondag. En ook die race ging heel goed. Kas: “Ik moest aan de buitenkant starten. Dat was wel lastig, want op die baan komt er al bijna meteen na de start een bocht naar rechts. Het was heel moeilijk om naar binnen te sturen en na de eerste bocht lag ik vijfde. Er was toen al best een groot gat met de nummers één en twee. Ik kon die niet meer inhalen, maar gelukkig pakte ik nog wel de nummers vier en drie. Daar was ik wel tevreden mee.”

Kas Haverkort

Het was een mooie opmaat naar zijn ultieme race van het weekeinde: de finale! Daarin verliep de start niet helemaal naar wens. Kas moest na de start plotseling remmen voor de nummer één toen die onverwacht van zijn gas ging. Daardoor viel hij terug naar de zesde plek, toch slaagde hij erin zich naar de voorste positie te knokken. “Na een paar rondes lag ik op de derde plaats en reed ik samen met de nummer twee naar de jongen op kop. We hebben hem allebei ingehaald en later pakte ik de koppositie. Vanaf dat moment heb ik steeds op vooraan. Ik had de hele tijd een voorsprong van drie tienden van een seconde, maar het was genoeg om niet de hele tijd te hoeven verdedigen. Wel vond ik de laatste ronde spannend. Ik ben superblij met deze overwinning!”

Met de winst in Zweden op zak reist Kas deze week met veel zelfvertrouwen af naar het kartcircuit van Oschersleben. Daar wacht hem alweer de volgende race in het DKM. En ook in het sterk bezette Duitse kampioenschap heeft Kas de lat hoog gelegd. “Tijdens de vorige DKM werd ik vijfde nadat ik vanaf de achttiende plaats was gestart. Nu ga ik voor een plaats in de top drie! Ik wil ook heel graag nog mijn ouders en familie uit Zweden, die allemaal kwamen kijken, maar ook Tom Stevens, Danny Brand, Keijzer Racing, Marco du Pau, Maarten van Wesenbeeck, de KNAF en alle sponsoren bedanken voor de mooie samenwerking en hun steun. Ze zijn erg belangrijk voor mij!”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS