Autosport Internationiaal Singleseaters • Autosport INT Diversen

Bent Viscaal laat overtuigend zijn kwaliteiten zien in F3: racewinst, beste rookie, poleposition en snelste ronde!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 29 september 2018 08:52 • Print artikel

MONZA - Kampioen worden, kan hij niet meer, maar Bent Viscaal is dit seizoen overduidelijk 'the best of the rest'. De negentienjarige coureur uit Albergen liet tijdens de afgelopen twee ronden van het Euro Formula Open Formule 3-kampioenschap opnieuw overtuigend zien hoe snel hij is. Hij won zijn eerste race van het seizoen, pakte nog eens twee podiumplaatsen, was zoals vrijwel altijd de beste rookie, pakte twee keer de poleposition en reed een snelste ronde. Bovendien zette hij een grote stap richting het vicekampioenschap én het rookiekampioenschap in de prestigieuze formuleklasse.

"Mijn eerste overwinning, het heeft even geduurd, maar het voelde heel lekker", blikte de Tukker verheugd terug op zijn raceweekeinde op het circuit van Silverstone in Engeland. "Het was een perfecte zondag. Ik had de poleposition, reed de snelste ronde, pakte een overwinning en was twee keer de beste rookie. Echt super, het paste allemaal. We hebben de afgelopen tijd dan ook veel aan auto gewerkt om echt competitief te zijn."

Aan het begin van seizoen was het nog zoeken naar de juiste snelheid. Bent: "Toen zaten we een beetje op het verkeerde spoor met de set-up. Maar we hebben veel getest en zijn de goede kant op gegaan. In Hongarije werd al duidelijk dat de auto beter werd. Daar hebben we grote stappen gemaakt."

In Silverstone had de snelheidsduivel van Teo Martín Motorsport in eerste instantie nog wat pech. Tijdens de kwalificatie viel de stroom van de auto uit tijdens zijn snelle ronde. "Daardoor werd ik uiteindelijk tweede. Dat het net in mijn snelle ronde moest gebeuren... Maar helaas."

Niettemin was zijn uitgangspositie prima en zo slaagde hij erin zijn eerste race van het weekeinde als tweede te finishen. "Ik zat redelijk dicht in de buurt van de raceleider, maar het was heel moeilijk hem voorbij te komen vanwege de vuile lucht van zijn auto voor me. Helaas moest ik op einde een gaatje laten vallen omdat mijn banden versleten waren."

In de kwalificatie voor de tweede race pakte Bent wel de poleposition. En dat was het begin van zijn mooiste race van het seizoen. Hij reed snaarstrak van pole naar de overwinning. "Ik was de hele race niet in de problemen geweest. Het gat naar nummer twee was twee seconden; ik heb nooit hoeven verdedigen. Dat zijn de lekkerste races. De snelheid was er, het was gewoon een kwestie van geen fouten maken."

De goede vorm van Silverstone nam Bent vervolgens mee naar het Italiaanse circuit van Monza, want daar pakte hij direct de poleposition voor de eerste race. Jammer genoeg viel hij daarna uit in de eerste race. "Dat was een beetje ongelukkig. Op Monza is het lastig van kop weg te rijden. In de slipstream win je er 1,2 seconde per ronde. Dat kun je bijna niet goed maken in de bocht. Na vijf rondjes werd ik ingehaald en kwam ik op de tweede plaats te rijden. Ik raakte in gevecht met de nummer drie en de nummer één en remde op een gegeven moment iets te laat. Net op dat moment viel er een achterblijver bijna stil op de escape road. Die kon ik dus niet meer gebruiken en daardoor reed ik de piepschuim blokken in. Een beetje piepschuim kwam in de filter van de auto terecht. Die kreeg geen lucht meer, en dus moest ik hem aan de kant zetten."

Voor de tweede race reed hij de tweede tijd in de kwalificatie. "Dat was best oké. Daarna zat ik in de race heel dicht achter nummer één. Net toen ik een inhaalpoging wilde doen, kwam de safety car in de baan. En twee rondes nadat die de baan had verlaten, zakte ik terug naar de vierde plaats. Maar omdat de nummer en twee en drie elkaar raakten, kon ik aan ze voorbij. Daar had ik natuurlijk een beetje geluk mee, maar die tweede plek telt mooi wel."

Met nog twee raceronden te gaan (Jérez en Barcelona) kan inmiddels wel worden gesteld dat Bent bezig is aan een ijzersterk debuutseizoen in de Formule 3. In twaalf races won hij er één en stond hij verder nog zeven keer op het podium. Jammer genoeg kan hij geen kampioen meer worden, maar de snelle Overijsselaar wist aan het begin van het seizoen al dat RP Motorsport het dominante team zou zijn. "Dat team is de afgelopen vijf jaar vier keer de titel gewonnen. Ik wist dus dat ze een goede basis hadden. Maar wij hebben erg goed werk geleverd nu we tegen het eind van het seizoen zo dichtbij zijn komen."

Komend weekeinde staat in Jérez de voorlaatste ronde van het kampioenschap op het programma. Daar hoopt hij de stijgende lijn van de laatste weken te kunnen doortrekken. Bent: "Het doel is natuurlijk nog meer podiumplaatsen. Jérez en Barcelona zijn banen waar je set-up heel erg belangrijk is. We hebben de auto nu goed voor elkaar. We gaan er weer vol tegenaan!"

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS