Autosport Internationiaal Singleseaters • Autosport INT Diversen

American dream voor Nederlands racetalent! Kampioenschap binnen handbereik: "Allermooiste"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 augustus 2018 18:39

Madison, Illinois (USA) - Met zijn vijfde zege op rij is KNAF Talent First-coureur Rinus van Kalmthout (Rinus VeeKay) bezig met een indrukwekkende serie in het Cooper Tires Pro Mazda kampioenschap. Door zijn eerste oval-overwinning op Gateway Motorsports Park heeft de 17-jarige rookie dit seizoen zeven van de veertien races gewonnen. Omdat zijn enige overgebleven concurrent voor de Pro Mazda-titel als zesde over de finish kwam heeft Van Kalmthout nu een voorsprong van 54 punten in de titelstrijd, rekening houdend met één schrapresultaat. Met alleen volgende week nog twee races op de Portland International Raceway weet het Hoofddorpse racetalent dat met een score van dertien punten uit deze twee races op Portland de titel voor hem is. “Het ziet er goed uit, maar ik ga op zeker en zal er alles aan doen om ook de volgende twee races te winnen”, blijft de jonge KTF-rijder strijdvaardig. Deze overwinning is voor Van Kalmthout al zijn tiende sinds hij vorig seizoen begon aan de Madza Road to Indy.

Rinus van Kalmthout (Rinus VeeKay) Cooper Tires Pro Mazda

De aanloop naar de race over 55 ronden op de 2 kilometer lange oval van Gateway Motorsports Park in de Amerikaanse staat Illinois was voor de Pro Mazda-coureurs verre van ideaal. Door verschillende wolkbreuken werd de vrije training telkens uitgesteld en uiteindelijk moest Van Kalmthout na twee korte kennismakingen op deze oval met twee heel verschillende lange bochten aan de kwalificatie beginnen. Het lukte het KNAF Talent First-autosporttalent desondanks om de tweede tijd te rijden achter Harrison Scott en dat was een goede uitgangspositie.
Van Kalmthout wist dat hij in de beginfase moest toeslaan en dat deed hij uitstekend, hij passeerde Scott al in de eerste ronde met een gewaagde actie buitenom en pakte de leiding in de race. Eenmaal op kop demonstreerde VeeKay zijn grootse vorm door afstand te nemen van zijn achtervolgers en alle 55 ronden van de race aan de leiding te gaan, zonder werkelijk een moment te verzwakken. Ook bij het passeren van rijders die hij op een ronde zette ging Rinus zeer zorgvuldig te werk, geconcentreerd maar zonder zijn snelheid te verminderen reed hij zijn race en uiteindelijk finishten slechts zes coureurs met hetzelfde aantal ronden als Van Kalmthout.

De enige tegenslag voor de leider in het kampioenschap was dat zijn transponder niet goed functioneerde. Zijn team zag dat hij met een rondetijd van 32.020 de snelste raceronde en bovendien een baanrecord op de Gateway oval reed, maar omdat de transponder deze tijd niet registreerde ging de punt voor de snelste raceronde op de oval naar zijn concurrent Parker Thompson.

Rinus van Kalmthout (Rinus VeeKay) Cooper Tires Pro Mazda USA

Van Kalmthout wist dat hij een belangrijke slag heeft uitgedeeld in de titelstrijd: "Ik nam bij de start wat risico door buitenom te gaan, dat had ik nog niet geprobeerd in de vrije training. Maar de auto lag prima en het lukte. Het team heeft me een geweldige raceauto gegeven, dus ik ben ze erg dankbaar. Ik probeerde geconcentreerd te blijven rijden en niet meer risico's te nemen dan nodig was. Ik bleef vrij koel - in mijn hoofd tenminste, want om me heen was het superheet."

Op 1 en 2 september worden de twee laatste Pro Mazda-races van dit seizoen gereden op de Portland International Raceway en dan zal bekend worden of Rinus van Kalmthout zich de 2018 kampioen in de Pro Mazda, presented by Cooper Tires mag noemen. Op basis van zijn voorsprong zou één achtste positie uit beide races voldoende moeten zijn, maar als racer pur sang zal Van Kalmthout het daarop niet laten aankomen. “Ik wil op het podium finishen, dat is toch het allermooiste”, lacht Van Kalmthout.

Rinus van Kalmthout wordt dit seizoen gesteund door Jumbo, La Place en het KNAF Talent First programma.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS