Autosport Internationaal Toerwagens • Autonieuws

FOTO'S: Wereldpremičre van de nieuwe Opel Astra, nieuwe Corsa, Corsa-e Rally en de plug-inhybride Grandland

Uitgegeven door Johan Vis • 12 september 2019 12:03

Met zijn vier wereldpremičres op de internationale autotentoonstelling IAA in Frankfurt van dit jaar laat Opel zien dat de toekomst in de autowereld veel variatie biedt. Op de IAA maken de nieuwe Opel Corsa, de Corsa-e Rally, de Astra en de Grandland X Hybrid4 vandaag hun debuut – perfect toegesneden op de behoeften van de klant. De nieuwe Corsa is niet alleen met een efficiënte verbrandingsmotor leverbaar, maar voor het eerst ook met een batterij-elektrische aandrijflijn: de Corsa-e heeft een puur elektrische actieradius van 330 kilometer (WLTP1). Opel presenteert met de Corsa-e Rally ook de eerste elektrische rallyauto voor klantenteams.

Wereldpremičre van de nieuwe Opel Astra, nieuwe Corsa, Corsa-e Rally en de plug-inhybride Grandland

Een andere wereldprimeur van Opel (stand D31 in hal 11.0) is de nieuwe Grandland X Hybrid4 met AWD. De plug-inhybride combineert het vermogen van zijn 1,6-liter turbobenzinemotor en twee elektromotoren voor een systeemvermogen van 221 kW (300 pk). Het voorlopige brandstofverbruik berekend volgens de WLTP2-testprocedure bedraagt 1,3-1,4 l/100 km, de CO2-emissie 32-39 g/km (NEDC3: 1,5 l/100 km, 34-35 g/km CO2).

De volgende nieuweling is de Opel Astra. Met zijn uitstekende aerodynamische design, complete nieuwe generatie motoren en nieuw ontwikkelde transmissies is de nieuwe Astra de nieuwe maatstaf als het gaat om efficiency en geringe emissie. In vergelijking met zijn voorganger zijn de emissies met tot wel 21 procent gedaald (vijfdeurs Astra 1.2 Direct Injection Turbo met 96 kW (130 pk, verbruik (NEDC): stad 5,2-5,3 l/100 km, buitenwegen 3,8-3,9 l/100 km, gecombineerd 4,3-4,4 l/100 km, 99-101 g/km CO2). Daarmee staat de nieuwe Astra aan de top van zijn segment en is het de efficiëntste Astra tot op heden.

Ten slotte debuteert ook de nieuwe Opel Zafira Life op de IAA in Frankfurt. Twintig jaar na het debuut van de eerste generatie in 1999 lanceert Opel nu de geheel nieuwe vierde generatie. De Zafira Life is er in drie lengtevarianten, met zitplaatsen tot wel negen personen en hij biedt comfort en assistentiesystemen van topniveau.

“Op de IAA toont Opel hoe de toekomst van de auto realiteit wordt”, zegt Opels CEO, Michael Lohscheller. “We richten ons op de klant en zijn behoeften. In plaats van dat we de ontwikkelingen voorschrijven, bieden we alle aandrijfmogelijkheden – van vooruitstrevende elektrische en hybride-aandrijving tot en met efficiënte verbrandingsmotoren. Alle nieuwe modellen van Opel zijn voorzien van vooruitstrevende technologie en zijn nu al te bestellen.”

Compacte auto’s van de volgende generatie: Opel Corsa, Corsa-e en Corsa-e Rallye
De nieuwe Corsa is moderner, dynamischer en efficiënter dan ooit. De zesde generatie van de Opel Corsa is ongetwijfeld een van de hoogtepunten van de IAA dit jaar. Hij is leverbaar met zuinige benzine- en dieselmotoren met vermogens van 55 tot 96 kW (75 tot 130 pk). Brandstofverbruik volgens NEDC4: stad 3,7-5,5 l/100 km, buitenwegen 2,9-4,4 l/100 km, gecombineerd 3,2-4,7 l/100 km, 85-106 g/km CO2; WLTP5 gecombineerd: 4,0-6,2 l/100 km, 105-140 g/km CO2). De nieuwe Corsa is voor het eerst ook leverbaar als de volledig batterij-elektrische Corsa-e met een batterijpakket van 50 kWh, 100 kW (136 pk) vermogen en een actieradius van 330 kilometer (WLTP1). Alle aandrijflijnversies van de Corsa kenmerken zich met een bescheiden verbruik en een aantrekkelijk weggedrag. Met de Corsa-e zijn de emissies gereduceerd tot 0.

De sportieve indruk die de nieuwe Corsa geeft, is te danken aan het gereduceerde gewicht – de lichtste Corsa ooit weegt nog geen duizend kilogram – en de lage zitpositie van de bestuurder. De actieve en passieve veiligheidsvoorzieningen zijn van hoog niveau en de ingenieurs van Opel hebben het onderstel en de besturing tot in de finesses afgesteld. In de nieuwe Corsa biedt Opel technologieën en assistentiesystemen die klanten alleen van auto’s in hogere segmenten kennen. Een hoogtepunt op dit gebied is de adaptieve IntelliLux LED Matrix-verlichting, die Opel voor het eerst aanbiedt in het B-segment. Andere innovaties van de nieuwe Corsa zijn onder meer sensorgestuurde Flank Guard, de achteruitrijcamera met 180o-beeld en de automatische parkeerassistent, maar ook systemen als Forward Collision Alert met Automatic Emergency Braking en voetgangersdetectie, intelligente cruise control en Lane Keep Assist.

De bestuurder en passagiers van de Corsa zijn optimaal verbonden en entertained dankzij nieuwe infotainmentsystemen als Multimedia Radio, Multimedia Navi met 7,0-inch kleuren-touchscreen en de topversie Multimedia Navi Pro met 10,0-inch kleuren-touchscreen. De Corsa-e is zelfs voorzien van een volledig gedigitaliseerd dashboard. Bovendien is optioneel ook het nieuwe OpelConnect beschikbaar in de nieuwe Corsa, met live navigatie, een directe lijn met de (pech)hulpdiensten en talloze andere functies.

Opel is met de Corsa-e Rally de eerste autofabrikant ter wereld die een batterij-elektrische rallyauto aanbiedt voor klantenteams. In 2020 starten Opel en de Duitse automobielbond ADAC de ADAC Opel e-Rally Cup, ‘s werelds eerste merkencompetitie uitsluitend voor elektrisch aangedreven rallyauto’s.

internationale autotentoonstelling IAA in Frankfurt Opel

Opel Grandland X Hybrid4, Opels eerste plug-in hybride
De Opel Grandland X Hybrid4 is voorzien van state-of-the-art plug-in hybridetechnologie en AWD. De aandrijflijn omvat de volgende componenten:

Een 147 kW (200 pk) sterke 1,6-liter viercilinder turbobenzinemotor met directe brandstofinspuiting, die speciaal is aangepast voor hybridetechniek. Deze motor voldoet aan de Euro 6d-TEMP-norm en is WLTP-gecertificeerd.
Elektrische aandrijving met twee 80 kW (109 pk) sterke elektromotoren, vierwielaandrijving en een 13,2 kWh lithium-ion-batterij. De eerste elektromotor drijft samen met de verbrandingsmotor de voorwielen aan via een geëlektrificeerde achttrapsautomaat. De tweede elektromotor en het differentieel zijn geďntegreerd in de elektrisch aangedreven achteras, zodat vierwielaandrijving mogelijk is.

De Grandland X Hybrid4 biedt keuze uit vier rijmodi – Electric, Hybrid, AWD en Sport – waarmee de bestuurder het karakter van de auto aan zijn smaak en aan de actuele situatie kan aanpassen. In de rijmodus Hybrid selecteert de auto automatisch de efficiëntste aandrijvingsvorm, met de mogelijkheid om naar volledig elektrische aandrijving over te schakelen om in stadscentra volledig emissievrij te rijden. In de elektrische modus kan de auto tot wel 59 kilometer volledig emissievrij rijden op basis van de WLTP-testcyclus2 (67-69 km op basis van NEDC3). In de Sport-modus heeft de Grandland X Hybrid4 een sportief karakter doordat de benzinemotor en de elektromotor samenwerken. In de AWD-modus is ook de elektrisch aangedreven achteras ingeschakeld voor maximale tractie op allerlei ondergronden. Voor optimale efficiency is de Grandland X Hybrid4 uitgerust met een regeneratief remsysteem, waarmee de energie die gewoonlijk tijdens het remmen verloren gaat, wordt teruggewonnen en als elektriciteit in de accu wordt opgeslagen.

Tot wel 21 procent minder CO2: de efficiëntste Opel Astra ooit
Met een geheel nieuwe generatie motoren en transmissies is de nieuwe Astra de nieuwe maatstaf als het gaat om geringe emissies. De ultramoderne driecilinder benzine- en dieselmotoren in de Astra bieden levendige prestaties en optimaal rijcomfort. Dat is te danken aan onder meer de tegengesteld aan de krukas draaiende balansas, die ongewenste vibraties onderdrukt. Met vermogens van 77 tot 107 kW (105 tot 145 pk) en trekkracht van 195 tot 300 Nm bieden ze een perfecte balans van prestaties en efficiency (verbruik volgens NEDC4: stad 3,9-6,3 l/100 km, buitenwegen 3,3-4,3 l/100 km, gecombineerd 3,4-5,1 l/100 km, 90-116 g/km CO2; WLTP5 gecombineerd: 4,3-6,1 l/100 km, 112-141 g/km CO2; voorlopige cijfers). De basismotoren zijn standaard gecombineerd met een handmatig te bedienen zesversnellingsbak. Een nieuwe traploze automatische transmissie en een soepel schakelende 9-trapsautomaat dragen bij aan een lager brandstofverbruik en de hoge mate van comfort.

internationale autotentoonstelling IAA in Frankfurt Opel

De nieuwe Astra is ook toonaangevend op het gebied van aerodynamica. Met een luchtweerstandcoëfficiënt van 0,26 Cd is de Astra – zowel de vijfdeurs Astra als de Sports Tourer – de efficiëntste Astra aller tijden en een van de meest aerodynamische modellen in het segment. De aerodynamische verbeteringen aan de Astra zorgen voor een besparing van maar liefst 4,5 gram CO2-uitstoot per kilometer volgens de WLTP-testcyclus.

En ook op het gebied van comfort en assistentie- en infotainmentsystemen is de nieuwe Opel Astra toonaangevend. Het gamma varieert van een krachtigere camera aan de voorzijde en een digitale achteruitrijcamera tot draadloos opladen en een verwarmbare voorruit. Met het optionele Bose high-end sound system verandert de nieuwe Astra in een concertzaal.

Multifunctionaliteit in optima forma: de nieuwe Opel Zafira Life
Al twintig jaar heeft Opel een aantrekkelijk, flexibel en multifunctioneel model met de naam Zafira in het gamma. Vanaf de IAA van dit jaar heet het model Zafira. De vierde modelgeneratie is in Nederland leverbaar in twee lengtematen: de 4,95 meter lange ‘Medium’-variant en de 5,30 meter lange ‘Large’-variant. Elke versie is leverbaar met zeven zitplaatsen. De meeste versies van de Zafira Life zijn niet hoger dan 1,90 meter, zodat ze ook in de meeste parkeergarages kunnen komen – dat is belangrijk als de auto wordt ingezet als hotelshuttle, maar ook voor particulieren die overal willen kunnen parkeren.

De nieuwe Zafira Life heeft een kleine draaicirkel, een prima wegligging en is optioneel uitgerust met twee sensorgestuurde schuifdeuren opzij, die handsfree elektrisch openen en sluiten met een simpele beweging van de voet – een comfortvoorziening die uniek is in dit segment. De bagageruimte loopt op tot 4.900 liter in de Large-variant. Diverse interieurconfiguraties brengen het comfort op een ongekend hoog niveau. En de luxueuze Lounge-uitvoering is leverbaar met een verplaatsbare tafel, veel beenruimte en 48 cm brede stoelkussens achterin.

De Zafira Life voldoet aan alle behoeften – met veelzijdige interieurs, comfort en vooruitstrevende rijassistentiesystemen tot state-of-the-art infotainmentsystemen, head-updisplay, camera’s en op radar gebaseerde automatische snelheidsregeling en IntelliGrip elektronische tractiecontrole. De Opel Zafira Life combineert geavanceerde technologie met een stoere uitstraling, uitgebalanceerde proporties, korte overhangen voor en achter en het kenmerkende Opel-gezicht. Bestuurder en passagiers kunnen ook genieten van opties als een tweedelig glazen panoramadak en een te openen ruit in de achterklep.

null

[1]Voorlopige cijfers berekend volgens de WLTP-testprocedure. EG-typegoedkeuring en een Certificate of Conformity zijn nog niet beschikbaar. De voorlopige cijfers kunnen afwijken van de officiële typegoedkeuringsdata.

[2]Cijfers met betrekking tot het brandstofverbruik en de CO2-emissie zijn onder voorbehoud, berekend volgens de WLTP-testprocedure (R (EC) No. 715/2007, R (EU) No. 2017/1151). EG-typegoedkeuring en een Certificate of Conformity zijn nog niet beschikbaar. De voorlopige cijfers kunnen afwijken van de officiële typegoedkeuringsdata.

[3]De cijfers met betrekking tot het brandstofverbruik en de CO2-emissie zijn onder voorbehoud, berekend volgens de WLTP-testprocedure en de relevante gegevens zijn omgerekend naar NEDC-waarden om vergelijkingen met andere auto’s mogelijk te maken, volgens de normen R (EC) No. 715/2007, R (EU) No. 2017/1153 en R (EU) No. 2017/1151. EG-typegoedkeuring en een Certificate of Conformity zijn nog niet beschikbaar. De voorlopige cijfers kunnen afwijken van de officiële typegoedkeuringsdata.

[4]De cijfers met betrekking tot het brandstofverbruik en de CO2-emissie zijn onder voorbehoud, berekend volgens de WLTP-testprocedure en de relevante gegevens zijn omgerekend naar NEDC-waarden om vergelijkingen met andere auto’s mogelijk te maken, volgens de normen R (EC) No. 715/2007, R (EU) No. 2017/1153 en R (EU) No. 2017/1151. De voorlopige cijfers kunnen afwijken van de officiële typegoedkeuringsdata.

[5]De cijfers met betrekking tot het brandstofverbruik en de CO2-emissie zijn onder voorbehoud, berekend volgens de WLTP-testprocedure R (EC) No. 715/2007, R (EU) No. 2017/1151. De voorlopige cijfers kunnen afwijken van de officiële typegoedkeuringsdata.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS