Formule 1

Vernietigd door teamgenoot Max Verstappen; is toekomst Sergio Perez bij Red Bull ondanks contract in gevaar?

Uitgegeven door Peter Vader • 27 september 2023 10:32

Het valt niet mee als je het beste materiaal tot je beschikking hebt en je toch geen potten kan breken. De Mexicaanse veteraan Sergio Perez maakt één van de ergste periodes uit zijn Formule 1-carrière door, op Suzuka zondag “was hij in een shock”, zegt Red Bull-teambaas Christian Horner. Zal hij zijn stoeltje behouden ook al heeft hij een deal voor 2024? Wat staat er in de kleine lettertjes als de tijd voor contractverlenging aanbreekt? Perez beleefde een nachtmerrie in de Japanse Grand Prix met botsingen, penalties, allerhande problemen en de daaropvolgende uitschakeling in een race die een einde maakte aan het 100% finishrecord van Red Bull voor het seizoen. Hij deed niets om zijn team te helpen de 2023 F1 Constructors-titel op die dag binnen te behalen. De dominante Max Verstappen, de onbereikbare benchmark waar Perez tevergeefs het hele seizoen achteraan jaagt, won de race comfortabel en deed genoeg om de titel winnende vieringen te laten beginnen. Red Bull-team wordt voor het tweede jaar op rij kampioen.

Max Verstappen en Sergio Perez F1 Red Bull @ SuzukaSergio Perez in de schaduw van Max Verstappen; Timo Glock: "Tegen Verstappen heeft hij geen kans meer en beetje bij beetje worden hem zijn grenzen getoond"

Vernietigd door teamgenoot
Opvallend is dat Verstappen dit seizoen tot nu toe maar liefst 400 punten heeft gescoord, meer dan het Mercedes-team op de tweede plaats en hun twee coureurs van wie hun puntenaantal in totaal 305 punten bedraagt. De Nederlandse topper heeft van Red Bull Racing een onemanshow gemaakt. Perez moet zijn racen naar een hoger niveau tillen om als het ware aan de bal te blijven, in ieder geval terug te keren naar het niveau waarop hij aan het begin van het seizoen stond toen hij twee races won in Jeddah en Bakoe. Maar daarna is hij op alarmerende wijze uit zijn vorm geraakt, op een ‘Daniel Ricciardo bij McLaren’-achtige manier. Gewoon vernietigd door zijn jongere teamgenoot. Horner vertelde verslaggevers na de race op Suzuka: “Het was een schok van een race voor Perez. Hij kende een slechte start, waarbij hij tijdens de run naar de eerste bocht een soort van sandwich kreeg en wat schade aan de voorvleugel opliep. Toen moesten we de voorvleugel vervangen en hij haalde Fernando (Alonso) in op weg naar de pitlane, pakte vervolgens een penalty en ging naar buiten en katapulteerde een van de Haas auto's van de baan”.

Tegen Verstappen geen kans
De Duitse ex-F1-coureur Timo Glock die bij Sky Duitsland-F1 expert is geworden, is op zijn hoede voor de toekomst die Perez te wachten staat na zo'n prestatie: “Sergio Perez is dramatisch teruggevallen na een goede start van het seizoen. Tegen Verstappen heeft hij geen kans meer en beetje bij beetje worden hem zijn grenzen getoond, waardoor hij mentaal waarschijnlijk behoorlijk in de problemen zit. Sommige fouten die Perez maakt, zijn gezien zijn ervaring simpelweg onbegrijpelijk en brengen hem in een moeilijke positie”, betoogde Glock. Hij gelooft ook dat de 33-jarige Perez vervangen of zelfs gedegradeerd kan worden als hij zijn juiste prestatiecurve niet weet te realiseren ten opzichte van zijn teamgenoot.

“We zullen zien…”
“Toch heeft Red Bull duidelijk gezegd dat Perez volgend jaar naast Verstappen de pitbox zal blijven delen. Maar je haalt natuurlijk bepaalde coureurs binnen, zoals Daniel Ricciardo, Liam Lawson of Yuki Tsunoda, die het stokje makkelijk kunnen overnemen als Perez volgend jaar ook geen goed werk levert. Wat waarschijnlijk betekent dat hij zich niet in een goede positie zal bevinden als zijn contract wordt verlengd”, aldus Timo Glock, geciteerd door Grand Prix247. Wat het standpunt van het Red Bull-team hierover is, onthulde Christian Horner aan verslaggevers in Japan: “Bij Red Bull Racing willen we de beste twee coureurs die beschikbaar zijn. We hebben een langetermijncontract met Max. Het contract van Checo loopt eind 2024 af. Dus je wilt al die opties verkennen en zien. Checo zit momenteel op de eerste plaats en wil uiteraard graag verlengen. We zullen zien hoe Daniel het doet, we zullen zien hoe Yuki het doet en op de achtergrond zullen we zien waartoe Liam in staat is in de test- en reserverol”, legt Red Bull-teambaas Christian Horner uit.

Red Bull actie F1 GP Japan Suzuka 2023Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS