Karting • Belgisch Kampioenschap

Razendsnelle Xander Przybylak duidelijk op zijn plek bij de Rotax Max senioren: "Ik doe veel voor mijn sport"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 4 juni 2017 07:55 • Print artikel

GENK – Eén van de verrassingen dit seizoen bij de Belgian Max Challenge is Xander Przybylak. De jonge rijder uit Belgisch Limburg is dit seizoen doorgebroken in de topklasse Rotax Max senioren. Tijd voor een interview. Hoe belandde Przybylak in de kartsport? In welke klassen reed hij allemaal? En we blikken terug op zijn schitterende podiumplaats in de BMC.

De familie grote supporter van Xander Przybylak in de BMC

Het was pas de tweede ronde van het BMC-kampioenschap maar rookie Xander Przybylak doet nu al mee om de prijzen. De jonge Belg pakte de derde plaats in het dagklassement bij de senioren en bewees daarmee dat hij zich snel heeft aangepast aan het hoge niveau. Het jonge Belgische talent toonde zich een meer dan tevreden rijder na afloop. “Ik dacht van tevoren aan een plaats in de top vijf”, zei hij. “Maar in de trainingen was ik al één van de snelsten. Derde, dat had ik niet verwacht.” Zijn derde, tweede en derde plaats in de respectievelijke races bleken daarvoor echter ruimschoots genoeg. Knap, want de sympathieke Belg is aan zijn eerste jaar in de klasse bezig.

Het toont wat zijn jarenlange ervaring in de sport heeft geleerd en het toont zijn ambities. Voor Xander was het min of meer vanzelfsprekend dat hij in de kartsport betrokken raakt. Zijn opa was er al bij betrokken. Die sponsorde een aantal rijders. “Hij heeft mij eens gevraagd of ik een keer wilde karten. Dat wilde ik wel en ik heb toen mijn eerste rondjes gereden in een huurkart.”

Een jaar later reed hij al zijn eerste race in de Rotax Max Micromax-klasse bij GKS. “Ik vond het vet.” Al na één jaar volgde de Minimax-klasse bij François Slangen (hij werd derde in de BMC en tweede in de BNL) en na twee jaar Minimax, kwamen twee jaren bij de junioren. Hij reed het BNL- en BMC-kampioenschap en reed bovendien één race in de Rotax Max Euro Challenge.

Sinds zijn tijd in de Minimax-klasse werkt hij samen met Jordy Koelen, een ervaren monteur die zelf ook heeft gekart en onder andere Belgisch kampioen werd en meedeed aan het wereldkampioenschap in Maleisië. Xander: “We werken goed samen. Soms rijden we samen, sparren. Hij heeft veel ervaring. Ik heb heel veel aan zijn tips. We besloten samen met hem om naar de senioren over te stappen.”

En dat gaat heel erg goed. “Vooral in de regen heb ik een goed gevoel in de kart. Ik vind het leuk, heb best veel vertrouwen. Ik doe ook veel voor mijn sport. Ik ga twee keer per week hardlopen en doe twee keer per week aan fitness. Ook heb ik speciale voeding.”

Xander Przybylak volgas naar podium


Die toewijding betaalt zich uit op het circuit, zoals in Genk. In elke heat was hij snel. “Ik dacht dat het valse start was tijdens de eerste heat omdat Dylan Lahaye ineens voor me zat. Maar ik kon daarna lekker wegrijden met Myles Apps en Lahaye. Tijdens de laatste ronde gingen we duelleren waardoor Lahaye een kleine voorsprong kreeg; iedereen lag uit elkaar.” Uiteindelijk finishte hij als derde.

Goed, maar het moest nog beter vond Xander. Dat wilde hij graag bewijzen in de tweede heat. “De start was best goed, ik lag een aantal ronden eerste. Toen ben ik teruggevallen naar P3, maar in de laatste ronden heb ik Apps ingehaald en werd ik nog tweede.”

Gesterkt door zijn puike prestaties in de eerste twee races was alleen een podiumplaats goed genoeg. “Na een aantal ronden haalde Apps me in. Maar ik kwam terug naar P1. Toen deed Apps nog een paar pogingen mij weer in te halen. Het was een mooi gevecht. Tijdens de voorlaatste ronde in de laatste bocht haalde hij me in en bleef mijn voorbumper aan zijn achterbumper hangen.”

Uiteindelijk werd Przybylak als derde geklasseerd en dat betekende twee grote bekers mee naar huis (één voor zijn podiumplaats in het dagklassement en één voor snelste rookie). Xander: “Een mooie beloning voor alles wat ik voor mijn sport over heb. Ik bedank Jordy voor het mooie weekend en de begeleiding, Birger Bouvin voor de snelle motor en mijn familie voor de steun.”

Xander Przybylak wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Keroma techniek in Genk, Jansen Construct, Coox Motors, Fripa Drinkmarket, Scheurs/Schellens, DSSI, Dimenso Verzekeringen, Limburg Cleaning Company, Kusters Transport.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS