Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

VIDEO - Zeven Nederlandse rijders onderweg in 2023 in internationale Porsche-merkencups!

Uitgegeven door Peter Vader • 23 april 2023 12:02

Eind volgende week start op het Circuit de Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen het nieuwe raceseizoen in de Porsche Carrera Cup Benelux. Als altijd zijn er in de snelste merkencup van de lage landen diverse Nederlandse teams en rijders actief, maar ook in de internationale Porsche-merkencups zorgt Nederland al jarenlang voor een grote inbreng. Deze goede traditie wordt ook dit jaar voortgezet: in totaal zeven Nederlandse rijders komen in de Porsche Mobil 1 Supercup in actie, sommigen van hen rijden ook in de Duitse en Italiaanse Porsche Carrera Cups.

Nederlands septet in internationale Porsche-merkencups groepsfoto

Natuurlijk is de Porsche Mobil 1 Supercup, exclusief in het voorprogramma van geselecteerde Europese Formule 1-Grands Prix, het voornaamste uithangbord van de internationale competitie-activiteiten met de 510 pk sterke Cup-versie van de Porsche 911. Nederland kent een lange en succesvolle traditie in de Porsche Mobil 1 Supercup: Patrick Huisman is met vier kampioenstitels en 24 race-overwinningen nog steeds recordhouder en ook Jeroen Bleekemolen en Larry ten Voorde wonnen het rijderskampioenschap, elk zelfs twee keer. Sinds 2021 staat CM.com Circuit Zandvoort bovendien op de kalender van de serie, die dit jaar op 27 augustus voor het derde jaar op rij in Nederland te gast is.

Zeven Nederlandse rijders in Porsche Mobil 1 Supercup
Als op 21 mei de eerste race van de Porsche Mobil 1 Supercup 2023 van start gaat in het Italiaanse Imola, staan er niet minder dan zeven Nederlandse rijders aan de start. De jongste van hen is Morris Schuring, die uitkomt voor het Zwitserse team Fach Auto Tech. ďHet is een team waarbij het familieaspect erg belangrijk is, wat me zeer aanspreektĒ, zegt de rijder uit Den Dolder. Michael Verhagen proefde in de afgelopen seizoenen al een paar keer als gastrijder aan de Supercup, maar begint nu aan een volledig seizoen met CLRT, het team van de Franse coureur CŰme Ledogar, dat onder Belgische licentie uitkomt.

Jaap van Lagen is de Nederlander met de meeste ervaring in de Supercup, hij rijdt dit jaar voor het Italiaanse team Dinamic Motorsport, waarvoor hij in 2021 al een gastrace reed. ďMijn belangrijkste doel is om het hele seizoen constant te presterenĒ, aldus de 46-jarige rijder uit Ede, die een plek in de top zes van het kampioenschap als realistisch perspectief beschouwt. De overige vier Nederlandse rijders in het veld komen uit voor een team uit ons land, Team GP Elite uit het Noord-Hollandse De Rijp. Het gaat om tweevoudig Supercup-kampioen Larry ten Voorde, voormalig Carrera Cup Benelux-kampioen Loek Hartog, Lucas Groeneveld, die aan zijn vierde jaar in de Supercup begint, en Huub van Eijndhoven. Hartog heeft al een jaar ervaring in de Supercup, maar maakte voor dit jaar de overstap naar Team GP Elite, terwijl Van Eijndhoven aan zijn eerste volledige Supercup-seizoen begint.

Kwartet Nederlanders in Porsche Carrera Cup Deutschland
Het is in Porsche Cup-kringen al lang bekend dat de combinatie van de Porsche Mobil 1 Supercup en de Porsche Carrera Cup Deutschland een perfect programma vormt. Anders dan in de Supercup, waarin elk weekeinde uit ťťn race bestaat, worden er in de Duitse cup twee wedstrijden per evenement verreden, wat een gunstige uitwerking heeft op de rijtijd. Bovendien is het niveau in de Duitse cup ook heel hoog, juist doordat zoveel rijders beide series combineren.

In het komende seizoen, dat op 28 en 29 april van start gaat met twee races op het circuit van Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen, omvat het deelnemersveld vier Nederlandse rijders, die allemaal hun deelname combineren met een programma in de Mobil 1 Supercup. Morris Schuring (Fach Auto Tech), Loek Hartog, Larry ten Voorde en Huub van Eijndhoven (allen Team GP Elite) houden de Duitse cup de Nederlandse eer hoog. De Porsche Carrera Cup Deutschland, die het grootste deel van de wedstrijden afwerkt tijdens de populaire evenementen van de DTM, komt ook op CM.com Circuit Zandvoort in actie, op 24 en 25 juni

PremiŤre: Larry ten Voorde ook in Porsche Carrera Cup Italia
Naast zijn programma in de Supercup en de Duitse Carrera Cup neemt Larry ten Voorde ook deel aan vier van de zes evenementen die dit jaar in de Porsche Carrera Cup Italia op het programma staan. Daarin komt hij uit voor het team Enrico Fulgenzi Racing, waarbij Fulgenzi ook zijn teamgenoot is. ďHet contact kwam tot stand tijdens een weekeinde van de Zwitserse cup, waarin ik vorig jaar een keer een gastrace reedĒ, vertelt Ten Voorde. ďDat klikte goed en zo zijn we, toen mijn programma voor de Supercup en de Duitse cup rond was, eens gaan kijken naar verdere mogelijkheden. Vier weekenden van de Italiaanse serie vallen niet samen met andere races, dus daaraan kan ik deelnemen. Dat betekent nůg meer rijtijd, wat natuurlijk alleen maar goed is, en voor mij ook nog eens de mogelijkheid om de werkwijze van een ander team te leren kennen. In totaal kom ik in de drie cups op 20 raceweekeinden, maar dat vind ik helemaal niet erg!Ē Ten Voorde moet de races op de circuits van Vallelunga en Mugello laten schieten, maar rijdt wel de Italiaanse wedstrijden in Misano, waar twee evenementen gehouden worden, Monza en Imola.

Kalender Porsche Mobil 1 Supercup 2023:
21 mei - Imola, ItaliŽ
28 mei - Monte Carlo, Monaco
2 juli - Spielberg, Oostenrijk
9 juli - Silverstone, Groot-BrittanniŽ
23 juli - Hungaroring, Hongarije
30 juli - Spa-Francorchamps, BelgiŽ
27 augustus - Zandvoort, Nederland
3 september - Monza, ItaliŽ

Kalender Porsche Carrera Cup Deutschland 2023:
28-29 april - Spa-Francorchamps, BelgiŽ
10-11 juni - Hockenheim, Duitsland
24-25 juni - Zandvoort, Nederland
5-6 augustus - NŁrburgring, Duitsland
19-20 augustus - Lausitzring, Duitsland
9-10 september - Sachsenring, Duitsland
23-24 september - Spielberg, Oostenrijk
21-22 oktober - Hockenheim, Duitsland

Kalender Porsche Carrera Cup Italia 2023:
6-7 mei - Misano, ItaliŽ
10-11 juni - Vallelunga, ItaliŽ
8-9 juli - Mugello, ItaliŽ
16-17 september - Monza, ItaliŽ
7-8 oktober - Misano, ItaliŽ
28-29 oktober - Imola, ItaliŽPorsche logo

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS