Karting • CIK-FIA

Thomas ten Brinke kent succesvolle eerste helft seizoen, Giedo van der Garde gaat jonge karter helpen

Uitgegeven door Bas Kaligis • 23 juli 2019 07:02

ZEDDAM –Met een internationaal topprogramma heeft karter Thomas ten Brinke een intensieve en succesvolle eerste seizoenhelft achter de rug in de prestigieuze OK Junior-klasse. Het veertienjarige talent uit Zeddam kan terugblikken op diverse podiumplaatsen in diverse kampioenschappen waarvan de tweede plaats in de WSK Euro Series en de derde plaats in de eindstand van het Europees kampioenschap het meest tot de verbeelding spreekt. Dat belooft wat voor de tweede seizoenshelft.

Bernhard ten Brinke, Koen de Meester, Thomas ten Brinke en Giedo van der Garde

De WSK Champions Cup, de WSK Super Masters Series, de WSK Euro Series en het Europees kampioenschap; Thomas reed ze allemaal. Vanaf het begin van het seizoen stak hij in topvorm met als gevolg een aantal podiumplaatsen op rij. Het is dan ook een tevreden rijder die zijn verhaal doet. “Het gaat top dit seizoen”, zegt hij. “Veel podiumplaatsen pakken is altijd goed; ik werd meteen derde tijdens de WSK Champions Cup, mijn eerste race van het seizoen.”

Het was een knap staaltje, wat de talentvolle Gelderlander daar ten beste gaf. “Ik startte buiten de top tien. Het was die dag halfdroog, halfnat en ik reed op slicks. In die omstandigheden heb ik toch nog het podium gehaald.Daarna ben ik in de WSK Euro Series tweede geworden. Dat was echt top. Ik was er heel blij mee. En in de WSK Super Master Series had ik tijdens de laatste ronde van het kampioenschap in Sarno de kans om te winnen. Jammer genoeg werd ik van de baan gereden.Daardoor eindigde ik als vierde in het kampioenschap. Dat was natuurlijk balen, maar ik ben heel tevreden over de eerste helft van het seizoen.”

Het hoogtepunt is zijn derde plaats in de eindstand van het EK. Tijdens de eerste ronde in Angerville in Frankrijk werd hij prompt tweede. En in Genk werd Thomas tijdens de tweede ronde van het kampioenschap derde.Jammer genoeg werd hij tijdens de derde ronde op het circuit van Kristianstad in Zweden zevende. “Dat kwam door slechte banden.”

Afgelopen weekeinde werd op het kartcircuit van Le Mans de laatste ronde van het EK gehouden. “Ik stond tweede met een goede kans op de titel. Met de kwalificatie had ik pech. Ik reed vooraan in een groepje en ergens anders was iemand van de baan gegaan waardoor er veel zand op terechtkwam. Dat gebeurde net in mijn snelle ronde. Ik werd daardoor 69ste terwijl ik normaal altijd de top tien haal.” Desondanks is Thomas heel knap derde geworden in het kampioenschap. “Daar ben ik uiteindelijk nog wel tevreden mee.”

Zijn uitstekende resultaten hebben ervoor gezorgd dat voormalig Formule 1-coureur Giedo van der Garde Thomas de komende tijd gaat coachen. “Hij gaat me ook helpen bij het zetten van de juiste stappen naar de autosport. Hij weet hoe je dat moet doen. Hij is tenslotte zelf Formule 1-coureur geweest. Ik vind het echt top dat er iemand bij komt die heel veel ervaring heeft. Van zo iemand kun je veel leren.”

Voor Thomas is het zijn tweede jaar in de OK Junior-klasse. Hij komt uit voor het team Ricky Flynn Motorsport op een Alonso Kart met Vortex-motoren en voelt zich daar goed op zijn plek. “De snelheid werd steeds beter al was die van het begin al goed en het wordt steeds beter.” Het resulteerde in prestaties die hij zelf niet een-twee-drie had verwacht. “Ik was uitgegaan van een plek in de top vijf. Dat ik dan zo vaak op het podium heb gestaan, maakt het heel mooi. Ook wilde ik zo constant mogelijk rijden. Dat is gelukt. Het beste was dat we er elke race bij zaten en bijna altijd in de top drie eindigden.”

Thomas ten Brinke OK junior Ricky Flynn

Gevraagd naar zijn ontwikkeling als rijder dit seizoen, noemt Thomas dat hij zichzelf beter kan aanpassen aan de omstandigheden tijdens een race. “En als er iets mis is, het beste uit jezelf en de kart halen. Ik ben nu ook veel rustiger. Vorig jaar wilde ik nog weleens crashen als het niet helemaal goed ging, was ik onrustig. Nu gaat het negen van de tien keer goed.”

Voor die progressie heeft hij veel te danken aan Koen De Meester, sinds jaren zijn vaste coach. “Koen gaat elke week met me mee naar de baan. Dan maken we GoPro-beelden van mijn rijden en bekijken we de racelijnen. Hij staat ook altijd langs de baan om te zien wat er niet klopt en wat er verbeterd kan worden. Dat is echt heel fijn. Hij heeft veel ervaring in de kartsport. Hij is heel erg waardevol. We hebben een goede band. Al vierenhalf jaar.”

Koen zelf is ook heel erg te spreken over de samenwerking. “Dit seizoen zit Thomas het hele jaar in de top vijf. Opvallend is dat hij dit seizoen nog geen klikbumper heeft gehad. Daarvoor moet je echt goed opletten en dat is knap”, zegt hij. “Hij heeft dan ook veel bijgeleerd. Vooral voor wat zijn race-skills betreft. Zelfs als hij niet snel is, rijdt hij voorin.”

Dat wil wat zeggen in de OK Junioren-klasse weet ook Koen. “Het is de meest competitieve klasse. Jongens van overal ter wereld komen naar Europa om in deze klasse te racen. Dat zorgt voor een heel hoog niveau. Er zijn veel fabrieksteams, terwijl Ricky Flynn Motorsport een privéteam is. Wel staat het heel hoog aangeschreven. Hij is regelmatig zelfs competitiever dan de rijders van de fabrieksteams.”

Thomas ten Brinke podium

Thomas gaat zich nu opmaken voor het WK dat wordt gehouden op het Mika Salo-circuit in Finland. Om er goed voor de dag te kunnen komen, gaat hij er eerst meedoen aan een ronde van het Finse kampioenschap. Thomas: “Het resultaat maakt niet uit, als ik maar de juiste snelheid heb voor het WK en mezelf goed voorbereid. Ik ben er nog nooit geweest, het team wel, twee jaar geleden.Dus het heeft daar wel ervaring. We weten waar we het moeten zoeken qua afstelling. Ik ga er voor de winst!”

Thomas ten Brinke wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Ricky Flynn Motorsport, One Engines, Eurol, Bernhard ten Brinke, Koen de Meester, Giedo van der Garde, Ethan Patterson en Scott Scaney.

Neem ook eens kijkje op de website van Thomas: thomastenbrinke.com.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS