Karting • Chrono

Karter Tom Papenburg gaat met twee bekers en een kampioenschap naar huis: "Natuurlijk heel blij mee"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 juni 2021 17:57 • Print artikel

EINDHOVEN – Tom Papenburg was zondag in Eindhoven een beetje verbouwereerd toen hij hoorde dat hij kampioen was geworden van de BeNefit League, het combinatieklassement van het BMC-kampioenschap en het NK. De tienjarige karter uit Laren had het helemaal niet verwacht. Ook al was hij zojuist tweede geworden tijdens de eerste ronde van het NK in de Minimax-klasse. Maar dat resultaat was dus genoeg voor de hoofdprijs en zo nam hij twee mooie bekers mee naar huis.

Tom Papenburg

“Ja, dit is wel een beetje onverwacht”, zei Tom met de eerste beker van het seizoen in zijn knuisten. “Ik wist het niet. Maar ik ben er natuurlijk heel blij mee.”

Toch was het geen heel moeilijke rekensom. Tijdens de eerste ronde van het BeNefit-kampioenschap in Mariembourg, begin mei, was hij eerste in de prefinale en tweede in de finale. Precies het hetzelfde resultaat als zondag in Eindhoven dus. En met twee overwinningen en twee tweede plaatsen kon het niet veel beter. “Ja, het gaat best wel goed dit seizoen”, erkende Tom triomfantelijk.

Vooral in de prefinale was de coureur van topteam CRG Holland op dreef in Eindhoven. Hij had een uitstekende snelheid en dat liet hij op overtuigende wijze zien. “De start ging wel wat minder”, blikte hij terug. “Maar daarna heb ik toch de kop kunnen pakken en heb ik de race uiteindelijk gewonnen.” Ook de finale, die hij vanwege zijn overwinning van poleposition mocht beginnen, begon hij voortvarend. “Ik lag op kop. Jammer genoeg ben ik later een plekje teruggezakt, maar ik ben blij met hoe ik hier gereden heb.”

Niet alleen waren die tweede en eerste plaats op circuit De Landsard dus goed voor de eindzege in de BeNefit League, ze betekenden ook een uitstekende start van het NK. Dat moest ook wel, want Tom heeft een groot doel: “Ik wil Nederlands kampioen worden. En we staan nu eerste in het kampioenschap.”

Tom Papenburg

Dit seizoen rijdt Tom behalve het NK ook het BMC en het BNL-kampioenschap. Verder reed hij al één race van de Rotax Max Challenge Euro Trophy, het EK voor Rotax Max-rijders. Dat was een paar weken geleden in Adria in Italië. Een race op hoog niveau waar hij heel veel ervaring opdeed. Al vond hij het moeilijk daar zo naar te kijken.

“Want het ging in Adria niet zo goed”, verklaarde Tom. “Ik moest weer een beetje wennen, maakte veel foutjes en ik ben er in één race vanaf geduwd. In de final heat was ik lange tijd derde. Maar jongens achter me hadden daardoor mijn slipstream. Ze kwamen me voorbij en daardoor ben ik uiteindelijk zesde geworden.”

Toch is het juist die ervaring waarvan hij nu, in kampioenschappen dichter bij huis, profiteert. Tom is een betere, slimmere rijder geworden. Dat bewees hij in Eindhoven wel. Zijn volgende race is de tweede ronde van het BNL-kampioenschap die op het circuit van Mariembourg in Zuid-België wordt gehouden. Hij keek ernaar uit. “Ik vind het een heel leuke baan. We zijn daar heel snel. De baan is heel technisch, veel bochten, veel gaan volgas. Dat komt wel goed.”

Tom Papenburg bedankt CRG Holland, zijn vader en moeder, monteur Rick Westelaken, Dennis de Bruin en Sonic Equipment.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS