Karting • CIK-FIA

Talent verloochent zich niet! Kas Haverkort (P5) kan zich in Sarno meten met de wereldtop

Uitgegeven door Bas Kaligis • 26 april 2018 16:14 • Print artikel

SARNO - Terwijl de wereldtop de hele winter volop aan het trainen en racen was, kwam het seizoen van Kas Haverkort pas later op gang. Maar echt talent verloochent zich niet. Zo bleek afgelopen weekeinde tijdens de eerste ronde van het Europees kampioenschap karting in Sarno. Op de Italiaanse piste aan de voet van de vulkaan Vesuvius reed Haverkort, lid van de selectie KNAF-Academy, naar een prachtig resultaat. Als één van de beste nieuwelingen - Kas eindigde vlak achter Red Bull-talent Harry Thompson - veroverde hij een welverdiende plek tussen de wereldtoppers. Zo knalde de coureur van Zanardi Racing onder leiding van Willemjan Keijzer naar een verdiende vijfde plaats bij zijn debuut in het Europees kampioenschap in de OK; de topklasse van het karten.

Kas Haverkort


“Het voelde direct goed, ik was meteen snel”, zei Kas. “De kart is goed, en de motor ook. We kwamen met een goed gevoel uit het DKM in Lonato en hebben dat naar het EK in Sarno kunnen doortrekken.” Het Italiaanse weer gaf ook alle reden tot een glimlach. “De weersomstandigheden waren goed. Het was warm en er was redelijk veel grip. Sarno vind ik sowieso een heel leuke baan met snelle en technische stukken. Je moet er met een klein tandwiel rijden, dus ook in het deel met de korte bochtjes om daarna een goede top te hebben.”

De kwalificatie ging goed voor Haverkort, die in het groepje karters zit die KNAF Academy. “Ik had de vierde tijd in mijn groep en de tiende tijd in totaal. En ik was de snelste CRG.” Tijdens de vijf heats (vier op zaterdag en één op zondag) liet Kas zien dat hij snel was op de Zanardi. Hij snelde daarin achtereenvolgens naar de tweede, derde, vierde en vierde plaats. “De kart lag goed, en ik had een goede snelheid, maar belangrijker nog was dat ik meekon met de rijders aan kop.”

De uitslagen van de heats bepaalden de startopstelling. Kas verscheen zodoende als achtste op de grid voor de finale bij zijn EK-debuut in de OK-klasse. “Mijn doel was een topvijfklassering. Ik voelde dat als ik een goede kart had, ik in de top vijf kon eindigen.” De start van de ging evenwel niet als gehoopt, de hele buitenste rij viel ver terug. Kas: “Ook ik viel helemaal terug, naar P16. Ik moest zo snel mogelijk naar voren.”

De ambitieuze Overijsselaar vocht als een leeuw en haalde de ene na de andere in. Zijn inhaalrace viel zelfs de internationale pers op. Van P16 was hij halverwege al opgerukt naar de achtste plek. “Ik was net zo snel als de mannen aan kop, zoals Harry Thompsom. En ik reed constant.”

Kas Haverkort

Ook de Europees kampioen Colin Bradshaw moest eraan geloven. Met een mooie inhaalactie pakte Kas ook de Engelsman in, maar de inhaalslag ging door tot aan de vijfde plaats. “Uiteindelijk finishte ik als vijfde. Van mij had de race nog wel langer mogen duren, dan had ik nog wel wat hoger kunnen eindigen, maar het was een superrace. Als je vijfde wordt op dit niveau heb je niets te klagen. Iedereen zit heel dicht bij elkaar.”

Kas bedankt Willemjan Keizer en Zanardi Racing. “Ze hebben de kart heel goed doorontwikkeld. Soms moet je gewoon even geduld hebben. We hebben in ieder geval een goed visitekaartje afgegeven.” Dat kon ook teambaas Willemjan Keijzer beamen. "Kas heeft wat minder kilometers erop zitten dan de andere rijders, maar hij pakt het erg snel op. In Lonato bij de eerste race van de DKM was hij al gelijk competitief en afgelopen weekend reed hij echt heel sterk. Hij stond sterk in zijn schoenen. We hebben nu een goede basis met het chassis en met de TM-motor. Hier gaan we verder op borduren."

Kas’ volgende race is de tweede ronde van het DKM die wordt gehouden op het circuit van Wackersdorf. Hij blikte met vertrouwen erop vooruit. “Het goede rijden tijdens het EK geeft een stuk vertrouwen. Ik weet wat ik kan. Als de spullen voor elkaar zijn, kan ik goed vooraan mee.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS