Karting • Belgisch Kampioenschap

Superstart van seizoen! Xander Przybylak laat niets over voor de rest: drie keer winst!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 4 maart 2018 16:24 • Print artikel

GENK - Hij kwam zag en overwon. Karter Xander Przybylak debuteerde in de DD2-klasse tijdens de eerste ronde van het BMC-kampioenschap en greep prompt de pole-positie en won alle drie de races. De veertienjarige rijder uit Genk legde zo op een wel heel fraaie manier beslag op de winst in het dagklassement.

Xander Przybylak

Gevraagd naar de verklaring van zijn eclatante zege tijdens zijn debuut in de klasse, hoefde Xander niet lang na te denken. "In de DD2 kun je wat agressiever rijden. Dat ligt me wel." Dat hij zo domineerde kwam niet eens echt onverwacht, stelde hij na afloop. "Ik had wel een beetje verwacht goed te kunnen presteren; tijdens de trainingen was ik al snel. Dat verbaasde me toen nog wel trouwens. Ik had maar een paar sessie nodig om de kart goed afgesteld te krijgen. Tijdens de laatste training had ik al het goede gevoel."

Xander heeft zijn spullen dan ook goed voor elkaar en is bovendien een getalenteerd rijder. Dat bewees hij vorig seizoen in de Rotax Max Senioren-klasse. Toen pakte hij als rookie al podiumplaatsen en won hij het kampioenschap bij de rookies. Verder heeft hij serieus toegewerkt naar de start van het nieuwe seizoen. "Ik heb veel getraind", zei hij. Logisch, want de sympathieke Belg moest de overstap verteren van de Senioren naar de DD2, oftewel van een automaat naar een schakelkart, en dan is veel meters maken gewenst.

Terugblikkend op die eerste trainingen in een DD2-kart concludeert Xander dat het vooral wennen was aan de voorremmen. "Ik merkte dat ik ervoor moest zorgen dat ze niet blokkeerden. Ook was het even wennen aan het schakelen op het juiste moment." Vooral dat laatste vindt hij leuk aan een DD2. "Door dat schakelen ben je tijdens het rijden met veel meer dingen bezig. Dat is een nieuwe uitdaging."

Dat hij zondag als debutant alle drie de races won, is opmerkelijk. Toch dacht Xander niet dat hij daarmee de rest van het veld heel erg had verbaasd. "Het is natuurlijk wel moeilijk om drie races te winnen, maar de meeste mensen zullen wel aan mijn vorige seizoen hebben afgeleid dat ik snel kan zijn. In 2017 ben ik als rookie als vijfde geŽindigd in de eindstand van de Senioren terwijl ik een weekend gemist heb."

Xander Przybylak wint drie manches DD2

Om het rijden in de DD2-klasse zo goed mogelijk onder de knie te krijgen, wacht Xander een druk seizoen. Hij rijdt dit jaar het BMC- en BNL-kampioenschap in eigen land, verder doet hij mee aan het Nederlands kampioenschap van organisator Chrono. "En als mijn punten op school goed zijn, ga ik ook alle wedstrijden van het Europees kampioenschap rijden."

Destijds was hij rookie, nu dus weer. Waarom heeft hij na een jaar Senioren al de overstap gemaakt naar een nieuwe klasse? "De DD2-klasse leek me leuker om in te rijden vanwege het schakelen. KZ2 had wat dat betreft ook gekund, maar je moet ergens beginnen."

Er is trouwens nog een - niet onbelangrijke - reden waarom hij dit jaar in schakelkarts is gaan rijden. "Ik wil graag de autosport in. Daarom hoop ik dit jaar veel te leren." Maar een leerjaar? Nee, dat is het niet. Dat lieten zijn resultaten van afgelopen weekeinde wel zien. "Ik wil dit seizoen kampioen worden. Dat moet lukken, toch?"

Xander Przybylak wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Keroma Techniek N.V. in Genk, Jansen Construct, Coox Motors, Lico Schoonmaak, Fripa Drinkmarket, Scheurs/Schellens, DSSI, Dimensio Verpakkingen, Limburg Cleaning Company, Kusters Transport en Stadscafe Genk.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS