Formule 1

Vitaly Petrov vindt dat het anders moet: "We moeten niet meer bang zijn en Rusland terug laten keren"

Uitgegeven door Frank Korsel • 22 januari 2023 18:30

Voormalig Formule 1-coureur en plaaggeest van Fernando Alonso (lees Abu Dhabi 2010) Vitaly Petrov vindt dat men niet langer bang moet zijn voor Rusland en dat de atleten weer toegelaten moeten worden op het toneel. Hij is bang dat jonge talenten door het ‘isolement’ snel de handdoek in de ring gooien.

Vitaly Petrov

Samen met de Formule 1 kozen ook veel andere sporten ervoor om de Russische atleten de rug toe te keren. Dit kwam allemaal door de Russische inval in Oekraïne. In de FIA-kampioenschappen mochten Russen nog wel meedoen, niet onder de Russische vlag, maar onder een neutrale vlag. Daarnaast moesten ze een speciaal document ondertekenen waarin ze zich uitspraken tegen de oorlog. Onder andere Sergej Sirotkin en Danill Kvyat spraken zich hier tegen uit. De Russische Grand Prix werd van de kalender afgehaald en het team van Haas verbrak de banden met hoofdsponsor Uralkali. Hierdoor kwam ook de Russische Nikita Mazepin zonder zitje te zitten.

Petrov debuteerde in 2010 bij het team van Renault en werd hiermee de eerste Rus in de koningsklasse van de autosport. Na twee seizoenen bij Renault vertrok hij voor één seizoen naar het achterhoedeteam Caterham, hierna vertrok hij uit de Formule 1. Ondanks dat hij al ruim tien seizoenen niet meer in de Formule 1 uitkomt, sprak hij zich bij Sport-Express uit over de Russische kwestie: "Ik beschouw geen enkele titel of kampioen als geldig zolang Rusland niet meedoet. We moeten niet meer bang zijn en Rusland terug laten keren naar de wereldsport. Iedereen moet voor zichzelf beslissen, maar voor mij is dit onacceptabel."

"Het is triest dat het nu zo gaat in de autosport. Als de beste coureurs ter wereld ook in Rusland strijden, zal dat het niveau wereldwijd verbeteren."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS