Karting • Belgisch Kampioenschap

Bas Janssen vindt aansluiting bij top tijdens knap optreden in Kerpen: "Top zeven binnen een seconde"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 18 juni 2019 17:02

KERPEN - Natuurlijk, dat hij kan racen had karter Bas Janssen vorig jaar al bewezen in het BMC-kampioenschap dankzij zijn podiumplaats en zijn klassering als de beste rookie in Spa. In Kerpen bewees hij dit seizoen de aansluiting met de top te hebben gevonden. In zijn tweede jaar in de Rotax Max Senioren-klasse werd hij er vijfde in zowel de prefinale als de finale. Een opsteker van jewelste, die de zeventienjarige rijder uit het Limburgse Sint Joost dan ook zeer content stemde.

Bas Janssen met vader en monteur Jac Janssen

“Het was een echt geweldig weekend. Ik reed vooraan mee, het rijden gaat er gecontroleerder, minder gespannen”, blikte hij met een voldaan gevoel terug. “Wie had twee jaar geleden gedacht dat ik nu op de bumper van Dylan Lahaye (de uiteindelijke winnaar, red.) kan rijden? Dat is echt vet. De rijders in de top zeven zaten binnen een seconde van elkaar. Het was dus goed opletten. Twee keer P5, dat is echt super, en ik reed snelle rondetijden.”

Tijdens de vrije trainingen op vrijdag was de talentvolle Limburger van Team Slangen Karting al heel snel. “Het was wel nog een beetje zoeken naar de juiste afstelling, maar op einde dag was die goed.” Zaterdag reed hij in de trainingen de derde en vierde tijd en werden zijn rondetijden steeds beter. Bas: “In de kwalificatie had ik daarna een goed rondje. Ik reed achter Dylan Lahaye aan en dat betekende meteen een rondje van 44.7 seconden. Die ronde was ik twee en een halve tiende van een seconde sneller dan in de ronde ervoor.” 
 
De eerste wedstrijd startte Bas op P5. Bij de start zakte hij terug naar de zesde plaats. De top acht zat dicht bij elkaar, maar de Limburger slaagde erin terug naar P5 te rijden. “Daarna moest ik veel verdedigen. Iedereen was sterk in de kopgroep.” Tijdens de tweede race lag hij de hele wedstrijd op P6. “Voor mij gingen Ralph (Winkel, red.) en Luna (Bloem, red.) eraf. Ik zag het al aankomen: dat gaat niet goed. Ik wachtte het even af en daar gingen ze. Pas in de laatste drie ronden kwamen mijn banden goed op temperatuur en pakte ik nog P5.”

Zo kreeg hij in Kerpen de beloning voor jaren van hard werken. Dat Bas is gaan karten is niet zo vreemd. Als kind werd zijn interesse al gewekt voor auto’s. “Als er een motortje op zat, vond ik het leuk. Met vier jaar oud zat ik in de duokart bij Indoorkarting Swalmen bij Remon Hannink. Dat was mijn eerste kennismaking met de sport. Een paar jaar later begon het echt. Mij opa zag een advertentie van de kartschool. ‘Is dat niets voor jou?’, vroeg hij me.”
 
Ook Bas’ vader Jac is nu een groot liefhebber van het racen. Jac: “Dat komt door opa, die heeft ons gestuurd, haha. Bas was toen negen jaar. Zijn eerste proefles was in de stromende regen. Ton van de Burgt had een kartje te koop. Ik heb een auto verkocht en toen is hij gaan karten. Hij heeft toen aan de Winter Cup-competitie meegedaan” Bas: “Zaterdagochtend deed ik examen, daarna heb ik meteen meegedaan aan een wedstrijd.” Wat hij zo leuk vindt aan het karten? “De combinatie van het op tijd remmen, het juiste punt vinden om weer gas te geven en dan de perfecte ronde er uitpersen. En tijdens de wedstrijden rijd je bumper aan bumper. Je zit dan vol adrenaline. Karten geeft een kick.”
 
Bas trainde vervolgens eerst een halfjaar in een Micromax-kart. “Ik heb een aantal jaren voor de hobby gereden. En toen wedstrijden gaan rijden. Dat was in de Minimax-klasse. Toen was ik twaalf jaar. In mijn tweede wedstrijdjaar stapte ik over naar de Junioren en ging ik rijden voor het team van François Slangen. Vorig jaar heb ik de overstap gemaakt naar de Rotax Max Senioren. Toen werd ik vijfde in het BMC-kampioenschap.”

Bas Janssen met vader en monteur Jac Janssen

Dit jaar is het deelnemersveld nog sterker. Dat hij dan toch voorin rijdt, is een bewijs van zijn groei als rijder. Nu hoopt Bas uiteraard dat ook in het vervolg van het kampioenschap te kunnen laten zien. Zijn volgende race wordt in het kader van de Benefit League gehouden op het circuit van Berghem. Hij keek er al naar uit. “Het is lang geleden dat ik daar heb gereden. Nu ligt er nieuw asfalt. Ik ben benieuwd wat ik daar kan.”

Bas is zijn sponsoren heel dankbaar voor het feit dat zij ervoor zorgen dat hij zijn sport kan beoefenen. “Ik vind het geweldig dat mijn sponsoren ook racegek zijn, zoals de eigenaar van PariTech in Genk. Hij huurt vaak karts en kart met het personeel van zijn bedrijf. PariTech verzorgt nieuwe machines voor de grondverzet- en transportsector, maar levert ook aan industriële klanten.” Een andere sponsor van Bas is Dekker Clean & Safe, dat onder andere zonnepanelen en kantoren reinigt. Hoewel de snelle Limburger heel blij is met alle ondersteuning die hij al krijgt, is hij op zoek naar nieuwe sponsoren. “Je wilt altijd meer rijden en heb je meer budget nodig. Want tijdens wedstrijdrijden leer je het racen!”

Bas Janssen wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
- PariTech 
- Decker Facility
- Shell Echt
- Motoplace
- Webshirt Company
 
Bas is zijn opa en oma eeuwig dankbaar voor de advertentie. Verder bedankt hij ook:
- Stichting BJ Karting
- Pap, mam en broertje Rob
- Topsport Limburg
- François slangen

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS