Autosport Internationaal Toerwagens • Autonieuws

Porsche presenteert op de Los Angeles Auto Show de nieuwe Porsche 911 + FOTO'S

Uitgegeven door Peter Vader • 28 november 2018 22:02 • Print artikel

Porsche heeft vandaag de achtste generatie van de Porsche 911 gepresenteerd in de Petree Hall van de Los Angeles Auto Show. De nieuwe 992 is sneller, efficiënter en emotioneler dan zijn voorgangers en is nu voorzien van nog verder uitgebreide digitale functies. “Maar ondanks alle innovaties is en blijft de nieuwe 911 de puristische sportwagen en het kloppende hart van Porsche,” aldus Oliver Blume, CEO van Porsche AG. De nieuwe 911 Carrera S is in Nederland leverbaar vanaf 156.700 euro; de 911 Carrera 4S vanaf 165.100 euro.

Porsche 911 992

Met een exterieur waar het onmiskenbare Porsche design-DNA vanaf spat, meer musculaire looks en een interieur met een geheel nieuwe lay-out met onder meer een 10,9 inch touch screen beeldscherm, is de nieuwe 911 met zijn state of the art techniek zowel tijdloos als modern. De nieuwste generatie van de zescilinder boxermotor met de innovatieve turbotechniek is verder ontwikkeld en is in de S-modellen krachtiger dan ooit. Naast de vervulling van de nieuwste emissienormen met partikelfilters, lag de focus van de ontwikkeling op de verdere toename van de prestaties. Nieuwe, grotere, symmetrisch ontworpen turbo’s met elektrisch geregelde wastegate kleppen, een volledig opnieuw ontworpen intercooler en nieuwe piëzo-injectoren leiden tot een betere respons, meer vermogen en meer koppel. De 6-cilinder turbomotoren van de 911 Carrera S en 911 Carrera 4S produceren nu 331 kW/450 pk bij 6.500 tpm, wat een toename betekent van 22 kW/30 pk in vergelijking met de vorige generatie. Daarnaast levert de 911 Carrera S-motor een koppel van 30 Nm meer - 530 Nm in totaal -, dat in een breed toerentalbereik van 2.300 tot 5.000 tpm vrij komt.

De kracht wordt op de wielen overgebracht via een volledig nieuw ontwikkelde 8-traps PDK transmissie met dubbele koppeling. De topsnelheden liggen nu bij 308 km/u voor de 911 Carrera S en 306 km/u voor de Carrera 4S met 4-wielaandrijving. De nieuwe 911 heeft een aantal noviteiten waaronder de standaard WET-modus die water op de weg detecteert en de regelsystemen daarop afstemt, een Nachtzichtassistent met een warmtebeeldcamera en standaard digitale functies op basis van zwermdata. Daarnaast is de 911 nóg digitaler met drie bijzondere apps: de ‘Porsche Road Trip’-toepassing voor bijzondere reizen, de persoonlijke assistent ‘Porsche 360+’ en de webgebaseerde ‘Porsche Impact’ emissiecalculator die de financiële bijdrage berekent die de Porsche-klanten kunnen leveren om hun CO2-voetafdruk te compenseren.

Porsche 992 rooster

Vertrouwd maar nieuw
Het exterieurontwerp oogt vertrouwd maar is duidelijk nieuw. Zo zijn bij de achtste generatie van de 911 de wielkasten aanzienlijk verbreed en omvatten zij grote 20-inch wielen vóór en 21-inch wielen achter. Alle versies hebben nu dezelfde, zinnenprikkelende achtersteven die 44 millimeter is verbreed en de slanke taille extra accentueert. Porsche heeft de voorzijde van de 992 met 45 millimeter verbreed. Tussen de nieuwe LED-koplampen roept de gemodificeerde langgerekte voorklep herinneringen op aan de eerste generaties van de iconische 911. Door de montage van elektrische uitklapbare handgrepen in de portieren worden de gladde lijnen van het silhouet nog verder benadrukt. De eveneens nieuw gevormde buitenspiegels zijn geoptimaliseerd om windgeruis te beperken. Optioneel zijn de spiegels elektrisch inklapbaar.

Porsche 992 achterzijde

De achterzijde van de 992 wordt gekenmerkt door een aanzienlijk bredere, variabele achterspoiler en een elegante lichtbalk die nu bij alle modellen standaard is. Op de verticale lamellen van het luchtrooster is een centraal geplaatst derde remlicht geďntegreerd. Omdat deze uit het zicht raakt als de spoiler omhoog klapt, heeft Porsche een tweede remlicht in de spoiler geplaatst. Als onderscheidend kenmerk hebben de achterwielaangedreven modellen zwarte lamellen, terwijl de modellen met 4-wielaandrijving een verchroomde inleg hebben. Op een aantal onderdelen op de voor- en achterzijde na, is de gehele ‘huid’ van de nieuwe 911 nu vervaardigd van aluminium.

Porsche 992 linksachter

Heldere en rechte lijnen
Het compleet nieuwe interieur wordt gekenmerkt door heldere en rechte lijnen van het dashboard met verzonken instrumenten. De designers lieten zich hierbij inspireren door de Porsche 911-modellen uit de jaren zeventig. Naast de centraal geplaatste analoge toerenteller die typisch is voor Porsche, bieden twee dunne en frameloze displays de bestuurder de benodigde informatie. Het tot 10,9 inch vergrote middenscherm van het Porsche Communication Management (PCM) is dankzij de nieuwe indeling snel en veilig te bedienen. Onder het scherm van het PCM bevinden zich vijf knoppen waarmee eenvoudig toegang is te krijgen tot de belangrijkste voertuigfuncties. Ook de stoelen zijn vernieuwd. Dankzij het nieuwe ontwerp wordt het voertuiggewicht met zo’n drie kilo gereduceerd. De stoelen bieden aanzienlijk meer zijdelingse steun in het schoudergedeelte. Hoewel de stoel vijf millimeter lager ligt en een dunner zitvlak heeft, is het comfort verder verbeterd.

Porsche 992 dashboard

Permanente connectiviteit
Op het gebied van digitalisering zet de 911 de volgende stap naar de toekomst met permanente connectiviteit en nieuwe functies en diensten. De standaard PCM-functies omvatten online navigatie op basis van zowel zwermdata als Porsche Connect Plus. De nieuwe 992 heeft een wereldprimeur in de vorm van de standaard WET-modus. Deze functie detecteert water op de weg, stelt de regelsystemen van de auto daar al vast op in en waarschuwt de bestuurder zodat deze op het gevaar kan anticiperen. Dat kan met een druk op een knop of door het verdraaien van de modusknop op het stuur als de auto is voorzien van een Sport Chrono-pakket. Ook standaard op elke nieuwe 992 is een op camera's gebaseerd waarschuwings- en remhulpsysteem, dat het risico van aanrijdingen met bewegende objecten detecteert en zo nodig een noodremming in gang zet. Daarnaast is Nachtzichtassistent met een warmtebeeldcamera voor het eerst als optie leverbaar voor de 911. De adaptieve cruisecontrol-optie omvat automatische afstandsregeling, stop-and-go-functie, proactieve inzittendenbescherming en een innovatieve autonome noodhulpfunctie.

Porsche 992 pook

Uurwerk
Porsche Design eert de nieuwe generatie van de 911 met een exclusieve editie van een uurwerk in een oplage 911 exemplaren: de ‘911 Chronograph Timeless Machine Limited Edition’. Het puristische ontwerp van het uurwerk en de vorm van de titanium kast weerspiegelen het onmiskenbare ontwerp van het automobielicoon. De royaal bemeten zwarte wijzerplaat is afgeleid van het instrumentarium van het model en de riem is gemaakt van origineel Porsche interieurleer. De speciale editie wordt vanaf april 2019 geleverd in een exclusieve doos met een plaquette dat het nummer vermeldt.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS