Formule 1

Vieze spelletjes tijdens kwalificatie Monaco? – Carlos Sainz: “Voor coureurs duidelijk dat rode vlag met opzet is veroorzaakt”

Uitgegeven door Frank Korsel • 25 mei 2024 12:07

Het Grand Prix-weekend in Monaco trapte vrijdag al af met de eerste vrije trainingen. Het krappe en uitdagende circuit staat altijd garant voor een zenuwslopende kwalificatie, vaak de belangrijkste van het seizoen. Het zou dan ook niet voor het eerst zijn dat coureur ongebruikelijke tactieken gebruiken om hun rivalen te dwarsbomen. Carlos Sainz hoopt op een eerlijk verloop van de kwalificatie.

Carlos Sainz Monaco F1 GP

De kwalificatie op het stratencircuit van Monaco wordt beschouwd als het hoogtepunt van het weekend en zelfs als het hoogtepunt van het seizoen. Met minimale inhaalmogelijkheden is een goede startpositie enorm belangrijk. De vangrails komen gedurende het weekend steeds dichter bij, waardoor een foutje snel gemaakt is. Een gele of rode vlag kan de kwalificatie dan flink verstoren, en in het verleden zijn er gevallen geweest waarbij coureurs opzettelijk een gele vlag veroorzaakten. Denk daarbij aan Michael Schumacher in 2006, Nico Rosberg in 2014 en Sergio Perez profiteerde ook van een fout in 2022.

Na de vrije trainingen op vrijdag geeft Sainz bij Motorsport aan dat hij hoopt dat de kwalificatie-orde louter op kwalificatie snelheid zal worden bepaald: "Er zijn bepaalde incidenten geweest op stratencircuits, waar het voor ons als coureurs duidelijk was dat er expres een rode vlag werd veroorzaakt. In die gevallen was de FIA niet zo overtuigd van opzet als wij. Ik weet niet wat hun definitie van 'opzet' is, maar wij als coureurs weten heel goed wat opzettelijk is en wat niet. Het gaat interessant worden om te zien hoe ze daar dit weekend mee omgaan. Hier in Monaco is dat altijd onderwerp van discussie."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS