Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Renger schittert in ‘een team van supersterren’ door de Rolex 24-overwinningen te behalen

Uitgegeven door Peter Vader • 28 januari 2020 13:00 • Print artikel

DAYTONA - Renger van der Zande en zijn Wayne Taylor Racing Team kregen een vliegende start van het 2020 WeatherTech SportsCar Championship met een indrukwekkende overwinning in de Rolex 24 op Daytona International Speedway op 26 januari 2020. Rijdend met een Cadillac DPi naast teamgenoten Ryan Briscoe, Scott Dixon en Kamui Kobayashi, claimde Renger zijn tweede 'Rolex'-overwinning in opeenvolgende jaren, na een pittige teaminspanning waarbij de Nr10 auto 443 van de 833 ronden vooropreed, voor de overgrote meerderheid van de duurklassieker. Beginnend vanaf de vijfde positie in de handen van de kwalificerende coureur Ryan Briscoe, was de auto altijd in de juiste modus, en toen Renger het stuur vier uur lang in de race overnam, hield hij de auto aan de top van het klassement voor zijn drievoudige stint, terwijl de race overging naar de schemering. Terugkerend naar de auto in de vroege uren in de vroege ochtend, trok Renger het voordeel naar zich toe. Aan de kop van het veld rijdend reed hij een foutloze marathonstint die meer dan drie uur duurde (vijf stints). Hij profiteerde dat er geen onderbrekingen waren, de groene vlag werd voortdurend gezwaaid. Hierdoor kon hij de afstand tot zijn rivalen vergroten en reed hij en passant ook nog even de snelste raceronde.

Rnger van der Zande racewinnaar podium Daytona 2020

Een moeilijk moment voor het team was om aan kop te blijven, nadat Renger de auto had overgegeven aan zijn teamgenoot Ryan Briscoe. Briscoe kreeg een tijdstraf omdat hij zich niet aan de regels hield in de pitlane. Hierdoor keerde de Cadillac terug op de baan in vijfde positie. Sterk stints en enig geluk tijdens de safetycar perioden bracht het team echter snel weer terug vooraan, waarbij Kobayashi na Briscoe de klus klaarde door de auto met een minuut voorsprong op zijn dichtstbijzijnde uitdager over de finish te brengen.

Renger van der Zande team van supersterren

"Met het team van Wayne heb je altijd een kans om te winnen, dat is de reden waarom ik hier rijd", begon de Nederlandse coureur. “Dit was een supersterprestatie van een team van supersterren, en ik was blij om te laten zien dat ik meer dan mijn rol kan spelen bij het behalen van deze overwinning. Vorig jaar winnen met een heel andere line-up was geweldig, maar dit jaar voelt nog beter", concludeerde Renger van der Zande tijdens de podiuminterviews. Het team gaat nu door naar de volgende ronde van het kampioenschap met de tweede duurklassieker in Sebring, Florida, waar ze op 21 maart zoek gaan naar een nieuwe overwinning om hun leiderspositie verder te versterken in de Michelin Endurance Cup.

Renger van der Zande by night 24H Daytona 2020

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS