Karting • Belgisch Kampioenschap

Xander Przybylak sluit superseizoen af in stijl: dagzege in DD2! Alle focus op Grand Finals in Brazilië

Uitgegeven door Bas Kaligis • 2 november 2018 19:05 • Print artikel

GENK – Hij had dit seizoen al diverse NK-races gewonnen toen Xander Przybylak zondag aan de start van de prefinale verscheen tijdens de achtste en laatste ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max. Maar van verminderde motivatie was absoluut geen sprake. De vijftienjarige topper uit Genk ging er eens goed voor zitten, kwalificeerde zich op poleposition en won vervolgens zowel de prefinale als de finale. Alsof hij nog even wilde benadrukken wie er dit seizoen de beste is in de DD2-klasse in de Benelux, want Xander behaalde dit jaar al de titel bij de BNL en de BMC.

Xander Przybylak

“Ik heb het wel in stijl afgemaakt, denk ik”, zei Xander na afloop van de races in Genk. “Ik had nog genoeg motivatie om hier te rijden hoor.” Hij wilde op zijn thuisbaan nog graag laten zien hoe sterk hij is. “Ik wil elke race die ik rijd van voren eindigen. Ik moet er gewoon voor zorgen dat ik gefocust blijf. En ik had nu het voordeel dat er geen druk meer op stond.”

Dat was een understatement van jewelste. Ook omdat hij inmiddels al de titel in het BNL- en het BMC-kampioenschap had gewonnen én hij een ticket heeft voor de Grand Finals, het officieuze WK voor Rotax Max-rijders. Xanders seizoen kon dus simpelweg niet meer stuk. Dat hij er dan in slaagde op zo’n overtuigende manier ook de laatste ronde van het NK te winnen, zei wat over zijn nimmer aflatende dadendrang, maar ook over zijn kwaliteiten als rijder.

Dat hij zo tekeerging in Genk had overigens niets te maken met het feit dat het zijn thuisbaan betrof, verzekerde Xander. “Dat maakt me nooit veel uit. Ik wil gewoon altijd hard rijden. Wel was er wat meer familie komen kijken en een paar vrienden. Nu was mijn moeder er bijvoorbeeld ook bij. Dat was wel leuk.”

Fanclub van Xander Przybylak

In de meeste gevallen zijn het zijn grootouders die met Xander stad en land afreizen op weg naar de kartcircuits en weer een paar overwinningen. “Mijn grootouders regelen alles. Mijn grootvader heeft altijd in de autosport gezeten, vandaar. Door hem ben ik gaan karten. Ik heb een heel goede band met ze.”

Terugblikkend op 2018 kon Xander alleen maar tevreden zijn met zijn prestaties. Vooral ook omdat hij dit jaar nota bene debutant is in de DD2-klasse. Vorig jaar reed hij nog bij de Rotax Max Senioren. “Dit is mijn beste seizoen ooit. Twee titels en als Belg de beste in het NK. Dat had ik niet durven dromen. We wisten wel dat het dit seizoen goed zou zitten met de snelheid, maar niet dat het zo zou uitpakken.”

Met zijn successen van dit seizoen heeft Xander feitelijk geen echte uitdagingen meer over in de DD2-klasse. Op één belangrijk ding na dan: de Grand Finals in Brazilië, eind november. Om daar zo goed mogelijk aan het vertrek te kunnen verschijnen, doet de Tony Kart-rijder eerst nog mee aan de Golden Trophy-race in Genk. Daar krijgen deelnemers de laatste kans om nog een ticket voor de Grand Finals te winnen. Omdat Xander dat ticket allang op zak heeft, grijpt hij die wedstrijd aan om te trainen met een Birel-chassis, het merk waarmee hij in Brazilië zal moeten gaan strijden. “Een ander chassis kan nog wel lastig zijn. Ik heb er nog nooit mee gereden. Maar ik heb er vertrouwen in dat ik ook op een Birel snel kan zijn!”

Xander Przybylak wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Keroma Techniek N.V. in Genk, Jansen Construct, Coox Motors, Lico Schoonmaak, Fripa Drinkmarket, Scheurs/Schellens, DSSI, Dimensio Verpakkingen, Limburg Cleaning Company, Kusters Transport en Stadscafé Genk.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS