Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

12H Bathurst: Matt Campbell met Porsche op voorlopige pole-position na een door crashes ingekorte kwalificatiesessie

Uitgegeven door Peter Vader • 1 februari 2020 12:29 • Print artikel

BATHURST - Regerend Liqui-Moly Bathurst 12 uur kampioen Matt Campbell zal als laatste vertrekken voor de Top Ten Shootout vanmiddag. Hij staat na de kwalificatie op de voorlopige pole, na een kwalificatiesessie op het circuit van Mount Panorama met heel veel zware crashes. De Nr911 Absolute Racing Porsche GT3 R was in staat om bovenaan de tijdenlijst te eindigen dankzij een snelle, late ronde van de Australiër, die onder warme en lastige omstandigheden werden verreden.

12H Bathurst Matt Campbell Porsche GT3 R

Vanwege grote crashes werd de kwalificatiesessie meermaals onderbroken. Daarom werd de hele sessie zelfs ingekort en verschenen een aantal auto's zelfs niet op de baan omdat ze tot het laatste moment in de pits bleven om op het laatste moment hun snelste raceronde neer te zetten. Nadat de zon de hele dag heftig geschenen had over het circuit, verscheen er aan het einde van de dag een lichte bewolking die het voor de coureurs noodzakelijk maakte om direct hard te gaan in de 30 minuten durende sessie. De rondetijd van Kelvin van der Linde kwam ongeveer overeen met het tempo van zijn vorige sessie, in zijn eerste echte vliegende ronde. Het resultaat was een tijd van 2: 03.6858 in zijn Nr222 Audi R8 LMS GT3, die dicht in de buurt kwam van de snelste rondetijd van Raffaele Marciello, gereden in de openingskwalificatie. Na minder dan tien minuten kwam de sessie tot een voorlopig einde doordat de Nr62 R-Motorsport-Aston Martin bestuurd door Marvin Kirchhöfer in de muur belandde bij het naderen van McPhillamy Park. De Duitser ging de muur in, dook zelfs door het metalen hekwerk, raakte achterwaarts de betonnen muur tussen Sulman Park en McPhillamy. Vervolgens sloeg de Aston Martin Vantage AMR GT3 over de kop, om midden op de baan tot stilstand te komen. Kirchhöfer was in staat om uit de auto te stappen met hulp van zijn collega-coureurs en officials terwijl de Aston werd weggesleept. De zwaargehavende auto zal morgen niet deelnemen aan de race, waardoor teamgenoten Luca Ghiotto en Oliver Caldwell hun Bathurst-race zullen moeten missen.

12H Bathurst Dries Vanthoor Audi R8

Na een lange vertraging begon de klok begon weer te tikken nadat de Nr62 van de baan verwijderd was, met nog iets meer dan 20 minuten over van de beschikbare trainingstijd. Van der Linde stond nog steeds aan de leiding, terwijl de zon begon onder te gaan op het circuit. Iets minder dan een tiende van een seconde was het onderlinge verschil van de topdrie, met nog iets meer dan tien minuten te gaan. De Nr222 lag voorop, maar met de Nr18 KCMG Nissan GTR Nismo GT3 van JP De Oliveira en Marciello's en de Nr999 GruppeM Racing Mercedes AMG GT3 vlak achter zich aan. Marciello was in staat om de eerste plek te veroveren bij zijn volgende poging met een rondetijd van 2: 03.6541. Minder dan een tiende van een seconde voorsprong op Van der Linde, met de zestien beste auto's in de laatste minuten van de sessie heel dicht bij elkaar. Regerend kampioen Matt Campbell bevestigde zijn autoriteit vanaf een zestiende plaats door het veld naar voren te stampen met zijn Nr911 Porsche GT3 R. Hij realiseerde uiteindelijk de snelste tijd van 2: 03.4336, twee tienden sneller dan Marciello's Mercedes, terwijl Jake Dennis in de Nr62 Aston ook in de bubbel van de toptien verscheen. Terwijl Campbell de leidende Porsche inde pits parkeerde, reed de rest van het veld nog in het rond voor hun laatste ronden van de sessie, allemaal op zoek naar een mogelijkheid om hun tijd te verbeteren op die dag.

12H Bathurst Shane van Gisbergen MercedesAMG GT3

De sessie werd echter voortijdig afgebroken dankzij alweer een ander ongeluk. Dit keer in McPhillamy Park, waarbij Dean Canto over in de fout ging. Hij lanceerde de Nr29 Trofeo Motorsport Lamborghini Huracan over de betonnen muur en kwam tot stilstand in de hekken. Na deze sessie stond Campbell bovenaan hij zal hij de laatste auto zijn voor de shootout. Maro Engel bracht de Nr77 Craft Bamboo Black Falcon Mercedes naar de tweede plaats. De winnaar van 2016, Alvaro Parente, werd derde in de Nr60 McLaren 750S GT3, net voor de 999 van Marciello. In de shootout zullen ook de Nr1 Laurens Vanthoor Porsche verschijnen, evenals de Nr222 Audi van Kelvin van der Linde, de Nr18 KCMG JP De Olivera Nissan, Dennis in de Nr62 Aston, Marco Mapelli in de Nr63 Lamborghini en uiteindelijk ook de Nr888 Mercedes van Shane van Gisbergen zich net in de toptien kon nestelen. De ‘Top Tien Shootout’ gaat om 17:05 uur lokale tijd van start en zal beslissen over de definitieve startopstelling van de 24 uursrace.

12H Bathurst BMW

Deelnemerslijst 12H Bathurst 2020:

Nr Rijder        Team              Merk+type
1 Patrick Pilet Absolute Racing Porsche 911 GT3 R
2 Ben Barnicoat 59 Racing / EMA Racing McLaren 720S GT3
3 Maximilian Buhk Mercedes-AMG GruppeM Racing Mercedes AMG GT3
4 Alexandre Imperatori KCMG Nissan GT-R GT3
5 Craig Lowndes Earl Bamber Motorsport Porsche 911 GT3 R
6 Luca Stolz Mercedes-AMG Team Craft-Bamboo Black Falcon Mercedes AMG GT3
7 Markus Winkelhock Audi Sport Team Valvoline Audi R8 LMS GT3
8 Maximilian Götz Mercedes-AMG Team Triple Eight Race Engineering Mercedes AMG GT3
9 Marco Mapelli Orange 1 FFF Racing Team Lamborghini Huracan GT3
10 Rick Kelly R-Motorsport Aston Martin Vantage GT3
11 Jordan Pepper Bentley Team M-Sport Bentley Continental GT3
12 Dirk Werner Absolute Racing Porsche 911 GT3 R
13 Dominik Baumann SunEnergy1 Racing Mercedes AMG GT3
14 Frédéric Vervisch Audi Sport Team Valvoline Audi R8 LMS GT3
15 Chaz Mostert Walkenhorst Motorsport BMW M6 GT3
16 Ben Barker Grove Racing Porsche 911 GT3 R
17 Fraser Ross Garage 59 Racing McLaren 720S GT3
18 Kom Ledogar Garage 59 Aston Martin Vantage GT3
19 Mirko Bortolotti Audi Sport Team Valvoline Audi R8 LMS GT3
20 Andrew Watson Garage 59 Aston Martin Vantage GT3
21 Patrick Assenheimer Black Falcon Mercedes AMG GT3
22 Dean Fiore Hallmarc Audi R8 LMS GT3
23 Deen Cameron Honda Racing Honda NSX GT3
24 Jaxon Evans NED Racing Team Porsche 911 GT3 R
25 Dean Canto Trofeo Motorsport Lamborghini Huracan GT3
26 Cameron McConville Wall Racing Lamborghini Huracan GT3
27 Nick Percat Scandia Racer Industries MARC II V8
28 Dylan O'Keeffe Bostik Australië MARC II V8
29 Warren Luff MARC Cars Australië MARC II V8
30 Brett Hobson Hobson Motorsport Nissan GT-R GT3
31 Daniel Jilesen Local Search MARC II V8
32 Brett Storm JET Batterij Services BMW M4 GT4
33 Dirk Müller Griffith Corporation Mercedes AMG GT4
34 Alex Buncombe Bentley Team M-Sport Bentley Continental GT3

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS