Autosport Internationiaal Singleseaters • Autosport INT Diversen

Tijmen van der Helm debuteert met podiumplaats in Spaans Formule 4: "Nu weet ik dat ik mee kan komen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 9 april 2019 17:30 • Print artikel

NAVARRA – Coureur Tijmen van der Helm heeft afgelopen weekeinde een klinkend debuut gemaakt in het Spaanse Formule 4-kampioenschap. De vijftienjarige rijder uit Den Hoorn was in de derde race van een tumultueus weekeinde met P3 meteen al goed voor een podiumplaats. Tijdens de eerste twee races op het circuit van Navarra was hij respectievelijk zevende en achtste geworden.

Tijmen van der Helm podium

“Het was niet verkeerd voor het eerste weekend. We hebben best wel wat puntjes gepakt”, blikte hij tevreden terug. In de voorbereiding op het seizoen had hij in Dubai al een race gewonnen in het UAE-kampioenschap. Dat Tijmen snel was, werd ook in Navarra al snel duidelijk. “De trainingen gingen hartstikke goed. We zaten er meteen goed bij qua rondetijden. Jammer genoeg ging daarna de kwalificatie niet volgens plan omdat er vanwege een rode vlag weinig tijd over was om snelle rondes te rijden.”

Het resulteerde in de negende en elfde startplek voor de eerste twee races, bepaald aan de hand van het resultaat voor zijn twee beste tijden. Na een goede start snelde de talentvolle rijder van het Nederlandse topteam MP Motorsport tijdens de eerste race naar de zevende plaats. Daarna werd hij in race twee achtste. “Het ging erg goed, jammer genoeg werd met de rode vlag gezwaaid toen ik was opgerukt naar de zesde plaats”, zei hij over race twee. “Daarna heb ik mijn banden gespaard voor de laatste race.”

Omdat in race twee vrijwel niemand in de gaten had dat voor de sessie code rood was afgegeven – dat werd in eerste instantie alleen op de live timing aangegeven terwijl op de baan met de gele vlag werd gezwaaid – kreeg bijna iedereen straf voor doorrijden onder rood. “Alleen de twee die achteraan reden waren op tijd gestopt en kregen daardoor geen straf.” Uiteindelijk werd Tijmen dus als achtste geklasseerd.

Tijmen van der Helm podium

Tijdens de derde race moest Tijmen opnieuw van de elfde plek starten. In de eerste meters was hij vervolgens bloedsnel. In een ommezien was hij opgeklommen naar P5. Maar in de eerste ronde was er een crash waardoor de safety car op de baan moest komen. Toen die vertrokken was en het veld zijn herstart had gemaakt, ging de rijder aan kop plotseling keihard op de rem staan. Omdat de rijders nog dicht op elkaar zaten door de safety car-periode, knalden veel rijders op elkaar.

Tijmen zag het gebeuren en stuurde zijn bolide net op tijd door het gras om een crash te ontwijken. “Ik raakte gelukkig niemand en bij het opkomen van het rechte stuk lag ik ineens vierde. De nummer drie had op dat moment al geen achtervleugel meer. Ook hem haalde ik in en zo ben ik uiteindelijk derde geworden.”

Overigens is die derde plaats nog niet definitief aangezien de wedstrijdleiding de uitslag van de race nog niet definitief heeft gemaakt. Daarover volgt tijdens de volgende race op het circuit van Paul Ricard een besluit. Voor Tijmen is het dus nog even afwachten.

Hoe dan ook had hij, ondanks alle consternatie, een goed gevoel overgehouden aan zijn eerste weekeinde in het Spaanse Formule 4-kampioenschap. Hij had gemerkt dat de concurrentie groot is. “Zeven rijders hebben een podiumplaats gepakt. We zitten dus redelijk dicht bij elkaar. Ik ben tevreden. Ik had van tevoren geen verwachtingen. Het was mijn eerste raceweekend. We wilden gewoon zien hoe het zou gaan. Nu weet ik dat ik mee kan komen en dat ik podiumplaatsen kan pakken.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS