Autosport Internationaal Toerwagens • Blancpain Endurance Series

Voorbeschouwing Blancpain GT-Series 2019; seizoensopening op Autodromo Nazionale di Monza + ENTRY-LIST

Uitgegeven door Peter Vader • 11 april 2019 11:42 • Print artikel

De Blancpain GT-serie begint zijn 2019-seizoen in stijl, wanneer een schitterend startveld van 49 GT's aan de drie uur durende Endurance Cup-race begint. De wedstrijd wordt verreden op het iconische Autodromo Nazionale di Monza op 13 en 14 april. De Italiaanse locatie is het ideale decor voor een nieuw seizoen. De baan staat synoniem voor snelheid sinds er voor het eerst werd geracet in 1922 en het moderne, hedendaagse circuit behoudt nog steeds dezelfde bepalende eigenschap van snelheid. De 5.793 km lange baan bestaat uit lange rechte stukken die door chicanes worden onderbroken, met Curve di Lesmo en Curva Parabolica aan beide uiteinden van het circuit, zodat er een lus wordt gevormd. De coureurs van de Blancpain GT-serie kunnen zelfs een snelheid van 285km/u behalen in de 'Temple of Speed'. Gelegen in het historische Parco di Monza, op minder dan 20 kilometer van het centrum van Milaan, geniet het circuit van een setting die bijna ongeëvenaard is onder moderne race-faciliteiten. De ‘on-track actie’ speelt zich af in het hart van een uitgestrekt bosgebied, waar het geluid van de GT3-auto's weerkaatst tussen de bomen.

Blancpain GT 3H Monza 2019 logo

Aansprekend startveld
Vorig jaar werd het evenement gewonnen door de #1 Belgische Audi Club Team WRT-auto van Dries Vanthoor, Alex Riberas en Chris Mies, na een spannend duel met de #43 Strakka Racing Mercedes-AMG. Zes merken hebben de overwinning behaald tijdens acht bezoeken aan Monza. En met het enorm competitieve deelnemersveld dat is bevestigd voor de komende race, zou dit jaar een zevende merk kunnen worden toegevoegd aan deze lijst.

De wedstrijd in Monza zal worden opgeluisterd door een negentien wagens tellend startveld van Pro-deelnemers, die zich voor het volledige seizoen hebben aangemeld. Ze zijn allemaal in staat om op zijn minst een plaats op het podium te veroveren. De deelnemerslijst wordt aangevoerd door het Mercedes-AMG-squadron Black Falcon, die zijn Endurance Cup-titels zal verdedigen met een ongewijzigde line-up met Mario Engel, Luca Stolz en Yelmer Buurman. Ze zullen op een stevige concurrentie stuiten, met name van het collega Mercedes-AMG-team van AKKA ASP. Dit team behaalde in 2018 de overall-titel en geniet in Monza een hoop sympathie omdat de lokale held Raffaele Marciello één van hun rijders is. Een derde Mercedes-AMG-inschrijving is van Strakka Racing, die het Endurance Cup-rijderskampioenschap van vorig jaar claimde in de Pro-Am-categorie.

Audi zal op het circuit het best vertegenwoordigde merk in de Pro-klasse zijn, met vier ge-update versies van de R8 LMS EVO van het merk uit Ingolstadt. Het Belgische Audi Club Team WRT neemt het voortouw met onder andere Rik Breukers, in de aanval op de raceoverwinning en wordt daarbij ondersteund door Attempto Racing en Sainteloc Racing. Net als Audi zal de lokale favoriet Lamborghini dit jaar ook een opgewaardeerde auto inzetten. Een indrukwekkend trio van Huracan GT3 EVO's zal strijden voor de glorie op hun thuiscircuit Monza, met twee auto’s die worden ingezet door nieuwkomer FFF Racing en een derde van Grasser Racing, de Endurance Cup-kampioen in 2017. Porsche heeft ook zijn zinnen gezet op de overwinning in de Pro-divisie en voegt daarvoor zelfs in 2019 een nieuwe auto toe aan hun inzet. ROWE Racing voert een reeks van 911’s GT3 R aan, die allebei de ondersteuning krijgen van de fabriek in Stuttgart. De nieuwkomer Dinamic Motorsport heeft zich aangemeld met een derde Porsche in de Pro-divisie.

Aston Martin zal in 2019 met een volledig nieuwe auto op de startgrid verschijnen met zijn Vantage GT3, waarvan er drie in de Pro-divisie zijn ingeschreven. Het Zwitserse team R-Motorsport zal opnieuw met twee auto’s de aanval op de titel gaan doen, na hun indrukwekkende prestaties in 2018. Sinds 2016 neemt ook Garage 59 deel aan de Endurance Cup en zij zullen in Monza voor het eerst met hun Aston Martin aan het werk te zien zijn. Bentley zal zijn langdurige inzet in de Blancpain GT-serie voortzetten met een aanval op de titel van de Endurance Cup met twee auto's. Hun team van M-Sport zal ten strijde trekken met de nummers 107 en 108, in het jaar dat het chique Britse merk zijn honderdjarig bestaan viert. Ten slotte zal Ferrari worden vertegenwoordigd door de #62 SMP Racing-inschrijving. De Russische 488 GT3 was vorig seizoen erg competitief en streed zelfs voor de raceoverwinning in Monza, nadat ze van pole waren vertrokken. Ook dit jaar zal het SMP-team hopelijk weer uitblinken op de thuisbasis van het iconische merk met het steigerende paard.

3h monza 2019 gt blancpain

Hoge kwaliteit in de Silver-, Pro-Am- en Am-klassen
De strijd om de meeste aandacht van de fans, is zeker niet alleen voorbehouden aan het Endurance GT-evenement. Met een heel goed gevuld startveld in de categorieën Silver Cup, Pro-Am en Am Cup, is een spannend wedstrijdweekend in Monza gegarandeerd. De Silver Cup heeft een belangrijke stap voorwaarts gezet voor 2019, zowel qua aantal deelnemers als kwalitatief. Het merk Lamborghini domineert hierin dankzij inschrijvingen van FFF Racing, Grasser Racing, Barwell Motorsport, Ombra Racing en Daiko Lazarus Racing. Er is ook een aanzienlijk niveauverbetering bij de leidende Duitse merken waarneembaar. Audi zal vertrouwen op het Belgische Audi Club Team WRT en op Phoenix Racing, terwijl Mercedes-AMG kan rekenen op zwaargewicht squadrons Black Falcon en AKKA ASP. Rinaldi Racing neemt deel met een Ferrari 488 GT3, waarmee zij hun eerste titelaanval in de Silver-divisie gaan doen, terwijl Honda het hele seizoen gaat meerijden met een auto onder de vlag van het Jenson Team Rocket RJN. Een adembenemend mooie Porsche 911 GT3 R in de bekende Gulf-livery van GPX Racing maakt het indrukwekkende Silver Cup-startveld compleet.

De Pro-Am-categorie lijkt dit jaar ook enorm concurrerend te blijven, met deelname van zeven teams en vijf merken die strijden om de hoogste eer in deze klasse. Regerend divisiekampioen Sainteloc Racing zal met zijn Audi R8 LMS EVO opnieuw proberen om een Endurance-titel toe te voegen aan hun palmares. AKKA ASP Team en Ram Racing zullen de strijd aangaan met Mercedes-AMG-raceauto’s, waarbij beide teams een snel en nog jong talent combineren met ervaren gentlemen-rijders.

Er zal ook een reeks van Ferrari 488 GT3's aanwezig zijn, waarbij het gerenommeerde AF Corse-team hun #52-auto inzet, samen met de nieuwkomer Tempesta Racing, die met #93 aan de start verschijnt. Team Parker Racing zal zijn nieuwe Bentley Continental GT3 introduceren, terwijl 2017 divisie kampioen ‘Oman Racing with TF Sport’ (Aston Martin Vantage GT3) ook weer terugkeert naar de Pro-Am divisie, met als doel om hun verloren titel te heroveren.

Tien auto’s zullen strijden om de Am Cup-overwinning op het Monza-circuit. Titelverdediger Barwell Motorsport voert de deelnemerslijst aan met zijn Lamborghini Huracan GT3 EVO, die ook het favoriete wapen is voor ‘Raton Racing by Target’ en voor de #15 Boutsen Ginion-inschrijving. Het Belgische team heeft naast de Lambo ook een BMW M6 GT3 ingeschreven, terwijl serie-nieuwkomer Tech 1 Racing zijn Lexus RC F GT3 aan het veld toevoegt. Er zullen een drietal Ferrari 488 GT3’s aanwezig zijn, twee van Rinaldi Racing en een andere van HB Racing, terwijl Garage 59 voor het nieuwe seizoen van McLaren naar Aston Martin is overgestapt. Tot slot zal een eenmalige inschrijving van het lokale team Antonelli Motorsport een Mercedes-AMG GT3 toevoegen aan het Am Cup-startveld voor Monza.

3H monza 2019 blancpain gt

Volop actie op en buiten het circuit
Het Monza-weekend begint op vrijdag 12 april met privétestsessies van 90 minuten om 10:00u en 13:50u. De eerste full-field run vindt plaats op zaterdagochtend, met een vrije training van 90 minuten om 11.35u. Pre-kwalificatie vindt plaats om 17:20u, gevolgd op zondagochtend om 09:45u door de beslissende kwalificatiesessie. De race zelf begint op de traditionele tijd van 15:00u op zondagmiddag, met als hoogtepunt de finish om 18:00u.

Het ondersteuningsprogramma van het Monza-weekend bestaat uit single-seater en GT-races. De sterren van de toekomst zullen strijden in de Formula Renault Eurocup, die dit seizoen voor de eerste zeven wedstrijdweekenden is toegevoegd aan de Blancpain GT-serie. De GT4 European Series zal voor het eerst in 2019 de baan opgaan en ook de Blancpain GT Sports Club zal een opwindend deelnemersveld presenteren.

Met non-stop opwinding op het historische circuit van Monza en volop entertainment in de paddock, staat de Blancpain GT-serie klaar om het seizoen 2019 op spectaculaire wijze te openen.

3H monza 2019 Ferrari gt blancpain

Deelnemerslijst Blancpain GT Series 3H Monza:

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS