Karting • Iame X30 Euro Series

Yani Stevenheydens kent met dank aan Eurokarting een mooi 2021: "Ik heb echt een topseizoen gehad!"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 24 november 2021 17:57 • Print artikel

GENK – Yani Stevenheydens debuteerde dit seizoen in de IAME X30 Senioren-klasse en was direct succesvol. Daarmee laat de vijftienjarige karter uit het Belgische Westrode opnieuw zien een zeer getalenteerde piloot te zijn. Dat werd ook afgelopen weekeinde duidelijk tijdens de zesde en laatste ronde van de GK4 Kart Series. Hij won er op overtuigende wijze de finale na een sterk optreden.

Yani Stevensheydens pakte mooie overwinning in Genk

“Het was een goede dag”, zei Yani met gevoel voor understatement. “De finale was een heel goede race. Ik had nog nooit op deze band gereden, maar het was een aangename band om op te rijden.”

Toch was het niet meteen van een leien dakje gegaan met de voor hem nog nieuwe Apex-band. “In de kwalificatie moest ik vanwege de band nog wel een beetje zoeken naar de rijstijl en ook naar de juiste set-up. Maar in de eerste heat hadden we die gevonden en hebben we echt kunnen racen.” De natte omstandigheden waren bovendien een kolfje naar zijn hand. “Ik kan redelijk goed vooruit op een natte baan.”

Yani Stevenheuydens

Dat bleek op ondubbelzinnige wijze. De eerste race won Yani met acht seconden voorsprong en de tweede race met maar liefst negen. “Dat had ik op voorhand nooit verwacht. Het zat hem denk ik vooral in het gevoel dat ik met de band kreeg. Ik had met de derde tijd in de kwalificatie heel veel vertrouwen in gekregen.”

Voor Yani was dit dus zijn eerste jaar in de IAME Senior-klasse, maar hij reed rond als een gearriveerd vedette. “Het seizoen begon direct heel goed. Dat kwam ook omdat we aan het begin van het jaar de overstap hadden gemaakt naar het team Eurokarting van Thierry Lepine.”

Een juiste keuze, zo bleek al snel, want vanaf het begin had Yani een indrukwekkende snelheid. “Tijdens de eerste race van het Benelux-kampioenschap zetten we in de kwalificatie direct de tweede tijd neer. We wonnen een paar heats, maar daarna hadden we een beetje pech. We kozen voor regenbanden en dat bleek de verkeerde keuze. Toch hebben we al met al nog een heel goed resultaat neergezet dat weekend. Het was een heel mooie start van het seizoen”, zo blikte Yani terug op zijn sterke openingsrace.

Het meest frappante was misschien wel hoe eenvoudig Yani de senior-kart en de manier van racen in de klasse onder de knie kreeg. Natuurlijk kreeg hij goede begeleiding van Eurokarting. "Ik kreeg de goede support en de juiste tips van Thierry en Lio. Ik kon me snel aanpassen en wennen aan de kart. Hij geeft hetzelfde gevoel als een Junior-kart. Wel heeft hij iets meer power. Het is wel leuker dan racen in een Junior-kart. Het is ook een heel ander niveau. Op het niveau van het Benelux-kampioenschap en de Euro Series merk je dat goed. Vooral in de Euro Series. In de Junioren-klasse kun je doen wat je wil, bij de Senioren moet je veel meer nadenken voordat je iets doet.”

Aan die manier van racen is hij inmiddels al lang en breed gewend. Doordat hij direct zo snel was, slaagde hij er in tijdens het Nederlands kampioenschap IAME in Mariembourg al een ticket voor de IAME International Final te winnen. “Ik werd in Mariembourg tweede. Op het WK ging het later ook heel goed. Ik was 35ste tijdens de kwalificatie. Maar tijdens de manches kon ik heel veel plaatsen goed maken.”

“Alleen heb ik een beetje pech gehad met ingeklikte bumpers (waar strafseconden op staan, red.). In de finale moest ik als 25ste starten. Het werkte allemaal heel goed en ben ik nog naar P10 gereden. Zonder de bumpers hadden we verder in de top tien gestaan.” Die belangrijke ervaring nam hij mee naar de overige wedstrijden dit seizoen, en zo was hij in Genk dus ongenaakbaar. Yani: “De snelheid was het hele weekend goed. Met dank ook aan de motor van Eurokarting. Ik heb echt een topseizoen gehad!”

Yani bedankt het team van Eurokarting, Thierry en Lio en zijn vader die voor hem sleutelt.

Yani Stevenheydens zoekt nog sponsoring om zich zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen op zijn weg naar de top. Welk bedrijf wil aan talentsupport doen om Yani verder kansen te geven?

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS