Karting • Belgisch Kampioenschap

Wat goed is, komt snel: jonge Belgische kartcoureur Milan Coppens met rasse schreden naar de top!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 8 juni 2017 07:16 • Print artikel

KERPEN – Toch al bezig aan een erg sterk seizoen gaf karter Milan Coppens zijn goede reeks zondag in Kerpen een fraai vervolg. De twaalfjarige inwoner van Oud-Heverlee in België snelde in de Minimax-klasse naar de tweede plek in het dagklassement tijdens de derde ronde van de Belgian Max Challenge.

Milan Coppens weer een beker


En zo stond Milan maar mooi met weer een beker in zijn handen na afloop van de races op de Duitse baan. Zijn vijfde, derde en eerste plaats in de respectievelijke races waren genoeg voor zijn welverdiende tweede plaats in het dagklassement. “Ik ben tevreden”, zei hij. “Ik was natuurlijk liever eerste geworden, maar ja, dit is ook mooi.”

Dat hij op het podium eindigde, was geen verrassing geweest voor de sympathieke Belg. “Ik rijd vaak op Kerpen en het is mijn favoriete baan.” Bovendien is het Belgische talent bezig aan een zeer sterk seizoen. Milan is in alle drie de kampioenschappen waaraan hij meedoet erg kansrijk. Hij staat nu tweede in het Belgische Rotax Max (BMC)-kampioenschap, derde in het BNL-kampioenschap en derde in het Nederlands kampioenschap. En dat is knap aangezien hij niet met grote budgetten zijn zo geliefde sport beoefent. "Om volgend jaar een stapje hoger te gaan is meer budget nodig. Ik hoop dat er mensen of bedrijven zijn die mij willen steunen."

Wat dat betreft heeft hij veel vooruitgang geboekt. “Vorig jaar zat ik steeds rond de tiende plek”, legt hij uit. “Maar ik heb veel geleerd van mijn mechanieker Patrick Smeulders. Hij heeft me naar voren gebracht. Hij sleutelt continu en geeft me waardevolle tips over hoe ik moet rijden. We kunnen het ook heel goed met elkaar vinden. En ook Mike de Bruin heeft me veel vooruitgeholpen, ook met de motoren.”

Milan begon twee jaar geleden met karten omdat een vriendje van hem naar de opendeurdag van de kartbaan in Vilvoorde ging en vroeg of hij wilde meegaan. “Het ging meteen heel goed”, herinnert hij zich. “Ik vond alles aan het karten leuk. Hoe snel de motoren gaan, hoe snel je door de bochten kunt. Ik heb toen vier, vijf maanden indoor gekart. Daarna ben ik buiten in een tweetaktkart gaan racen in de Minimax-klasse van de BMC.”

Eind 2015 reed hij zijn eerste twee wedstrijden, vorig jaar was zijn eerste volledige seizoen en nu al, in pas zijn tweede volledige seizoen, doet Milan mee om de podiumplaatsen. Tijdens de eerste race zondag lukte dat nog net niet. Hij lag in de tweede helft van de race nog wel op de tweede plaats, maar toen een treintje van drie rijders hem inhaalde, had hij te weinig tijd om de verloren plaatsen goed te maken en werd hij vijfde.

In de tweede race ging het al veel beter. Milan startte vanaf de vijfde plaats en snelde naar P2. “Daarna verloor ik een plaatsje, maar ik kon hem toch nog terugpakken”, zei hij over zijn knappe tweede plaats.
Milan Coppens in actie


Tijdens de derde en laatste race van de dag kon hij de kroon op zijn weekeinde zetten. Milan had een goede start en kon na het verschalken van Max Stemerdink en Thomas Martens zijn race vervolgen aan kop van de wedstrijd. Niemand slaagde er nog in hem terug te pakken en zo greep de talentvolle Belg fraai de heatzege. “Dat voelde wel lekker”, bekende Milan. “Twee weken geleden won ik ook de laatste heat in Berghem tijdens het NK, tof dat nu eens te doen in de BMC.”

Komend weekeinde is Milan opnieuw actief op de baan in Kerpen. Ditmaal tijdens de vierde ronde van het Nederlands kampioenschap. Zijn doel is helder: “Een plaats in de top drie, maar het liefste de de dagzege. Als me dat lukt sta ik aan kop van het kampioenschap!”

Milan Coppens wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Vrebos en MdB Motorsport.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS