Formule 1

Zusterteam van Red Bull heeft de VCARB-01 onthuld, een kopietje van de RB20? Of toch niet?

Uitgegeven door Peter Vader • 10 februari 2024 06:03

In Las Vegas werd de nieuwe VCARB-01 geďntroduceerd. De nieuwe creatie van het al even nieuwe Visa CashApp RB F1 Team. Nieuw team, nieuwe auto, nieuwe CEO en nieuwe teambaas. Bijna niets doet herinneren aan AlphaTauri, het team uit Faenza waar Racing Bulls uit voortkomt. Rijders Daniel Ricciardo en Yuki Tsunoda hebben hun vertrouwen en lof gezwaaid over de kansen van het nieuwe team, dat een leidende plek in het middenveld van de Formule 1 wil invullen. Daarvoor is een competitieve auto nodig en de voorgestelde bolide met typenaam VCARB-01 lijkt op het eerste gezicht daarin te slagen. Als Racing Bulls echter zeer competitief blijkt te zijn, kunnen er problemen ontstaan voor zowel henzelf als voor het zusterteam Red Bull. En de rivalen in het F1-veld staan zelfs al klaar om met de vinger te wijzen naar de nauwe samenwerking tussen de twee teams.

Racing_Bulls_VCARB-01 Foto 1

RB20 kopietje?
Racing Bulls presenteerde een sterk vernieuwde eenzitter ten opzichte van de auto van vorig jaar van AlphaTauri. Hij lijkt in vele opzichten op zijn familielid, de RB20. Niet zo vreemd, want Racing Bulls heeft nou eenmaal besloten alle door de reglementen toegestane onderdelen bij Red Bull in te kopen. Bij de VCARB-01 komen dus zowel de ophanging als de versnellingsbak rechtstreeks uit Milton Keynes. Vorig jaar wist AlphaTauri al de weg naar Milton Keynes te vinden, zo bleek in Singapore, waar de achtervering van de RB19 was gemonteerd op de AlphaTauri. Het is dus aannemelijk dat Racing Bulls dit seizoen een grote stap voorwaarts maakt. Hun streven om de beste van het middenveld te zijn, lijkt best realistisch. Sterker nog, het valt niet uit te sluiten dat de VCARB-01 zich ook kan meten met de topteams. Heeft Red Bull dan een probleem? Als de nieuwe eenzitter echt zo competitief zou blijken, dan zou er zeker een enorme controverse kunnen ontstaan.

Racing_Bulls_VCARB-01 Foto 2

Samenwerking (te) groot voordeel?!
Maar het is niet de eerste keer dat de F1 in een dergelijke situatie verzeilt raakt. Hetzelfde gebeurde in 2020 met het ‘Pink Mercedes’ van Racing Point. Het grote verschil in deze situatie met die van Mercedes-Racing Point (of Haas-Ferrari) is dat Red Bull de eigenaar is van het Visa CashApp RB F1 Team. De twee teams delen ook de windtunnel. Dit leidt tot argwanende reacties. Vooral McLaren CEO Zak Brown heeft onderstreept hoe onaanvaardbaar het was dat twee teams dezelfde eigenaar zouden hebben. Voor beide teams zou deze samenwerking een groot voordeel zijn door het onderling uitwisselen van tests en gegevens. Dus ook Red Bull zou in het middelpunt van de controverse kunnen belanden.

Afhankelijk van hoe competitief de Racing Bulls zijn, zou de situatie in Bahrein dus al tot een climax kunnen komen. Bij de publieksintroductie van de RB20 van Red Bull, zullen we gaan zien in hoeverre de VCARB-01 hierop lijkt. Kan het door de beugel? Of niet? Het wordt met argusogen door alle F1-teams gevolgd…

Racing_Bulls_VCARB-01 Foto 3

Racing_Bulls_VCARB-01 Foto 4

Racing_Bulls_VCARB-01 Foto 5

Racing_Bulls_VCARB-01 Foto 6Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS