Autosport Internationiaal Singleseaters • Autosport INT Diversen

Historic Grand Prix Zandvoort verwacht 35 auto’s bij debuut FIA Historic Formula 3 European Cup

Uitgegeven door Johan Vis • 10 augustus 2018 13:14 • Print artikel

Tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort (31 augustus – 2 september) staat de eerste editie van de FIA Historic Formula 3 European Cup op het programma. De nieuwe FIA-klasse staat open voor Formule 3-auto’s uit de periode 1971 – 1984. De inschrijflijst telt 35 bolides, waaronder auto’s die werden bestuurd door Ayrton Senna en Gerhard Berger.

Historic Grand Prix Zandvoort verwacht 35 auto’s bij debuut FIA Historic Formula 3 European Cup

Rijk verleden
Circuit Zandvoort heeft een rijk Formule 3-verleden, dat begon in 1949. Met onder meer races meetellend voor Europese Formule 3-kampioenschappen én de wereldberoemde Masters of Formula 3 behoort het circuit tot de bekendste en meest geliefde Formule 3-circuits. Deze geschiedenis was voor de internationale autosportbond FIA een belangrijke reden om de nieuwe FIA Historic Formula 3 European Cup aan Circuit Zandvoort toe te kennen. De internationale status van de Historic Grand Prix Zandvoort speelt uiteraard ook een prominente rol.

Ayrton Senna
De Formule 3 is al decennialang een beproefd voorportaal van de Formule 1. Een aantal auto’s die tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort van start gaat, werd dan ook bestuurd door jonge talenten die later naar de eredivisie van de autosport doorgroeiden.

Niemand minder dan Ayrton Senna toonde zijn enorme talent achter het stuur van de Ralt RT3 uit 1982, die nu in handen is van Mark Martin. De Ralt RT3 van Marc Klein heeft ook een bijzondere geschiedenis. Dit is de voormalige auto van tienvoudig Grand Prix-winnaar Gerhard Berger.

Winnaar op Circuit Zandvoort
Het circuit van Zandvoort was in 1984 het decor van een race meetellend voor het Brits Formule 3 kampioenschap. Ross Cheever zegevierde met zijn Ralt RT3, de auto die nu wordt bemand door Heinrich Langfermann.

Let ook op de Chevron B38 van Nick Taylor en de Ralt RT1 van Keith White, twee auto’s die Elio de Angelis bestuurde op zijn weg naar de Formule 1. Voormalig Formule 1-coureur Martin Brundle nam in 1983 deel aan het Brits Formule 3 kampioenschap. Hij greep net naast de titel, die werd gewonnen door Ayrton Senna. De Ralt RT3 uit 1983 van Brundle is nu in handen van David Thorburn.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS