Karting • Belgisch Kampioenschap

Xander Przybylak verbaast zichzelf en zijn doorzetten is beloond: toch nog rookiekampioen!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 19 oktober 2017 09:01 • Print artikel

GENK – In zijn eerste seizoen bij de Rotax Max senioren was karter Xander Przybylak regelmatig ver voorin te vinden. Dat leverde de veertienjarige snelle karter uit Genk zondag de rookietitiel in het BMC-kampioenschap op. Hij deed dat nota bene in eigen stad!

Xander Przybylak

Natuurlijk was Xander een tevreden piloot na afloop. In zijn eerste seizoen in de sterk bezette seniorenklasse zo ver voorin eindigen en dan ook nog als beste nieuwkomer, het zorgde voor een brede lach op zijn gezicht. Het was de beloning voor hard werken en toch ook afzien, want het was niet vanzelf gegaan zo liet Przybylak optekenen tegenover RaceXpress.nl.

Een tijd geleden had de talentvolle nieuwkomer bij de Max-senioren in Genk in het BNL-kampioenschap op de vrijdag zijn ribben gekneusd. "Dat kwam omdat zijn ribprotector scheef tussen mijn ribben was komen te zitten", blikte Xander terug. Hij moest op dat moment nog het hele weekend rijden. “Ik heb toen veel pijnstillers geslikt. Dat was moeilijk, maar ik heb alle races uitgereden. Het had geen nut meer voor het kampioenschap, maar ik ben toch gaan rijden omdat ik het leuk vind om te doen.”

Uiteindelijk bleek de blessure dermate pijnlijk dat hij de vijfde ronde van de BMC noodgedwongen, en tot zijn grote teleurstelling, moest overslaan. “Dat ik toch nog rookiekampioen ben geworden, had ik dan ook niet meer verwacht. Het is leuk dat ik me dit seizoen meteen van voren heb kunnen laten zien. Ik heb ook goed zijn best gedaan. Het voelt goed. Dat ik met de Belgische vlag een ereronde mocht rijden, was wel vet.”

Nog altijd heeft hij last van zijn blessure. “Soms, als ik uitstap en een bepaalde beweging maak, voel ik het nog. Maar tijdens het rijden heb ik er geen last meer van.” Dat demonstreerde hij zondag op de baan van Karting Genk. In de laatste manche van het kampioenschap werd hij knap tweede. Het toonde de enorme groei die de sympathieke Belg in zijn nieuwe klasse heeft doorgemaakt.

Blijde gezichten bij de familie van Xander Przybylak, de rookietitel is binnen

Hij werkt er dan ook hard voor. “Ik ga twee keer in de week trainen met mijn monteur Jordy (Koelen, red.). Soms rijd ik samen met hem op de baan. Ik werk al vier jaar met hem. Hij heeft me gebracht tot waar ik nu ben, heeft zelf ooit bij de senioren gereden. Jordy geeft me veel goede aanwijzingen. Zo rem ik nogal bruut, dus dat moet nog wat rustiger, zodat de banden niet te heet worden. Vandaag ging het duidelijk beter, het remmen.”

Hoewel Xander nog maar veertien is en daarmee één van de jongsten is in de Rotax Max seniorenklasse, is hij blij dat hij de overstap heeft gemaakt. “De gevechten bij de senioren zijn ruwer dan bij de junioren. De rijders zijn ruwer omdat ze ouder zijn en meer ervaren. Ik vind dat leuker. Het is moeilijker en dus meer uitdagend. Van mij mag het deelnemersveld nog wel groter zijn. Dat zou nog leuker zijn. Ik wil uiteindelijk de beste zijn van allemaal!” Xander kan nu de boeken in als de beste Rookie. Op naar de volgende uitdaging.

Xander bedankt zijn monteur Jordy, zijn ouders en grootouders, die zijn grootste fans zijn en Bouvin Power voor de goede motoren.

Xander Przybylak wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Keroma techniek in Genk, Jansen Construct, Coox Motors, Fripa Drinkmarket, Scheurs/Schellens, DSSI, Dimenso Verzekeringen, Limburg Cleaning Company, Kusters Transport.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS