Formule 1

Xclusief: Tom Coronel jaagt op TCR Europe-titel in Barcelona: "Daarna kijken of GT3's wat voor mij zijn"

Uitgegeven door Frank Korsel • 1 oktober 2023 12:06

MONZA – Tom Coronel (51) is hard op weg om het TCR Europe Series-kampioenschap op zijn naam te schrijven. Tijdens het raceweekend in Monza werd de eerste race abrupt verstoord nadat een schokdemper de geest gaf. Tijdens de tweede race van het weekend eindigde Coronel in zijn Audi RS 3 TCR als derde. Door een slimmigheid in de kwalificatie hoeft hij tijdens het laatste weekend in Barcelona geen extra ballast mee te nemen. In het weekend van 21 en 22 oktober kan hij op het Circuit de Barcelona-Catalunya de titel binnenhengelen. Coronel onthult bij RaceXpress dat als hij het kampioenschap wint, hij gaat kijken naar een verdere loopbaan in de GT3’s.

Tom Coronel

Tijdens de vrije trainingen regende het flink in Monza, maar dat deerde de ervaren rot in het vak niet. Na twee ronden was hij veruit de snelste coureur op de baan. Tijdens de kwalificatie haalde Coronel een strategisch hoogstandje uit de kast: “Ik wilde tijdens de kwalificatie strategisch op P8 terecht komen. Als ik daar zou kwalificeren, dan hoef ik in Barcelona gaan extra gewicht mee te nemen.” Het was wel een groot risico dat Coronel nam. Zo gaf hij de zeven punten voor pole position weg, om hier in Barcelona weer van te kunnen profiteren. “Al mijn concurrenten hebben straks dertig kilo extra mee. Ik had dit weekend veertig kilo extra mee. Wat ik in de kwalificatie deed moet je wel durven. Het zou zomaar verkeerd uit kunnen pakken.” Coronel erkent dat als hij in Barcelona een keertje uitvalt, dat hij flink de klos is: “Dan heb je alles voor niets gedaan. Dus ja, je neemt veel risico.”

Coronel heeft de truc niet zelf bedacht: “Het is de Yvan Muller-tactiek, zo noem ik hem”, begint Tom lachend. “Muller deed dit vroeger wel vaker. Dit pakte dan in het een-na-laatste weekend zijn verlies, zodat hij het laatste weekend daar van kon profiteren”, gaat hij verder. Nu is het voor Tom te hopen dat zijn tactiek goed uitpakt.

Met nog één raceweekend te gaan heeft Coronel een voorsprong van tien punten op zijn directe concurrent, de achttienjarige Kobe Pauwels. Voor de rest moet Coronel het nog tegen veel meer jonge honden opnemen, maar dat maakt Coronel ‘geen reet uit’. "Ik vind het mooi wat die jonge jongens allemaal over me zeggen. Zij zeggen gewoon, ‘het is niet normaal dat jij nog zo competitief bent. Dat je ons gewoon het leven moeilijk maakt.’ Dus ja, dat vind ik wel hartstikke leuk om te horen. Want zij zeggen gewoon, ‘ik ken niemand van jouw leeftijd die zo competitief is als jij’. En dat geeft wel aan hoe mijn denkwijze is", zegt de inmiddels 51-jarige coureur met trots.

Er is dus een grote kans dat Coronel het TCR Europe Series-kampioenschap wint, maar Coronel rijdt al sinds jaar en dag in de toerwagens. Als Coronel wint, wil Coronel verder kijken: “Ik ben al aan het kijken naar volgend jaar. Even kijken of zo’n Audi GT3 wat voor mij is”, onthult Coronel enigszins nonchalant bij RaceXpress. “Ik rijd natuurlijk ontzettend veel en ik ben eigenlijk altijd bezig met Rocco. Hij houdt me erg scherp en dat houdt me jong. In de toerwagens heb ik zo’n beetje alles al gehad. Dus rijden in het GT World Challenge, dat zie ik wel zitten”, sluit Coronel veelbelovend af.

Tom Coronel

De boosdoener voor Tom in de eerste race; de schokdemper linksvoor gooide roet in het eten.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS