Autosport Internationiaal Singleseaters • Autosport INT Diversen

Rinus van Kalmthout verslaat Red Bull-talent: "Ticktum was beter weg, maar ik kon hem passeren en wegrijden"

Uitgegeven door Johan Vis • 14 januari 2019 14:06

KNAF Talent First-autorensporttalent Rinus van Kalmthout heeft op meer dan indrukwekkende wijze de eerste twee wedstrijden van de F3 Asian Winter Series op zijn naam geschreven. Bij zijn debuut in deze Formule 3 klasse vocht de 18-jarige Hoofddorper op Buriram International Circuit een fraaie strijd om de leiding uit en wist de eerste twee races van het openingsweekend in zijn voordeel te beslissen. In de derde wedstrijd moest de voor HitechGP uitkomende Nederlander op oude banden starten, maar legde desondanks in de slipstream van de koplopers beslag op een derde plaats. “Een superstart van het jaar en seizoen, beter kan haast niet”, aldus Van Kalmthout, die met zijn drie podiumposities tevens de trotse leider in de tussenstand van het kampioenschap is.

null

Als voorbereiding op zijn Amerikaanse seizoen in de Indy Lights, neemt KNAF Talent First-autorensporttalent Rinus van Kalmthout deze winter deel aan de F3 Asian Championship Certified by FIA Winter Series. Deze titelstrijd telt drie evenementen met steeds drie races per weekend. Met Red Bull Junior Dan Ticktum, Formule Renault Eurocup-topper Ye Yifei en het Franse talent Alessandro Ghiretti kan de in Amerika rijdende Van Kalmthout in dit kampioenschap de directe confrontatie aangaan met erkend snelle concurrenten die overwegend in Europa actief zijn.

Het openingsweekend van de F3 Asian Winter Series werd verreden op het in Thailand gelegen Buriram International Circuit. Van Kalmthout gaf daar als Pro Mazda kampioen op meer dan indrukwekkende wijze zijn visitekaartje af. In de eerste race viel VeeKay, de naam waaronder Van Kalmthout internationaal bekend staat, door problemen met de koppeling bij de start terug van de derde naar de vijfde plaats. Een ijzersterke inhaalrace bracht de voor HitechGP uitkomende KTF-rijder na een fraaie strijd met Ticktum, Yeen Ghiretti aan de leiding. Van Kalmthout bouwde zijn voorsprong vervolgens alleen maar verder uit en reed onbedreigd naar zijn eerste overwinning van het seizoen. “Ik kon in de eerste ronde mooi gebruik maken van de strijd in de kopgroep, ben ondanks de mindere start rustig gebleven en kon ze uiteindelijk allemaal inhalen. De racesnelheid was heel goed”, keek de KTF-rijder op zijn eerste zege terug.

Op basis van zijn snelste ronde uit race één mocht Van Kalmthout de tweede wedstrijd vanaf poleposition vertrekken. In een fraai en hard maar fair gevecht troefde Van Kalmthout Red Bull Junior Ticktum af en reed vervolgens gecontroleerd naar zijn tweede opeenvolgende zege in de F3 Asian Winter Series. “Het team had de koppelingsproblemen opgelost waardoor de start nu wel goed was. Ticktum was nog iets beter weg, maar ik kon hem al snel passeren en na een fel gevecht van hem wegrijden”, aldus Van Kalmthout na race twee.

In de derde en afsluitende wedstrijd van het weekend moest de
HitechGP-rijder vanaf de vierde plaats vertrekken en stond daarbij ook nog op oudere banden dan zijn naaste concurrenten. Het jonge Nederlandse talent weerde zich echter uitstekend, veroverde al snel de derde plaats en bleef in de slipstream van de twee koplopers om op minder dan een seconde van de nummer twee de maximaal haalbare derde plaats veilig te stellen. “Ook nu was de racesnelheid goed en constant, maar de banden waren al zo versleten dat aanvallen onmogelijk was. Maar ik ben natuurlijk super tevreden met deze droomstart van het seizoen en kijk nu al uit naar volgend weekend. Ik wil dan ook Oliver Oakes en HitechGP hartelijk bedanken voor het harde werken en neerzetten van een top-auto”, blikte Van Kalmthout terug op zijn eerste ervaringen in de F3 Asian Winter Series.

Met zijn twee overwinningen en derde plaats gaat Van Kalmthout met een totaal van 65 punten aan de leiding in de tussenstand van het kampioenschap en heeft daarbij een voorsprong van 22 punten op Ye en 39 punten op Ticktum. Komend weekend worden op Sepang International Circuit in Maleisië de vierde, vijfde en zesde wedstrijd van de F3 Asian Championship Certified by FIA Winter Series afgewerkt.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS