Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Zeven Nederlandse rijders aan de start bij de Porsche Mobil 1 Supercup in Monaco

Uitgegeven door Peter Vader • 26 mei 2023 08:01

Dit weekend is het prinsdom Monaco de plek waar de seizoensstart van de Porsche Mobil 1 Supercup plaatsvindt. Vanwege de overstromingen in Emilia Romagna moest die seizoensstart helaas worden uitgesteld. De Porsche Mobil 1 Supercup zorgt altijd voor veel spektakel en de Nederlandse coureurs dragen hieraan hun steentje bij. Voor dit seizoen staan er zeven Nederlandse rijders aan de start. Morris Schuring rijdt voor het Zwitserse Fach Auto Tech, Michael Verhagen komt in actie namens het onder Belgische vlag uitkomende Franse team CLRT, Jaap van Lagen start voor het Italiaanse Dinamic Motorsport. De overige Nederlandse rijders maken deel uit van het Nederlandse Team GP Elite: Loek Hartog, Larry ten Voorde, Lucas Groeneveld en Huub van Eijndhoven. Omdat het reglement voorschrijft dat elk team op papier maximaal drie auto’s mag inzetten, rijden Hartog, Ten Voorde, die al twee keer op rij in Monaco won, en Groeneveld onder de vlag van “Team GP Elite”, terwijl Van Eijndhoven samen met de Belgische rijder Ghislain Cordeel onder de inschrijving van “GP Elite” rijdt. “Maar dat is puur op papier, in de praktijk zijn we natuurlijk gewoon met z’n allen één team”, zegt eigenaar Marc Schipper van GP Elite.

Morris_Schuring_previewporschemobil1supercup monza
Morris Schuring

Morris Schuring
Eén van de Nederlandse rijders in het veld is de 18-jarige Morris Schuring uit Den Dolder, die dit seizoen zowel in de Supercup als in de Porsche Carrera Cup Deutschland uitkomt voor het Zwitserse Fach Auto Tech. “Zo’n dubbel programma is echt heel waardevol, want daardoor heb je heel veel meer rijtijd en daar leer je ontzettend veel van”, zegt Schuring stellig. Hij maakte voor dit seizoen de overstap naar de renstal uit het Zwitserse Sattel en is tevreden over de samenwerking: “We groeien steeds meer naar elkaar toe. Natuurlijk hebben we de nodige testdagen achter de rug en ook al het eerste raceweekeinde in de Duitse Carrera Cup op Spa-Francorchamps, dat heel goed verliep. We begrijpen elkaar steeds beter, hebben weinig woorden nodig en weten wat we aan elkaar hebben. Dat is prettig”, aldus Schuring.

Porsche Mobil 1 Supercup Monte Carlo 2023 foto 1

“Constant punten scoren”
Schuring begint aan zijn tweede volledige seizoen in de Supercup. “Constant punten scoren en ervoor zorgen dat we tegen de top aanzitten”, is het doel dat hij zich voor dit seizoen gesteld heeft. Vorig jaar deed hij eindexamen, nu richt hij zich volledig op zijn racecarrière. “Daardoor ben ik meer gefocust, ik merk dat ik veel meer rust heb doordat ik me op één doel kan richten”, zegt hij. “Misschien dat ik in het nieuwe schooljaar aan een vervolgopleiding begin, maar voorlopig concentreer ik me volledig op het racen en alles wat daarmee samenhangt: trainen, testen en simracen.” Voor zijn fysieke voorbereiding doet Schuring graag aan krachttraining, maar hij stapt ook met plezier op de fiets. Na de intensieve testfase, inclusief twee officiële testdagen van de Supercup in Imola, is hij blij dat het seizoen nu begint: “Ik ben supergemotiveerd, kan nauwelijks wachten om in te stappen!”

Porsche Mobil 1 Supercup Monte Carlo 2023 foto 2

Ander tijdschema
Net zoals veel dingen is ook het programma van het raceweekeinde in Monte Carlo anders, want de coureurs uit de Mobil 1 Supercup beginnen al op donderdag 25 mei met de vrije training van 16.30 tot 17.15 uur. Op vrijdag is er de kwalificatie, waarin van 18.45 tot 19.15 uur de posities voor de startopstelling worden bepaald. Op zaterdag zijn er geen activiteiten op de baan voor de Porsche-coureurs. De race wordt verreden op zondag, gaat over 17 ronden en start om 11.55 uur. De wedstrijd is live te zien via Viaplay, Eurosport, Ziggo Racing en F1TV. Informatie over de Porsche Mobil 1 Supercup is ook te vinden op Twitter (@PorscheSupercup en @PorscheRaces), Instagram (@PorscheSupercup) en Facebook (@PorscheSupercup).

Vrijdag 26 mei - 18:30 – 19:15 uur >> Training
Zaterdag 27 mei - 11:20 – 11:50 uur >> Kwalificatie
Zondag 28 mei - 11:55 uur >> Race (14 laps)

Porsche Mobil 1 Supercup Monte Carlo 2023 foto 3

Porsche Mobil 1 Supercup Monte Carlo 2023 foto 4Porsche logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS