Autosport Internationiaal Singleseaters • Autosport INT Diversen

Bent Viscaal sluit debuutjaar af als vice-kampioen in NEZ en met P3 in Spaans F4! Nu volop testen in Formule 3

Uitgegeven door Bas Kaligis • 6 december 2017 18:35 • Print artikel

ALBERGEN - Bent Viscaal gaat komend seizoen de Euro Formula Open rijden, een aansprekend Formule 3-kampioenschap. De achttienjarige coureur uit Albergen, die dit seizoen met MP Motorsport tweede werd in het NEZ Formule 4-kampioenschap en derde in het Spaanse Formule 4-kampioenschap, testte de afgelopen weken veelvuldig een F3-auto uit deze klasse. Welk team het gaat worden voor het Twentse racetalent, daar is Viscaal nog niet uit. Eerst staan er nog een aantal testen op het programma om zich te oriënteren.

Bent Viscaal test Formule 3

Viscaal testte tot dusver één dag op het circuit van Spa-Francorchamps, twee op het circuit van Albacete en twee dagen op het circuit van Monza. De auto die hij tot zijn beschikking had, betekent weer een stap dichter bij de top van de autosport. Het verschil met de Formule 4-bolide waar hij dit seizoen in reed was groot, ervoer de talentvolle coureur. “Deze auto heeft vooral veel meer downforce”, zei de bescheiden, maar razendsnelle Tukker tegenover RaceXpress.nl. “Het verschil in vermogen valt wel mee. Maar de bochtensnelheid en de remkracht zijn ongelooflijk. Het is echt iets heel anders dan een Formule 4.”

Tevreden blikte hij terug op de tests. “Ze gingen heel goed, boven verwachting goed, eigenlijk. Ik raakte snel gewend aan de auto. Vooral over de test in Albecete ben ik heel tevreden. Al in de eerste run zat ik maar een seconde van het baanrecord af. In Spa heb ik helaas de hele dag regen gehad. Maar een dag rijden in de regen is op zich niet verkeerd om feeling met de auto te krijgen.”

Het feit dat Bent de tests deed met een jaar ervaring in een Formule-auto, scheelde wel, zei hij. “Ik heb het afgelopen seizoen natuurlijk heel veel geleerd, vooral wat betreft het remmen. Ik had de auto nu vanaf het begin onder controle, je hebt ook zoveel grip in een Formule 3-auto. Toen ik vorig jaar voor het eerst in een Formule 4-auto stapte, reed de auto met mij in plaats van ik met de auto", grapte Viscaal. "Ik was nu ook niet meer zo onder de indruk van de auto.”

Bent Viscaal

Zijn debuutjaar in de autosport leverde diverse overwinningen en podiumplaatsen op. Bovendien eindigde Bent in de eindstand van het NEZ als in het Spaanse F4 op het podium in de beide kampioenschappen die hij reed. Bovendien pakte hij in de laatste rondes van het Spaans kampioenschap maar liefst zes podiumplaatsen op rij waarvan drie overwinningen. Dat schept verwachtingen voor volgend seizoen. Toch wil Bent zich niet wagen aan een voorspelling. “Het is weer een nieuwe klasse. Het wordt dus afwachten hoe het racen gaat zijn. Ik wil vooral weer heel veel leren.”

Daarvoor heeft de student Internationaal business management acht raceweekeindes van twee races per weekeinde tot zijn beschikking. Voordat hij in maart aan de eerste race begint - die op 14 april wordt gehouden op het circuit van Estoril in Portugal - gaat hij nog meer testen. Momenteel test hij twee dagen op het circuit van Montmélo nabij Barcelona. "Daarna ga ik nog testen in Jérez en Estoril. Het wordt dus druk. Dan analyseren we de test en gaan we onze keuze maken.”

Bent is nog altijd blij met de overstap van het karten naar de autosport. “Ik heb in het karten altijd heel veel lol gehad, maar uiteindelijk is dit leuker. Het is natuurlijk ook weer een nieuwe uitdaging. En komend seizoen weer één. Daar heb ik nu al zin in!”

Bent Viscaal wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Viscaal Autogroep, KNAF en WEVI.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS