Ovalracing Venray

Voorbeschouwing: Raceway Venray maakt zich klaar voor Stockcar-spektakel

Uitgegeven door Dirk Kempen • 28 april 2017 02:02

Slechts twee weken na de traditionele Paasraces is Raceway Venray klaar voor een nieuw evenement. Komend weekeinde wordt de eerste editie van het Stockcar Weekend gehouden. Maar liefst zes stockcar klassen staan aan de start op zaterdag ťn zondag.


Het hoofdprogramma is de krachtige Stockcar F1 klasse. Deze meest krachtige klasse is met 24 deelnemers sterk bezet. Enkele coureurs maken van de gelegenheid gebruik voor een eenmalige deelname. LMV8 Oval Series coureur Milou Mets maakt haar debuut in de Stockcar F1. "Ik heb er echt zin in!," sprak Mets. "Met meer dan 700pk over de korte oval baan, dat wordt een spektakel." Patrick Hendriks rijdt ook eenmalig in de klasse. Tijdens andere raceweekeinden houdt Hendriks zich voornamelijk bezig met het afstellen van stockcars en auto's in de LMV8 Oval Series. Tot de kanshebbers voor de eindoverwinning horen Roy Maessen (regerend World Cup F1 kampioen) en Geert Jan Keijzer (regerend F1 Tarmac Series kampioen). Frank Wouters was de sterkste tijdens de Paasraces en maakt ook het komende weekeind goede kans.

Nieuw op Raceway Venray is de Land Stockcar F1 klasse. Hoewel het chassis en motor nagenoeg gelijk zijn met de Stockcar F1 op asfalt, zijn er wel degelijk verschillen. De ophanging voor de Land Stockcar F1 is gemaakt voor een klei of sintel ondergrond, en een ook de achtervleugel is anders. Hierdoor krijgen de auto's hun eigen klasse.


De historische autosport zit in Nederland in de lift, dit is ook te merken bij in de stockcar racerij. Hierdoor is de Heritage Stockcar klasse in het leven geroepen. Hoewel de chassis en motoren niet origineel zijn uit de jaren 70 en 80, zijn de auto's hier wel op gebaseerd. De motoren zijn minder krachtig dan de Stockcar F1 klasse. De motoren leveren ongeveer 450pk. Waar tegenwoordig alleen Hoosier banden zijn toegestaan, rijden de Heritage Stockcars ook op Dunlop en Avon banden.

De Stockcar F2 klasse is altijd sterk bezet op Raceway Venray. Maar liefst 42 auto's strijden om een plek in de finale race. De Stockcar F2 auto's zijn voorzien van een 2.0L Ford Pinto motor of 1.8L Ford Duratec motor. Sjeng Smidt Jr. keert terug in de Stockcar F2 nadat hij vorig jaar in de Stockcar F1 reed. Hij geldt als een van de kanshebbers. Daarnaast staat regerend World Cup F2 kampioen Rick Lenssen aan de start.

Naast de Stockcar F2 klasse, is er een aparte F2 klasse voor coureurs tussen de 12 en 27 jaar, de F2 Junioren. In deze klasse gaat het niet om de overwinning, maar om de snelste ronde. Hoewel de klasse tijdens de Paasraces mager bezet was, hebben dertien coureurs zich aangemeld.

Op zaterdag zijn de races van 15:30 tot 22:00. De laatste races worden na zonsondergang gereden, dit betekend spectaculaire vlammen en gloeiende remschijven. Op zondag zijn de races van 11:30 tot 17:45.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS