Formule 1

Xclusief: MotoGP-legende Kevin Schwantz ziet genoeg auto- en motorsporttalent in Amerika: "Zonder betrokkenheid van fabrikanten vrijwel onmogelijk"

Uitgegeven door Frank Korsel • 17 september 2023 13:05

Amerika is niet alleen een economische grootmacht, maar ook op sportgebied steken ze met kop en schouders boven de andere landen uit. Toch is het op auto- en motorsport gebied echt anders. In de Formule 1 rijdt alleen Logan Sargeant rond die de Amerikaanse eer hoog probeert te houden. In de MotoGP rijdt sinds het vertrek van Nicky Hayden in 2015 al geen Amerikaan meer. 500cc Wegrace wereldkampioen Kevin Schwantz legt in een exclusief interview met RaceXpress de vinger op de zere plek.

Kevin Schwantz

Mario Andretti, Phill Hill en Dan Gurney waren grote namen in de Formule 1, maar ook namen als Michael Andretti en Scott Speed doen de meeste mensen wel een belletje rinkelen. Ook in de MotoGP waren het ooit de Amerikanen die de klok slagen. Kenny Roberts, Freddie Spencer, Wayne Rainey, Nicky Hayden, Randy Mamola en Kevin Schwantz wonnen kampioenschappen in de 500cc-klasse. Toch komt de Amerikaanse fans er in beide sporten tegenwoordig vrij bekaaid van af. In de Formule 1 rijdt Logan Sargeant rond, maar kan hij nog geen potten breken. In de MotoGP rijdt zelfs geen één Amerikaan.

Voor een land met zo’n rijke historie in beide sporten is dit op z’n minst opmerkelijk. Toch denkt de wegrace kampioen van 1993, Kevin Schwantz, te weten waar dit door komt. Het zou volgens de Amerikaan in ieder geval niet moeten liggen aan het talent: "Ik denk dat ons talentniveau, of het nu in auto's of motorfietsen is, ongeveer hetzelfde is. In Amerika denk ik dat we nog steeds een heleboel echt goede jonge jongens hebben. Maar zonder de betrokkenheid van fabrikanten in onze raceseries in de VS is het bijna onmogelijk”, begint hij.

Schwantz wijt het probleem vooral aan de fabrikanten en het gebrek aan financiële ondersteuning: "Ik bedoel, je vader moet in zijn zak kunnen tasten en je een plek kunnen kopen bij een fabrikant. En de meeste gezinnen hebben dat soort geld niet. Het is belachelijk om te weten wat rijders op dit moment betalen voor zitjes in Moto2 en Moto3. Voor mij, als Suzuki niet betrokken was geweest bij mijn racen in Amerika en me naar Europa had gebracht, was ik daar niet gekomen. Barry Sheen heeft me veel geholpen. Misschien was het op eigen kracht helemaal niet gelukt. Het is zo moeilijk voor een kind om hier nu te komen. Casey Stoner is een klassiek voorbeeld. Zijn familie verkocht alles. Verhuisde naar Europa, woonde in een caravan zodat hij kon racen. En ik denk niet dat er zoveel families in Amerika zijn die die toewijding willen maken. Het is moeilijk."

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS