Karting • Karting Diversen

Kas Haverkort wint verkiezing sporttalent en rekent op topseizoen bij fabrieksteam Zanardi

Uitgegeven door Bas Kaligis • 28 januari 2018 20:01 • Print artikel

RHEEZERVEEN - Karter Kas Haverkort wacht een enerverend seizoen. De veertienjarige rijder uit Rheezerveen debuteert dit jaar in de prestigieuze OK-klasse en doet dat nota bene als fabriekscoureur van Zanardi. Bij de Italiaanse equipe treft hij een oude bekende in teammanager Willemjan Keijzer. De Noord-Hollander was vorig jaar ook Kasí teambaas, toen nog bij Keijzer Racing. Haverkort was succesvol in het sterkbezette DKM waar hij Duits kampioen werd in de OK junioren.

Kas Haverkort DKM Champion

Kas hoefde niet lang na te denken over zijn overstap naar het fabrieksteam van Zanardi. "Ik ben blij dat ik weer met Willemjan Keijzer kan werken", zegt Kas. "We zijn vorig jaar erg succesvol geweest door het winnen van het Duits kampioenschap. Ik heb ook veel van hem geleerd en kan nog veel van hem leren. Bovendien voel ik me thuis bij het team."

Hem wacht een druk seizoen. Kas gaat namelijk uitkomen in het EK, het WK en de DKM. Om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de eerste DKM-race in Lonato in april, rijdt de supersnelle Overijsselaar eerst een WSK-race op die baan. Daarna rijdt hij ook nog een WSK-race in Sarno omdat op die baan voor later in het seizoen een EK-ronde staat gepland.

Deze week testte hij al met het nieuwe materiaal op het circuit van Lonato. Het was voor Kas, die vanwege de winterstop anderhalve maand niet had gereden, de eerste keer dat hij in actie kwam op zijn nieuwe Zanardi OK-kart. "Ik had er echt heel veel zin in. Ik had al een tijdje niet gereden, maar het voelde gelijk goed! Het Tony-kart en Kosmic- fabrieksteam testte er ook. Het ging lekker en ik was even snel als het Vidales van Tony Kart. Dus dat geeft vertrouwen. het was alleen jammer dat ik last van mijn ribben kreeg maar voor de rest was het super."

"Snelheid blijft leuk, en natuurlijk de gevechten tijdens de wedstrijden. Ik wil het zo goed mogelijk doen dit seizoen. Het is mijn eerste jaar in de deze klasse." Zijn ambities? "In de DKM wil ik zo goed mogelijk eindigen en in het EK wil ik goed voorin mee kunnen."

Het is voor Kas overigens niet de eerste keer in een OK-kart. Twee dagen na afloop van de laatste voor Kas zo succesvol verlopen DKM-ronde in het OK Junior-kampioenschap van het afgelopen seizoen testte hij in Lonato een OK-kart van CRG. "Het ging meteen erg goed. Elke sessie ging ik sneller, sneller en sneller."

Echt verrassend was dat trouwens niet, want met zijn titel had hij andermaal bewezen een absolute toprijder te zijn. "Het DKM was spannend, ik was in een grote strijd met Hugo Sasse verwikkeld, het ging om de race in Lonato, ik was er de hele week snel. Het weekend in Wackersdorf betekende de ommekeer. Ik reed daarna zo goed dat ik Sasse in de stand voorbij heb kunnen gaan en daar de basis legde voor het kampioenschap."

Sinds de test na het laatste DKM-weekeinde had hij tot afgelopen week niet meer in de kart gezeten. Om fit te blijven, bezoekt Kas elke week de sportschool. Om het racegevoel te houden, heeft hij bovendien veel tijd doorgebracht in zijn Formule 1 Playseat. "Ik ben nog steeds hartstikke fit."

Omdat het qua karten even heel rustig was, heeft de sympathieke jongeling de afgelopen tijd heeft hij veel tijd kunnen besteden aan school. "Ik heb flink mijn best gedaan." Kas zit op het Carmelcollege in Emmen. Dat is een zogenaamde LOOT-school met faciliteiten voor topsporters.

Hij zit er in een speciale klas met allemaal sporters die als talent worden aangemerkt. "Ik ben de enige racer. Er zitten bij de jongens vooral veel voetballers in de klas. Bij de meiden doen er veel aan handbal." Verder wordt hij volop begeleid bij zijn huiswerk en in de aanloop naar toetsen. Op die manier kan hij sport op hoog niveau combineren met school zonder dat die eronder lijdt.

Zeer succesvol in het karten ligt Kas' ambitie in de autosport. Hij hoopt ooit in de autoracerij te komen. Daarom zou hij onlangs gaan testen tijdens de presentatie van de Formule RP1, een nieuwe Nederlandse formuleklasse. Helaas zat die test te dicht op zijn kartschema omdat hij naar ItaliŽ moest voor het karten. Maar zijn interesse is gewekt. "De RP1 ziet er goed uit, het is een mooie auto."

Verder gaat hij binnenkort naar Van Amersfoort Racing om te testen in de simulator. Het Nederlandse team is een equipe met een grote naam. Max Verstappen reed er ook voor. Kas: "Ik heb die test gewonnen omdat ik Duits kampioen ben geworden. Maar dit jaar focus ik me op het karten. Ik ben heel gedreven, ik wil er alles uithalen!"

Kas Haverkort sporttalent van het jaar

Overigens heeft Kas zijn eerste prijs van dit seizoen al weer in de wacht gesleept. Haverkort werd deze week voor de vierde keer op rij gekozen tot sporttalent van het jaar in zijn regio. "Ik vond het al leuk om genomineerd te worden voor Sporttalent", verklaarde Kas. "En het was een eer om de verkiezing te winnen."

Kas wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:

Vrieling adviesgroep
Aveco
Inno Air
M&L Techniek
Auto Combi
Webstores
Alfabet Reclame
Haverkort Eten & Drinken
Kendis
Habe Afbouw
Xeramic

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS