Autosport Internationiaal Singleseaters • FIA Formule 3

Victor Martins wint op knotsgekke manier het F3-kampioenschap, Zane Maloney wint de hoofdrace in Monza +UITSLAG

Uitgegeven door Frank Korsel • 11 september 2022 07:43

Na een knotsgekke hoofdrace in de Formule 3 is Victor Martins uitgeroepen de kampioen van 2022. Na een rode vlag in de zeventiende ronde werd de wedstrijd niet hervat. Martins ontving een tijdstraf omdat hij de baanlimieten had overschreden, hierna was het lange tijd onzeker of hij het kampioenschap wel echt had gewonnen. Maar het is toch echt zo! Zane Maloney won de race, met Oliver Bearman en Jak Crawford op de tweede en derde positie.

Formula 3

Met nog één race te gaan in het FIA Formule 3 maakten er nog zes coureurs aanspraak op de felbegeerde titel. Victor Martins maakte de meeste kans met 127 punten achter zijn naam, Isack Hadjar had er slechts zes minder. Voor Oliver Bearman, die tweede werd tijdens de sprintrace werd het met 114 punten al ietsje lastiger. Zane Maloney en Roman Stanek stonden op een gedeelde vierde positie op 109 punten en werden op de voet gevolgd door Arthur Leclerc op 104 puntjes.

Alexander Smolyar trainde tijdens de kwalificatie de snelste tijd in zijn MP Motorsport-bolide. Achter Smolyar stonden vijf van de zes titelkandidaten. Maloney op P2, gevolgd door Stanek, Martins, Leclerc en Bearman. Isack Hadjar zou het nog zwaar gaan krijgen. De Fransman moest komen vana de zestiende positie.

Zane Maloney en zijn teamgenoot Roman Stanek waren ontzettend goed weg. In de eerste bocht schoof Maloney voorbij aan Martins, maar Stanek viel terug naar P4.

Bij de tweede Lesmo kwam Van Amersfoort-coureur Rafael Villagomez en David Vidales van Campos met elkaar in aanraking. Ook Enzo Trulli en Nazim Azman hebben elkaar geraakt. De twee laatst genoemde konden na een bezoekje de pits konden ze hun weg vervolgen. Door het incident tussen Villagomez en Vidales werd er beroep gedaan op Bernd Maylander in zijn Aston Martin Safety Car.

Na vier ronden achter de Safety Car werd het veld weer losgelaten. Smolyar ging al voor de Parabolica op het gas. Bij het aanremmen voor de eerste chicane verremde Smolyar zich gigantisch, hierdoor kon Martins vrij gemakkelijk voorbij aan de Russische coureur.
In de zesde ronde probeerde Maloney zijn voorganger Smolyar uit te remmen, de man uit Barbados liet zich niet gek maken en sloot de deur voor de kampioenschapkandidaat.

In de achtste ronde van de wedstrijd dook Maloney aan de binnenkant van Martins bij de Variante della Roggia. Dit lukte niet, maar een ronde later haalde de Trident-coureur de Fransman op het rechte stuk in. Bij het aanremmen voor de Rettifilio ging het mis voor Leclerc en Smolyar. De Prema-coureur en Smolyar moeten beide via een andere weg terugkeren op het circuit.

In de twaalfde ronde van de wedstrijd haalde Oliver Bearman Victor Martins in op het rechte stuk. Met Martins op de derde positie heeft hij nog altijd het kampioenschap in handen.

Met de helft van de race verreden lag Zane Maloney aan de leiding van de wedstrijd met Oliver Bearman en Victor Martins daarachter. Williams Alatolo was in zijn Jenzer opgeklommen naar de vierde positie met daarachter Jak Crawford, Arthur Leclerc, Roman Stanek, Caio Collet en Franco Colapinto.

Nadat Bearman de sprintrace eindigde op de tweede positie is de Britse Prema-coureur er op gebrand om Maloney te verschalken.
In de vijftiende ronde van de wedstrijd stoof Bearman voorbij aan Maloney. Maloney en Bearman raakte elkaar en de Brit sneed de gehele eerste chicane af. Gelukkig gaf Bearman de positie direct terug, maar hierdoor kon Martins de aansluiting weer vinden.

Met nog zeven ronden op de klok stond Kush Maini in de muur in de Curva del Serraglio. De coureur van MP Motorsport was in aanraking gekomen met Carlin-coureur Brad Benavides. Opnieuw mocht de Safety Car op de vroege ochtend zijn opwachting maken. Als snel besloot de wedstrijdleiding ervoor om de rode vlag te zwaaien.

Na een klein kwartier kwam er een nieuw bericht vanuit de wedstrijdleiding: "De wedstrijd wordt niet hervat". Er heerste flinke onduidelijkheid of Martins het kampioenschap nu wel of niet had gewonnen. Dat kwam omdat hij een tijdstraf van vijf seconden had ontvangen omdat hij de baanlimieten had overschreden. Er werd druk gerekend hoe ver Martins voor William Alatolo zat op het moment van de laatste tijdswaarneming.

Meerdere coureurs kregen hierna nog tijdstraffen op hun bord, waaronder William Alatolo. Na vijftien lange en spannende minuten kwam het nieuws eindelijk naar buiten. 'Victor Martins is the 2022 FIA Formula 3 champion'. Het gehele ART-team begon direct het Franse volklied te zingen, en wie weet, zien we Martins over een aantal seizoenen in de Formule 1 rijden voor het team van Alpine.

Na een jaar vol spanning, controverse, maar vooral genieten zit het 2022 Formule 3-seizoen er weer op. Waar we in maart begonnen zijn we in september alweer klaar. Na achttien verreden races mogen de coureurs en teams wachten tot maart 2023 voordat ze weer van start mogen.

null

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS