Karting • Chrono

Christiaan de Kleijn blikt met vertrouwen vooruit op seizoen bij Rotax Max Junioren: "Geeft me een kick"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 december 2018 22:15 • Print artikel

VENRAY – Het was de kroon op een voortreffelijk eerste seizoen in de Rotax Max Minimax-klasse. Karter Christiaan de Kleijn kreeg een forse beker uitgereikt voor zijn derde plaats in de eindstand tijdens de jaarlijkse kampioenenhuldiging van NK-organisator Chrono. De dertienjarige rijder uit Bosch en Duin blikt terug op een enerverend seizoen, maar zet vooral zijn vizier op 2019, waarin hij gaat uitkomen in de Rotax Max junioren.

Christiaan de Kleijn podium P3 NK karting kissmiss

Christiaan had van de huldiging genoten, zei hij. “Het is leuk, met al die mensen erbij. Het is een mooie afsluiter van het seizoen.” De Kleijn pakte in zijn succesvolle seizoen 2018 de titel als winterkampioen in de Mini-Max en hij eindigde als derde bij het NK karting in de Mini-Max. Hij benadrukte dat hij die mooie prestaties nooit had kunnen leveren zonder de hulp van zijn sponsors. “Zij maken het mogelijk dat ik mijn sport op hoog niveau kan uitoefenen. Zij zijn echt heel belangrijk voor mij. Zonder steun is het bijna niet mogelijk te karten of de autosport te beoefenen. Sommigen komen weleens kijken bij mijn races. Dat vind ik heel leuk.”

Nu het seizoen officieel zijn besluit heeft gekregen, kan Christiaan zich met frisse moed gaan richten op 2019. Hij komt dan uit in de Rotax Max Junioren-klasse. Een fikse stap. De Junioren-klasse kent een groter startveld dan de Minimax-categorie. Dat betekent een zwaardere competitie, al was het maar vanwege de grotere en snellere kart. Omdat hij ter voorbereiding daarop het afgelopen seizoen al twee wedstrijden meedeed in die klasse, ziet hij met vertrouwen het nieuwe seizoen en al zijn uitdagingen tegemoet.

“Ik verwacht wel dat het heel zwaar gaat worden. Voor mij wordt het een leerjaar. Ik heb sinds die wedstrijden ook al een keer een Junior-kart getest in Kerpen. Dat ging wel goed. Ik reed er met Dennis Tijs. Hij leert me heel veel, zoals doorremmen en inhalen.” Hoewel hij inmiddels dus al diverse keren in de snellere Junioren-kart zat, is hij nog steeds niet helemaal gewend aan die hogere snelheid. “Het geeft me nog steeds een kick. Maar ik denk dat het tegen het midden van het seizoen wel normaal voor me is geworden.”

Ook komend seizoen komt Christiaan uit voor topteam CRG Holland van Dennis de Bruin. Daar verwelkomt hij een vriendje van hem: Bruno Mulders, die er ook gaat rijden. “Dat vind ik leuk. Hij woont maar één minuut van mijn huis af.”

Christiaan de Kleijn

Het programma voor 2019 wordt overigens nog drukker dan dat van 2018, mits hij natuurlijk goede cijfers haalt voor zijn school benadrukt zijn vader Martin de Kleijn. Dit jaar reed hij het NK, de BNL, één race van het EK en de Golden Trophy, samen goed voor dertien wedstrijden. Komend jaar gaat hij het NK, het volledige EK en de BNL rijden. Dat komt neer op vijftien wedstrijdweekeinden. Nee, die drukte, daar maalt hij zeker niet om. “Ik vind karten het leukste dat er is. En de weekends voelen altijd als een soort van vakantie.”

Omdat hij zijn debuut in de Junioren-klasse gaat maken, verwacht Christiaan niet meteen om de podiumplaatsen te kunnen meedoen. “We zetten in op een plaats in de top tien. Dat zou mooi zijn!”

Christiaan de Kleijn bedankt team CRG Holland, Dennis de Bruijn, zijn monteur Chris Sterken en al zijn sponsors.

Christiaan wordt in zijn race-activieiten gesteund door:
MDK Containers
FEBO
De Watertoren Motorkledingshop
AMC Automaterialen Centrum Zeist
Fornhese BV Import-Export Trucks
BCE Container Services BV
Erkende verhuizers Brenen.nl
Van Doorn - Soest
De Rooy transport en logistiek
Profile Tyre Center Zeist
Van Uem Autoschade Wijk bij Duurstede
BPM-SP.nl
Nefkens Verzekeringen Utrecht
Koeveringe Carservice
Truckland
Hoffland den Dolder
Nagtegaal aannemersbedrijf

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS