Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Waarom Renger van der Zande Nederlandse autosporthistorie schrijft met zijn tweede Daytona overwinning!

Uitgegeven door Peter Vader • 27 januari 2020 15:18 • Print artikel

Met zijn tweede overwinning op rij heeft Renger van der Zande zich definitief gevestigd in het rijtje van Nederlanders die een overwinning behaalden in de wereldberoemde 24 Hours at Daytona. Zijn tweede overwinning is ook een bevestiging van het potentieel van de Nederlander. De afgelegde 833 ronden zijn een recordaantal raceronden voor het evenement. Het vertelt iets over de hoge snelheid waarmee er 24 uur lang geracet werd. Het is een prestatie op basis van kennis en kunde. Een prestatie van het hele team door een goede auto te bouwen en die tijdens de race optimaal te begeleiden. Maar het is ook een prestatie van de individuele rijders om hun hoofd koel te houden en op gedegen wijze de auto over de eindstreep te brengen. Als je dan ook nog de snelste van het viertal bent, dan kun je als Renger van der Zande terecht trots zeggen dat “...er iets ècht goed ging!”

Renger vander Zande portret RX foto Peter Vader

Bewijs geleverd
De overwinning van 2019 was al een mijlpaal, maar die stond in een ander daglicht door de aanwezigheid van oud F1-wereldkampioen Fernando Alonso in het team. Hij trok natuurlijk veel aandacht en was de grote, snelle en wereldberoemde coureur in de rijderscombinatie. Het was een eer om met hem in één team te rijden. Bovendien werd de overwinning behaald onder verschrikkelijk slechte weersomstandigheden, die daadwerkelijk racen vrijwel onmogelijk maakten. Dat het slechte weer voor alle deelnemers gold en ze daarmee weliswaar allemaal gelijk zijn, dat moge duidelijk zijn. Maar van puur racen was weinig sprake. Daarom is deze, tweede overwinning zo belangrijk. Fernando Alonso was afwezig omdat hij in de Dakar Rally aan het zandhappen was. Ze moesten het zonder hem doen, zonder zijn ervaring en professionaliteit. En..., ze klaarden de klus met verve! De weersomstandigheden waren heel geschikt om lekker door te racen. Dat blijkt ook wel, getuige het record van de afgelegde 833 ronden. De hele rijderscombinatie bestaande uit Kamui Kobayashi, Scott Dixon, Ryan Briscoe en Renger van der Zande bewees dat de Nr10 Cadillac DPi van het Konica-Minolta-WTR-team terecht de winnaar was, omdat ze iedereen achter zich lieten. Vorig jaar en dit jaar. Winnen omdat je de snelste bent! Met Renger als snelste…

Renger van der Zande Le Mans RX foto Peter Vader

Vierde Nederlandse Daytona winnaar
De 24H at Daytona is niet voor het eerst gewonnen door een Nederlander. In 1978 was het Toine Hezemans die de race won. In 1988 en 1990 ging Jan Lammers als eerste over de eindstreep – dus ook twee keer - en in 1998 was het Indy 500-winnaar Arie Luyendijk die won met de 'Momo' Ferrari 333 SP. Nu Renger van der Zande voor het tweede jaar op rij met een Cadillac de race ook heeft gewonnen is er wederom Nederlandse autosporthistorie geschreven!

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS