Autosport Internationiaal Singleseaters • Autosport INT Diversen

W-Series op Circuit Zolder: glibberen en glijden op klatsnette baan, maar Beitske Visser staat wel bovenaan!

Uitgegeven door Peter Vader • 17 mei 2019 13:55 • Print artikel

ZOLDER - Dit weekend is het circuit van Zolder de plaats waar de tweede ronde van de W-Series, de enige raceserie ter wereld alleen voor vrouwelijke coureurs, wordt verreden. Met gemengde gevoelens werd er naar de vrijdag gekeken, maar het was oranje boven met Beitske Visser aan de top van de tijdenlijst!

W-Series Zolder Beitske Visser
Beitske Visser

De eerste trainingssessie werd vanmorgen al na tien minuten stilgelegd met een rode vlag voor nr11 Vicky Piria. Met nog twintig minuten resterend konden de dames weer voluit. De Belgische debutante Sarah Bovy viel daarbij meteen op. P5 is bepaald geen slecht begin voor de Belgische op haar thuiscircuit en ze wist zich uitstekend te handhaven in het concurrerende veld.

W-Series Zolder Sarah Bovy
Sarah Bovy

Vrijwel alle deelneemsters wisten in de ochtendsesseie minimaal tien ronden te voltooien met steeds warmer wordende banden, waardoor de rondetijden snel omlaaggingen. Net als in Hockenheim bleek Jamie Chadwick de snelste (1:28.862), gevolgd door Emma Kimilainen (1:29.379) en Beitske Visser (1:29.418).

W-Series regen Zolder
Glibberen en glijden op een kletsnat circuit van Zolder

Tussen de twee trainingssessies zat maar een vrij korte pauze. De grote vraag was of het droog zou blijven, of dat de voorspelde regen de weersomstandigheden rucksichtslos zou veranderen? Het werd nogal een nerveuze toestand, want iedere keer als er op het weerbericht werd gekeken, stond er een andere weersverwachting op het scherm. Niet erg prettig als je je snelste tijd wilt gaan neerzetten. De dames reden echter stoer hun rondjes en de tijdenlijst veranderde voortdurend als een soort jojo. De regen werd steeds heftiger, iedereen op de tribune opende zijn paraplu en het ging zelfs zo ver dat vrijwel alle auto’s in de pits verdwenen. Alleen Gosia Rdest bleef als enige stug volhouden en realiseerde daardoor de zevende plek op de startgrid (1:30.756).

W-Series Zolder Gdrest enige op de baan
Gosia Rdest als enige nog op de baan

Het was gewoon te nat om te rijden. Met nog vijf minuten te gaan tijdens de tweede vrije training, verschenen er toch weer enige dames in de baan. Ook voor morgen is er regen voorspeld, dus was het zaak om de set-up van de auto voor deze natte condities in orde te hebben. Er werd nog even voluit gereden (en geglibberd), maar het einde kwam al snel. Dat betekende een verrassing: Beitske Visser had in de extreem natte omstandigheden haar rijkwaliteiten getoond door de snelste tijd te realiseren met 1:29.490. Hollands glorie dus op Zolder! Morgen verder, hopelijk zonder regen.

W-Series Zolder resultaten vrije training


W-Series Zolder event poster

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS