Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

24H Dubai: Jeroen Bleekemolen wint met Black Falcon-Mercedes-AMG de verkorte 15e editie; vele Nederlanders succesvol!

Uitgegeven door Peter Vader • 11 januari 2020 15:29 • Print artikel

DUBAI – De Black Falcon Mercedes-AMG GT3 met het startnummer 4 en de rijders Khaled Al Qubaisi uit de Verenigde Arabische Emiraten, Ben Barker uit Groot-Brittannië, de beide Duitsers Hubert Haupt en Manuel Metzger en de Nederlander Jeroen Bleekemolen is bevestigd als de winnaar van de 15e editie van de Hankook 24H DUBAI 2020. Voor de eerste maal in de historie van het evenement kon niet de volledige geplande duur worden afgewerkt. Zware regenval en staand water brachten de wedstrijdleiding ertoe, de race na zeven uur en 17 minuten met de rode vlag te onderbreken. Ondanks de enorme inspanningen van het team en de officials van Dubai Autodrome stond aanhoudende regenval gedurende de nacht en de ochtend, de voortzetting van de race in de weg. Er werd besloten, de race om veiligheidsredenen niet voort te zetten, een beslissing die door iedereen in de pitstraat en het rennerskwartier unaniem werd geaccepteerd en begroet.

24H Dubai 2020 winnaar podium

Voornaamste gespreksonderwerp
Vanaf het moment dat de eerste teamleden en rijders in Dubai aankwamen, was het weer het voornaamste gespreksonderwerp. De raceweek begon, zoals gebruikelijk in de Verenigde Arabische Emiraten, met heerlijk weer, maar voor vrijdag en zaterdag, de dagen waarop de race zou plaatsvinden, werd er regen voorspeld. En niet zo’n klein beetje ook! Dit baarde de teams, die van over de hele wereld waren gekomen om deel te nemen aan de eerste internationale lange-afstandsrace van het nieuwe jaar, ernstige zorgen. Bandenpartner Hankook reageerde snel en liet een extra contigent regenbanden op het Dubai Autodrome aanleveren, om voorbereid te zijn op alle omstandigheden en om aan de toegenomen vraag van de deelnemende teams te voldoen.

Einde race door regen
Het evenement begon officieel op woensdag met een parade van de raceauto’s van het Dubai Autodrome naar de nabijgelegen First Avenue Mall in het snelgroeiende stadsgedeelte Motor City van Dubai, waar het publiek talrijk aanwezig was. De traditionele ‘Welcome barbecue’ vond woensdagavond op het rechte stuk van start en finish op het circuit plaats. Ook voor de training en de kwalificatie op donderdag en, na een nachtelijke regenbui, voor de startopstelling en het begin van de race op vrijdagmiddag waren de omstandigheden nog prima. Het eerste deel van de race zorgde voor spannende actie op de baan, maar na vijf uur werd de regen steeds sterker, waardoor er op de baan en in de uitloopzones meer en meer water kwam te staan. Om 22:17 uur besloot de wedstrijdleiding, de race met de rode vlag te onderbreken, waarop alle auto’s op het rechte stuk geparkeerd werden. De regen hield gedurende de nacht aan, wat niet alleen zijn weerslag had op de infrastructuur van het Dubai Autodrome, maar ook op de stad Dubai en de rest van de Emiraten. Om 07:00 uur werd, na zorgvuldige analyse van de situatie, in volledige overeenstemming tussen de wedstrijdleiding, Dubai Autodrome en Creventic, besloten om de race uit veiligheidsoverwegingen niet meer te hervatten.

24H Dubai podium GT3

GT3 Pro-klasse
Op het moment dat de rode vlag gezwaaid werd, reed de Black Falcon-Mercedes-AMG GT3 (#4, Khaled Al Qubaisi / Hubert Haupt / Ben Barker / Manuel Metzger / Jeroen Bleekemolen) met 168 afgelegde ronden aan de leiding. Het Duitse team werd daarop als winnaar van de race bevestigt en behaalt zo zijn vijfde overwinning in de historie van de Hankook 24H DUBAI na eerdere successen in 2012, 2013, 2015 en 2018, een record. Ook voor Mercedes-AMG was het de vijfde overwinning in Dubai. Khaled Al Qubaisi, Hubert Haupt en Jeroen Bleekemolen hebben nu elk drie overwinningen bij het evenement, op hun naam staan. Khaled Al Qubaisi, afkomstig uit de Emiraten, zat in de auto toen de wedstrijd werd gestaakt: “De omstandigheden waren extreem moeilijk, overal lagen plassen water”, zei hij. “Het is jammer dat we niet verder kunnen rijden, maar er bestaat geen enkele twijfel over dat het stopzetten van de race de juiste beslissing is. Veiligheid voor alles!”

Twee Audi’s, the Car Collection Motorsport-R8 (#88, Rik Breukers / Christopher Haase / Mike David Ortmann / Dimitri Parhofer / Markus Winkelhock) als winnaar van de race in Dubai van vorig jaar, en de MS7 by WRT-Audi (#7, Mohammed Saud Fahad Al Saud / Michael Vergers / Dries Vanthoor / Christopher Mies / Rik Breukers), completeerden de topdrie, beide in dezelfde ronde als de winnende auto.

24H Dubai sfeerbeelden

GT3 AM-klasse
Het Nederlandse team MP Motorsport won met de Mercedes-AMG GT3 (#19, Daniël de Jong / Henk de Jong / Bert de Heus / Jaap van Lagen) de GT3-Amklasse en zorgde daarmee voor een volledig succes van Mercedes-AMG met de winst in beide GT3-categorieën. Met twee ronden achterstand eindigde de Toksport WRT-Mercedes (#70, Axcil Jefferies, Alexander Hrachowina / George Kurtz / Martin Konrad / Finlay Hutchinson) hier als tweede, de Dinamic Motorsport-Porsche (#28, Roberto Pampanini / Ivan Jacoma / Maurizio Calamia / Stefano Monaco / Mikkel Overgaard Pedersen) werd op drie ronden derde in de klasse.

GTX-Special GT klasse
De best geklasseerde GTX-auto was de Lamborghini Huracán Super Trofeo van het team Dragon Racing uit de Emiraten (#788, James Geddie / Glyn Geddie / Adam Balon / Phil Keen), zeven ronden voor de QSR RacingMercedes-AMG (#754, Jimmy de Breuker / Michiel Verhaeren / Olivier Bertels / Johnny de Breucker / Dimitry Gvazava). Nog eens zes ronden daarachter eindigde de VDS Racing Adventures MARC II V8 (#758, Raphaël van der Straten / Hary Putz / Nick Geelen / Patrick Asnong / Jake Camilleri) als derde in de klasse.

24H Dubai racewinnaar

991 klasse
De klassewinst in de Porsche 991 Cup-klasse was voor to MRS-GT Racing (#989, Jukka Honkavuori / Gosia Rdest / John Hartshorne / Ollie Hancock), gevolgd door race:pro motorsport (#996, Bertram Hornung / Matthias Jeserich / Christian Voigtländer / Max Weering / Larry ten Voorde) met een ronde achterstand en DUWO Racing (#909, Andrey Mukovoz / Sergey Peregudov / Stanislav Sidoruk / Dylan Pereira) op twee ronden.

GT4 klasse
In de GT4-klasse bekroonde het Koreaanse team Atlas BX Motorsports met de Mercedes-AMG GT4 (#403, Steven Cho / Jongkyum Kim / Masataka Yanagida / Jaesung Park) een fraaie opmars van de laatste startplaats in de GT-divisie naar de klassezege. In dezelfde ronde als de klassewinnaars eindigden de beide BMW M4 GT4’s van het Britse team Century Motorsports met nagenoeg gelijke rijdersbezetting op de plaatsen twee (#430, Angus Fender / Brett Strom / Ben Hurst / Daren Jorgensen / Nathan Freke) en drie (#429, Nathan Freke / Ben Hurst / Andrew Gordon-Colebrooke / Angus Fender / Daren Jorgensen).

Volgende race: Monza!
Voor de volgende race van de 24H SERIES powered by Hankook reizen teams en rijders naar het wereldberoemde Autodromo Nazionale Monza in Italië voor de première van de Hankook 12H MONZA (27-28 maart), de seizoensstart van de 24H SERIES Europe powered by Hankook. Nadere informatie is te vinden via: www.24hseries.com.

null

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS