Formule 1

Van rood naar groen? Keert Mattia Binotto terug in de F1 vanwege resultatencrisis bij Aston Martin?

Uitgegeven door Peter Vader • 29 mei 2024 06:01

Mede vanwege de resultatencrisis die Aston Martin sinds het begin van het seizoen 2024 in zijn greep heeft, is eigenaar Lawrence Stroll druk doende om de negatieve spiraal te doorbreken. De Canadese tycoon heeft daarbij zijn zinnen gezet op Mattia Binotto, waarmee de Italiaans-Zwitserse ingenieur terugkeert naar de Formule 1 in een andere rol dan die hij als teambaas/technisch directeur bij Ferrari.

Mattia Binotto

Mattia Binotto
De weg kwijt
Na de grote prestatie van vorig seizoen, die in sommige opzichten onverwacht was , lijkt Aston Martin dit seizoen de weg te zijn kwijtgeraakt. Op dit moment, een jaar geleden, bezette het team uit Silverstone feitelijk de tweede plaats in het constructeurskampioenschap, waarbij Fernando Alonso een indrukwekkende reeks opeenvolgende podiumplaatsen aan elkaar had geregen , waarmee hij zichzelf als de belangrijkste achtervolger van Max Verstappen op de kaart zette.

Groot verschil
Twaalf maanden later staat het Engelse team vijfde in het constructeurskampioenschap met slechts 44 punten, 76 minder dan in 2023. De snelle achteruitgang van het team onder leiding van Mike Krack staat in contrast met de exponentiële groei van McLaren en Ferrari, die de afgelopen paar races het gat met Red Bull hebben gedicht, tot het punt waarop Max Verstappen zowel in Miami als Monaco zelfs werd voorbijgestoken.

Negatieve spiraal omkeren
De AMR24 lijkt, ondanks de uitgebreide updates die tussen Shanghai en Imola zijn geïntroduceerd, bijna een stap terug te hebben gedaan in termen van concurrentievermogen, zoals blijkt uit het teleurstellende resultaat van het weekend dat zojuist in de straten van Monaco werd gerealiseerd. Hieruit volgt dat Lawrence Stroll, toch al geen bijzonder geduldige en niet-ambitieuze figuur, al in actie zou zijn gekomen en snel de koers zou hebben omgekeerd van een schip dat gevaarlijk op drift was geraakt.

Puur technische rol
Volgens wat werd gerapporteerd door Motorsport-Total zou de Canadese tycoon zich in feite beslist hebben gefocust op Mattia Binotto, waarbij de Italiaans-Zwitserse technicus de rol zou vervullen van Chief Technical Officer die Andrew Green vorig seizoen vacant had gelaten. Aston Martin zou Binotto laten terugkeren om een puur technische rol te vervullen, terwijl Krack de rol van teambaas zou blijven vervullen onder toezicht van CEO Martin Whitmarsh.

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS