Formule 1

Wordt Kimi Antonelli de opvolger van Lewis Hamilton? Toto Wolff en James Vowles hebben al over hem gesproken...

Uitgegeven door Peter Vader • 25 februari 2024 14:30

Regelmatig duiken er nieuwe, jonge talenten op in de Formule 1. Sommigen breken door, anderen lijken veelbelovend, maar blijven in eerste instantie toch een beetje hangen in de achterhoede. Wachtend op de definitieve doorbraak. En ja, we hebben weer een nieuw talent dat zich ontpopt. Een beetje a la Max Verstappen toentertijd. Maar hij zit niet in de Red Bull-familie maar bij diens concullega Mercedes, We hebben het over het zeventienjarige talent Kimi Antonelli. Hoewel hij zijn eerste stappen in de Formule 2 nog moet zetten, is de Antonelli-manie al ontploft. Het jonge Italiaanse talent, met de kersverse titel op zak die hij vorig jaar in de Formule Regional won, en met zijn dubbele titel in de Formule 4 in 2022, is nu al een van de hoogst gewaardeerde coureurs op de Formule 1-markt. Ja, hij wordt doodgewoon genoemd als een van de belangrijkste kandidaten om vanaf 2025 Lewis Hamilton zijn plaats in het Mercedes in te vullen!

Kimi_Antonelli F1 Mercedes
Kimi Antonelli

Druk wegnemen
Alles zal uiteraard afhangen van Antonelli�s prestaties in het nog verse seizoen 2024. Maar veelbelovend is dat Toto Wolff en James Vowles met elkaar al hebben gesproken over de kansen om de 17-jarige Italiaan volgend jaar al op de F1-grid te zien staan. Desondanks wil Mercedes niets forceren en hebben ze geen haast om Antonelli te laten debuteren. "Met Lewis viel er begin februari een bom op ons", aldus de teambaas van Silver Arrows. "Ik wil het tegenovergestelde doen als ik de coureur voor volgend jaar kies. Het is duidelijk dat Kimi al sinds zijn elfde deel uitmaakt van ons juniorenprogramma. We hebben met veel plezier hem als jonge man in onze gelederen zien groeien. Maar ik wil ook wat druk van hem wegnemen. Hij is 17 jaar oud. Hij heeft alles gewonnen wat er te winnen viel in zijn rookieseizoen en ik geloof dat hij een succesvolle Formule 1-coureur zal worden. Hij is voor ons een zeer belangrijke coureur, maar hij moet eerst aan zijn Formule 2-seizoen beginnen."

Toto Wolff was dus duidelijk over Mercedes� plannen met Antonelli: -Ik wil wachten op zijn eerste F2-races, die samen met de Formule 1 zullen plaatsvinden. Er zijn veel uitstekende coureurs beschikbaar voor volgend jaar. Dit alles zal een rol spelen bij het bepalen van de coureursopstelling voor volgend jaar, maar dat zal niet snel gebeuren.-

Kans bij Williams?
Maar achter de schermen wordt er wel degelijk over de toekomst van Kimi Antonelli gesproken. Een ander team waar de Italiaan aan wordt gekoppeld voor zijn F1-debuut in 2025 is Williams. Teambaas James Vowles sprak met Toto Wolff over Antonelli maar wil zich nog niet te veel blootgeven: -Vanuit mijn standpunt twijfel ik er niet aan dat Kimi in de Formule 1 zal rijden. Hij heeft het ongelooflijk goed gedaan in zijn juniorseries, maar dat betekent niet dat hij noodzakelijkerwijs in een Williams zal stappen. Ik geloof in het investeren in jonge mensen. Maar ik zal mensen op basis van verdienste in de organisatie accepteren. Als je voor een elfjarige zorgt, weet je niet of hij geweldig zal zijn, of misschien gewoon goed, of middelmatig. Maar bij Kimi konden we vanaf zijn begindagen in de F4 zien dat hij zich uitzonderlijk ontwikkelde. Zozeer zelfs dat we ons afvroegen of er op dat moment niet iets anders aan de hand was."

Kimi Antonelli F1 Mercedes met helm

Geen haast
Zowel Mercedes als Williams hebben momenteel geen haast om een nieuwe coureur aan te kondigen, waarbij Wolff herhaalt dat hij de tijd wil nemen en ook wil afwachten wat Antonelli in de F2 kan doen. Mocht de Italiaanse coureur bij zijn debuut opnieuw het kampioenschap winnen, dan is het duidelijk dat het signaal niet genegeerd kan worden. Dan zou het feit dat we hem al in 2025 in de Formule 1 zien, een realistisch en concreet scenario kunnen zijn.

Veelbelovende prestaties
Kimi Antonelli, geboren in 2006 in Bologna (Italie) sloot zich in april 2019 aan bij het Juniorprogramma, na een aantal titels en kampioenschappen in de kartsport. Het succes in het karten zette zich voort en Antonelli claimde de WSK Euro Series- en Super Master Series-titels, voordat hij opeenvolgende FIA Karting European Championships in de OK-klasse won. Eind 2021 maakte hij voor het eerst kennis met de F4 en scoorde hij verschillende podiumplaatsen. In 2022 stapte hij fulltime over naar de F4 en pakte de ADAC- en Italiaanse titels met Prema Racing.

Voor 2023 stapte hij over naar het Formula Regional European Championship by Alpine, nadat hij al de Midden-Oosterse versie van de serie had gewonnen. Dit seizoen gaat hij debuteren in de Formule 2.Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS