Karting • Belgisch Kampioenschap

Bas Janssen krijgt loon naar werken: eerste podium in BMC! "Dat het zich zo heeft uitbetaald is echt mooi!"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 19 september 2019 13:50

GENK – Het zat er het hele seizoen al aan te komen, zondag in Genk was het dan zover: Bas Janssen uitkomend voor het kartteam van François Slangen pakte zijn eerste podiumplaats in het dagklassement in het BMC-kampioenschap. De zeventienjarige rijder uit Sint-Joost kreeg op de Belgische piste loon naar werken in de sterk bezette Rotax Max Senioren-klasse. Door zijn prestatie eindigde hij op een keurige vijfde plaats in de eindstand van de titelstrijd.

Bas Janssen

“Derde, net achter de Europees en de wereldkampioen. Dat is lang niet slecht!”, zei een opgetogen Bas. “Als iemand me aan het begin van het seizoen had verteld: je gaat dit jaar vooraan meedoen, had ik het niet geloofd. Maar dat ik dit weekend snel zou zijn, was min of meer een zekerheidje. Ik heb van de winter heel veel getraind met omstandigheden waar je niet op rekent, maar die wel kunnen voorkomen. Zoals rijden met heel veel grip, of juist heel weinig. Ook heb ik veel getest met mijn vader. We hebben allerlei dingen geprobeerd om te weten wat de kart wanneer doet.”

Alle inspanningen hebben dit seizoen dus zijn effect gehad: hij mag zich één van de snelsten noemen in de Senioren-klasse. Vorig jaar eindigde hij weliswaar ook als vijfde bij de Senioren, maar toen was er een veel minder sterk deelnemersveld. “En dit jaar heb ik ook wat pech gehad, zoals die motorplof in Mariembourg. Anders hadden we voor de vierde plek kunnen gaan. Daarvan ben ik overtuigd.”

Met de vijfde plaats in de prefinale en de derde plaats in de finale onderstreepte hij zondag zijn progressie. Daarmee was zijn eerste podiumplaats een feit en dus was Bas ‘superblij’. “Dit was het mooiste weekend van het seizoen. Ook omdat het budgettair allemaal maar net aan is. Dan zie je dat hard werken en veel trainen zin heeft. Zo’n uitslag weegt heel erg zwaar voor mij. Hier komen we voor.”

Bas Janssen

Dat hij in Genk zijn beste prestatie tot dusver heeft neergezet, was enigszins verrassend aangezien het niet zijn favoriete baan is. “Nee, dat is Kerpen”, zei Bas gedecideerd. “Daar rijd je door een stuk bos, kun je over de kerbs vliegen. Daar voel ik me echt goed. Hier in Genk moet je echt heel erg op techniek rijden. Maar omdat ik dit jaar heel netjes ben gaan rijden, komen we hier ook goed uit de verf.”

Nu het BMC-kampioenschap is geëindigd, zit zijn seizoen erop. Dat wil niet zeggen dat hij de komende maanden stilzit. Binnenkort beginnen de voorbereidingen al op 2020. En het mooie is dat zijn progressie volop perspectief biedt. Normaal gesproken gaat hij voor een vierde seizoen bij de Senioren. Aan zijn motivatie zal het zeker niet liggen. Bas: “Ik ben als hobbyrijder begonnen en steeds wat verder naar voren gekomen. Dat het zich dit seizoen zo heeft uitbetaald is echt mooi!”

Bas Janssen wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
- PariTech
- Decker Facility
- Shell Echt
- Motoplace
- Webshirt Company
- Stichting BJ Karting
- Pap, mam en broertje Rob
- Topsport Limburg
- François Slangen

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS