Karting • Chrono

Karter Thijs Stevens toont blakende vorm met twee podiums in een week: "Het was heel close"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 23 september 2021 08:24 • Print artikel

EINDHOVEN – Een week eerder tijdens het BMC-kampioenschap in Genk werd hij ijzersterk tweede, afgelopen weekeinde in Eindhoven tijdens het NK kon hij weer een podium toevoegen aan zijn CV. Karter Thijs Stevens is aan een stel goede weken bezig, kun je wel zeggen. De elfjarige snelheidsduivel uit Druten doet overal waar hij rijdt voorin mee en dat zorgde ook zondag op circuit De Landsard voor een lach op zijn gezicht.

Thijs Stevens

“Het was net heel close. Het was zweten”, zei Thijs over zijn races in de Minimax-klasse in Eindhoven. “In de finale reed er iemand vlak achter me. Ik moest me echt goed concentreren. Het was lastig mijn plek te behouden.”

Bovendien zat hij zelf ook vlak achter de rijder die op P2 reed. Die wilde hij natuurlijk maar al te graag voorbij. “Maar dat lukte niet. En achter me reed iemand die ook snel is. Ik bleef gewoon koel. Ik dacht: ik ga geen rare inhaalacties proberen. Ik blijf gewoon achter hem en we zien wel wat er gebeurt.”

In een spannende finale handhaafde hij zo zijn derde plek en scoorde zo een mooie podiumplek in het dagresultaat. Thijs wist kort na afloop niet goed wat hij ervan moest vinden. “Ik baal wel een klein beetje, maar ik ben ook wel blij”, zei hij. Want een podiumplaats is sowieso een goed resultaat en dat besef deed de lach doorbreken op zijn gezicht. “Ik had ook wel vertrouwen in mezelf dat ik dit zou kunnen.”

Daar had hij dan ook alle reden toe. Een week eerder was hij tijdens de derde ronde van het BMC-kampioenschap in Genk ook al succesvol geweest met een fraaie P2. “Daarom had ik ook wel verwacht dat ik hier vooraan zou kunnen meedoen.” Welke van de kampioenschappen hij mooier vindt? “Dat maakt niet zoveel uit. Het BMC is net zo belangrijk voor me.”

Thijs’ weekeinde op circuit De Landsard begon al goed. Nadat hij in de trainingen had getoond dat hij in Eindhoven over een uitstekende snelheid beschikte, snelde hij in de kwalificatie naar de derde tijd. “Ik was er wel tevreden mee. In de prefinale was de start wat minder. Na de eerste bocht lag ik nog wel tweede, maar daarna ging het fout. Een rijder duwde me naar binnen en naast me zat nog een rijder. Ik kon nergens heen. Eén vloog over de kop, er reden er een paar de muur in. Met mij was gelukkig niks gebeurd, maar ik viel daardoor wel vier plekken terug.”

Thijs Stevens

Thijs knokte zich terug naar voren en uiteindelijk kwam hij als vierde over de finish. Dat betekende automatisch ook zijn startplaats voor de finale. In die race verliepen de eerste meters uitstekend. “Ik was meteen tweede. Helaas haalde daarna iemand me in. Even later haalde ik ook iemand in en die pakte mij daarna terug. Zo werd ik derde.”

Het betekende weer flink wat punten voor het kampioenschap. Goed voor het zelfvertrouwen. Dat kan hij goed gebruiken voor zijn volgende race, de laatste ronde van het BNL-kampioenschap, op het circuit van Genk.

In het BNL-kampioenschap staat hij op de vijfde plaats in de tussenstand. Het verschil met de nummer drie is niet groot, dus een podiumplaats in de eindstand zit er voor de getalenteerde Gelderlander nog in. En in het BMC-kampioenschap kan hij ook nog op het podium eindigen, net zoals in het NK. In die kampioenschappen staat hij op de vierde plaats.

Waar het BMC-kampioenschap nog maar één ronde te gaan heeft, heeft Thijs in het NK nog volop mogelijkheden aangezien dat kampioenschap nog drie ronden duurt. En de volgende twee NK-rondes worden op het circuit van Berghem gehouden, zijn thuisbaan.

Thijs: “Die ken ik dus goed. Ik verwacht daar weer een podiumplaats.” Nu hopen op een paar succesvolle laatste weken van het seizoen dan kan hij hopelijk nog een ticket winnen voor de Rotax Max Grand Finals, het jaarlijkse officieuze WK voor Rotax Max-rijders. “Dat ticket wil ik echt graag nog halen, want ik heb de Grand Finals nog nooit gereden. Het lijkt me echt super daaraan mee te mogen doen!”

Thijs Stevens wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund doorHoogwerkers.nu.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS