Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

12H Bathurst - Renger van der Zande na crash Kirchhoefer: "Je hebt hier grote ballen nodig, maar ook een groot brein!"

Uitgegeven door Peter Vader • 1 februari 2020 17:45 • Print artikel

In de openingsfase van Q2, werd Renger van der Zande geconfronteerd met het enorme ongeluk van Marvin Kirchhoefer, bijna in hetzelfde deel van de baan waar een uur daarvoor de Nr777 Triple Eight-run Mercedes-AMG GT3 van Sam Shahin zwaar crashte. "Ik kwam langs en zag zijn hoofd naar voren hangen", vertelde Renger van der Zande aan Sportscar365. “Hij zag eruit alsof hij bewusteloos was geraakt. Het enige waar ik op dat moment aan kon denken, als ik hem was, was dat het eerste wat ik zelf graag zou willen als ik wakker zou worden na zo’n crash, is dat ik iemand zou zien die ik ken. Ik trok snel de deur open en ik zag dat hij in orde was. Ik vroeg: 'Gaat het goed met je?' En hij zei dat het goed met hem ging en sprong toen uit de auto."

12H Bathurst 2020 Renger van der Zande accident Kirchhoefer

"Coureurs die 'domme' risico's nemen"
De Nederlander, die zijn eerste Bathurst-start in vier jaar maakt als teamlid van het Honda Team JAS, zei dat hij gelooft dat coureurs te vroeg in het weekend al risico's nemen. De baanactie van zaterdag heeft tot dusverre aan zes auto's aanzienlijke schade of een einde van het weekend toegebracht, waarbij alle ongevallen grotendeels door de coureur werden veroorzaakt. "Het is dom, echt waar, de manier waarop sommigen crashen," zei Renger van der Zande.“Ik kijk met twee ogen naar een race evenement, als coureur en als verzekeringsmaatschappij. We verzekeren coureurs en auto's, en vanuit beide kanten gezien vind ik het stom om deze risico's te nemen aan het begin van het weekend."

"Grote ballen met een groot brein"
"Wij hebben ons als 25e gekwalificeerd en ik ben van mening dat we morgen nog steeds een kans hebben om deze race te winnen. Waarom riskeer je zoveel in de kwalificatie als je strategisch weet dat deze race niet in de eerste ronde wordt gewonnen? Het wordt ook niet gewonnen in de kwalificatie", aldus de tweevoudig Daytona-winnaar, die vervolgde: "Ik denk dat deze coureurs iets meer moeten nadenken over wanneer ze risico's moeten nemen. Natuurlijk, als je door een lekke band je in de muur gaat, dan is dat niet jouw schuld. Maar verder is dit een baan die niet voor 'kleine jongens' geschikt is. Het is een baan waar je grote ballen nodig hebt, maar ook grote ballen met een groot brein!"

Renger van der Zande portret RX foto Peter Vader

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS