Karting • GK4 Kartseries

Youri Bonte zet zijn uitstekende vorm om in klinkend resultaat: poleposition en dagzege in Venray

Uitgegeven door Bas Kaligis • 12 mei 2021 02:34 • Print artikel

VENRAY – Het zat er al een beetje aan te komen, zijn eerste seizoenszege in de IAME X30 Junioren-klasse: Youri Bonte rijdt het hele seizoen al sterk. Afgelopen weekeinde bewees de kartkampioen van 2018 zijn snelheid door tijdens de tweede ronde van de GK4 Kart Series het dagklassement te winnen. Dat de veertienjarige racer uit Vrouwenpolder daarin slaagde ondanks een uitvalbeurt in de tweede race, zei iets over zijn snelheid in Venray.

Youri Bonte

“Het ging het hele weekend supergoed. De training ging al goed en de kwalificatie ging fantastisch met de poleposition”, begon een opgetogen Youri zijn relaas. Wel was het heel close in zijn klasse, had hij in de kwalificatie gezien. “De nummer twee zat maar acht honderdsten van een seconde achter me.”

De omstandigheden op de Limburgse piste waren listig afgelopen weekeinde. Tijdens de eerste race begon het te spetteren waardoor de baan half nat was. Dat maakte de bandenkeuze moeilijk. “We hebben uiteindelijk voor slicks gekozen. En de start was goed”, zei Youri, die met zijn TD Kart van poleposition mocht starten. “Dylan Visser volgde me. Daarna zijn we ver weggereden van de nummer drie. Ik heb de hele tijd op één gereden. Achter op het circuit reed ik wat weg, in sector één was Dylan beter. We waren heel goed aan elkaar gewaagd.”

Door zijn overwinning mocht Youri ook in race twee als eerste starten. “Ik was nog maar net de baan op gereden en mijn kettingkast vloog eraf. Dat had ik in eerste instantie niet in de gaten en mijn start was echt heel goed. Ik ging heel hard in het begin, reed weg van de nummer twee. Maar toen kreeg ik opeens de meatball-vlag ten teken dat ik naar binnen moest. Dat was wel even balen. Uiteindelijk ben ik die race dus laatste geworden. Dat is dan even uithuilen en opnieuw beginnen.”

Youri Bonte

Door die uitvalbeurt moest hij in de derde race, waarvan de uitslag het dagklassement bepaalt, als zesde starten. “Daar was ik heel blij mee, dat ik nog redelijk vooraan kon starten. Ik had gelukkig een goede start doordat twee rijders voor me crashten. Vooraan reed Dylan en ik zat achter Nigel Hendricks aan. In bocht één haalde ik hem in. Daarna ben ik naar Dylan toegereden. In het midden van de race heb ik hem ingehaald.”

Youri reed daarna een aantal ronden op kop. Uiteindelijk kwam een andere rijder achter hem opzetten. “Op het rechte stuk wilde hij me inhalen en toen moest ik verdedigen. Aan de binnenkant heeft hij me toch ingehaald. Daarna had ik in de laatste bocht een betere exit dan hij, ik reed naast hem, maar het was net niet genoeg. Maar omdat hij in de laatste ronde nog een straf kreeg vanwege het inhalen tijdens een gele-vlag-situatie, ben ik eerste geworden. Het was een leuke strijd en soms heb je ook wat geluk nodig. Het is en mooie competitie in onze klasse met veel goede rijders.”

Youri staat er nu goed voor in de tussenstand na zijn vierde plaats tijdens de eerste ronde van de titelstrijd in Mariembourg. “Het was weer een heel mooi weekend. In het Benelux-kampioenschap gaat het ook goed, daar is het niveau nog weer wat hoger met veel snelle Belgen. Ik sta daar zesde in het kampioenschap. Nu proberen een ticket te behalen voor het WK!”

Youri Bonte bedankt zijn ouders en Thierry Delré voor de support. Youri zoekt nog sponsors, die hem willen steunen in zijn raceactiviteiten. Geïnteresseerden kunnen meer informatie krijgen via youribonte57@zeelandnet.nl.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS